撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果當按揭計6成按 仲可以按多200萬 用黎還埋而家既卡數 銀行批既成數高唔高
想問下如果係一個星期之前申請渣打
會唔會被叫停?定係無影響?
因為小弟申請左東亞同渣打
12月31號成交 借9成
諗緊應唔應該申請埋中銀?
我都係 31/12 成交,渣打今日打黎話吾接,如果成交期變1/1 後,就會批😰😰
申請埋啦
東亞話量大
渣打停左喺度
個sales 直頭打嚟做叫一定要搵定其他銀行
想問下你係幾時申請渣打?
22/10 左右交齊表了, 渣打突然咁,真係嚇死人
我遲你一星期
咁巴打你依家打算申請邊幾間

我下星期一會申請埋中銀
好在我1月頭 都可以成交,遲少少,咁樣渣打就繼續幫我批, 我仲申請佐工商,我諗手腳都慢🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️
想問問博士

14年買左層樓below 4m
當時比左1成首期,借左3百幾萬
果時岩岩出黎做野,要加2個屋企人做擔保

而家樓價升到6.8-7m
outstanding ard 3.2m
想做轉按,順便甩埋佢兩個擔保

1) 我要幾多收入先可以得?
2) 如果想出租物業,打厘印當收入,又得唔得?
3) 邊間銀行個rebate rate 好d

唔該晒
博士你好
我加老婆月入 50k 用首置
首期大約120萬

最好買咩樓?
睇中6M 借8成半 會唔會好牽強?
係咪一定要用聯名先過到壓測?
博士
息口低d VS 現金回贈高d
兩個offer應該點揀?
好牽強

圖中,係加左3%的壓力測試,每月供款係29972(借埋保費) 呢個數除0.6 ,係壓力測試下供款不佔入息6成
29972/0.6=49953
睇黎完全係呼吸plan
都係借八成好啲
巴打你首期得120萬,借8成,你仲要比多18印花稅的
博士
問樓按
Pls add
https://t.me/BBB886
P 5.5 ?
美聯個依個計算機有問題
位巴打打5.5係預左加3里個去計壓測

我尋日都黑人問號左陣先明
想問幾樣野:

1. 而家8m做9成/ 10m做8成 個壓測係咪可以用同公司2年年薪(計bonus)除開平均月入?

2. Apply按揭係咪唔好一次報成4間再睇offer?因為聽講會俾人開4次TU然後個credit rating就會變差

3. 而家減左息,係咪計壓測大概可借月薪120倍?
樓主你好!
完全新手想問問,首置有150萬首期
月入3萬5,買咩價既樓好?
想請教下Dr.loan😶 我最近第1次做業主買左層細單位(成交價連稅佣大約450萬),打算做8~9成按揭。地產中介就介紹左Ha_gSen_,利率P-2.5% + 1~1.5% Cash rebate,差唔多批好,想問下做唔做得過?或者Dr.loan有冇其他介紹?如果方便可以加tg詳談,唔該哂!😄
我收到嘅消息係31號叫停,你打去問下渣打你個case有冇影響。保守就可以申請埋中銀同創興。
--小小博士
睇數字,比較下回贈個筆夠唔夠cover貴左嘅利息。轉按就揀回贈高嘅。
--小小博士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞