撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問下而家做轉按有冇邊間現金回饋高啲?

見幾間都得1%

係咪揀2星期供一次啲息會少啲?有冇原因嫁?
博士:
宜家呢個環境,銀行有冇機會call loan 
想問 在外地工作
想香港買二手樓 20年樓齡 500萬左右
可以借到銀行嗎? 如可以 借到幾多成?
請問如果供款要每月 $15000
我人工得 $17000,係唯一業主
五/六百萬樓,八成按
我加個擔保人月入 $30000 批唔批到樓按?
有冇咩特別條件/注意既地方
謝謝
想問渣_上星期打電話黎出左offer, 琴日打黎逼我confirm係咩玩法?

我仲等緊另外d銀行offer
call loan 點玩法?
例如點會令銀行CALL LOAN? 負資產到差幾多成貸款先會CALL, 會唔會CALL 足個差價?
變成銀主盤後, 分返幾多比原業主?
有,估價 2日可跌 50萬,搞到個 2按客Draw 唔到錢
1. 都話政府擔保,直批
2. 做居屋既只有大行,得個幾間~
3. 可以賺到中介回贈,可以Tg 我同你轉介
正確
你斷供先會Call loan,正常供,唔會搞你的。
如真係斷供到比人Call loan,如層樓又負資產,姐係資不抵債啦,重邊有錢會分番比業主?而且銀行重有繼續追回差額既權利,最盡可以追到你破產。
如唔係負資產既,強拍完層樓得番既錢,會找哂數先,有剩既就比番你。
Sale 想盡快closing 張單,唔想你格價。
一般銀行Offer 可hold 1-2星期,視乎唔同行,自己睇時間
唯一注意既係,因擔保人入息高過業主你,所以會用左佢年齡去計年期。
即使你 30歲都好,但如佢 50歲,因按揭年期上限是 75年,變左你最長只可做 25年。
有直繫親人居港,或在港讀書,可計足海外收入。
如無,可以以資產抵押方式做按揭,最多樓價 40%
斷供先會Call,唔洗太擔心
視乎按揭金額,有啲行你按 1千萬以上重有 2%,一般就 1.5%

2星期供一次因供款期短,可以快D供完層樓,複利下會少左利息
[member]謝謝博士解答
其實我地兩個年紀差唔多
係抽新樓唔知邊個抽中,擔心人工低果個做業主會影響按揭

另外我想請教新樓按揭,係咪發展商開價既價銀行會估得足?
120天同180天成交邊種較好?
我聽過銀行出按揭 offer 係三個月有效期,180天成交期長,會唔會因經濟下行等因素而到時申請按揭批唔足或姐佢做夠唔批新按揭?(好似龍床盤咁)

我抽康期九期,遠期樓花(2年),銀行會唔會因為太長收樓期而唔做?

再一次感謝博士回答
小女子第一次買樓好緊張 [/member]
博士:
你好,我都有類似問題。
但我唔係P Loan,我係做緊另一層樓既按揭聯名借款人。綠表抽中左新居屋淨係寫我名,係呢個情況:

1. 銀行都會照批我新按揭嗎?

2. 批得足9成5?

3. 入息同壓測都係一樣處理冇特別要求?

唔該哂!
Dr Loan我用你計數機計完
月入:43220
年期:30年
年利率:2.38%
計出黎最高話可借到$4630952
但唔係話最高只可以借360萬?
如果想用citibank做按揭,知唔知而家個rate同rebate幾多
可以咁樣逼我confirm咩我宜家可以點做?
已經催左另外幾間銀行

另外,咁一般個offer有效2個月係點解?
樓花會唔會受影響
已經簽好哂offer letter,但未drawdown,會唔會受影響
搭單問,銀行係咪睇得20年呢條死線好緊
如果係21-25年樓齡呢D係咪即刻會收到6成?
問一條深啲既
1995/11 入伙日期
擔保期計5定6年?
唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞