撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
香港地 信地產佬就死啦
你好 我一個月搵18K左右 連ot 如果白表單人居屋 最盡可以借幾多?
博士想問一下我係一間公司既主要營運人,公司銀行戶口我係唯一個係授權簽署人(一般公司要用錢都會轉去我戶口出數),每月有定期出糧(固定薪金)同供MPF,但係公司唯一股東同董事係我呀媽,想請問一下做按揭會唔會有影響? 感激不盡

咁要睇你份糧是支票出定自動轉帳出,如後者無問題;前者就要解一下畫,搵相熟銀行應可照計照批的

謝謝博士回覆另外想問多少少

1)出糧係每月自動轉賬的,每月固定薪金,返工間公司係無限公司,股東係我呀媽,係咪對按揭完全無關係?

2)本身有個私人貸款每月還緊HK$6000,係咪只會影響壓測減HK$6000去計,無其他野有影響?

3)想知道TU差既話會具體會有咩影響到? 例如,批核、按揭額、利率、按揭年期等等,因為上網好難搵到相關資料,因為唔知咁多問緊既巴絲打係咪個個都A、B、C grade想部署好少少計劃下度年既人生,謝謝解答,萬分感激
想問問其實係咪h好過p
係咪大多數私樓簡h?
我想問下我經按掲轉介做左按掲,如果成功批核係銀行通知我 定係中介通知我?
巴打想麻煩下你,
我想問下關於八成按揭既問題。
我自己就係打日薪工既,
咁就由之前支票過數(我諗半年前)
到而加轉左自動轉帳(岩岩夠三個月)
咁而加我既情況係咁的,
我打日薪工 所以公司無幫我供老強..
但係公司有幫我報稅(我有兩年稅單)
咁我而加剩係得六個月糧單,兩年稅單
係無供老強既證明..
以咁樣的情況下 做到八成按揭既機會高唔高?或者做唔做到八成按揭?

利申:岩先問左幾間銀行都話一定要有老強證明,先可以做到高成數按揭..

謝謝你的幫忙
問下細行,有啲唔需要的。另你如番日薪工,MC 有機會當你非穩定入息、打折計
睇你個中介好唔好,如好都會通知你。
正常就銀行會直接覆你。
H 好過 P 只係有下調空間。
如果你睇2年內都唔減息,可揀P plan,因會比 H 平0.1%。
H cap 2.475%
P plan 2.375%
如果仲做到H cap2.375%
係咪H好過P?
如果最近一個月加左人工(唔係轉工),想做按揭,個壓力測試係咪睇新人工銀碼(但得一個月新人工record得唔得)
博士出現了唔好睇漏我呀
唔好意思唔好意思,岩岩過哂Holiday mood,黎緊會好似之前咁,日日上水,黎答野
博士想問一下我係一間公司既主要營運人,公司銀行戶口我係唯一個係授權簽署人(一般公司要用錢都會轉去我戶口出數),每月有定期出糧(固定薪金)同供MPF,但係公司唯一股東同董事係我呀媽,想請問一下做按揭會唔會有影響? 感激不盡

咁要睇你份糧是支票出定自動轉帳出,如後者無問題;前者就要解一下畫,搵相熟銀行應可照計照批的

謝謝博士回覆另外想問多少少

1)出糧係每月自動轉賬的,每月固定薪金,返工間公司係無限公司,股東係我呀媽,係咪對按揭完全無關係?
公司有限無限,無影響的,只要公司唔係你。

2)本身有個私人貸款每月還緊HK$6000,係咪只會影響壓測減HK$6000去計,無其他野有影響?
正確,個 6千會計入壓測,過到就得,無其他問題。

3)想知道TU差既話會具體會有咩影響到? 例如,批核、按揭額、利率、按揭年期等等,因為上網好難搵到相關資料,因為唔知咁多問緊既巴絲打係咪個個都A、B、C grade想部署好少少計劃下度年既人生,謝謝解答,萬分感激
博士出現了唔好睇漏我呀

TU 只要唔差到落I,都可以批到按揭的。而評級高低是影響回贈多少,但一般 D、E以上都叫靚Grade
得一個月無問題的,份工做左幾耐?
Yes
新居有政府擔保,直上 9成半的,唔洗擔心收入問題。

欣賞你考慮自己供款能力 唔會盲借。
btw 如果供款有壓力就比多啲首期,如無既梗係借盡佢,多出黎既錢可以拎去投資,賺下息幫下輕供樓都好~
白表居,如果新居直上 9成、綠表 9成半。
如 二手居,要留意 首次發售日 到依家唔可以超過 廿年,否則只可做 6成同要過壓測。如果 廿年內則可以直上 25年 9成。
應該咁講:
如 405萬,可以借到 360萬,首期=45萬,成數 = 360/405 = 88.88%。
如 420萬,都可以借到 360萬,首期=60萬,成數 = 360/420 = 85.71%。
如 450萬,都可以借到 360萬,首期=90萬,成數 = 360/450 = 80%。

咁會唔會清楚啲?
兄弟,個一成你都走去借埋,會唔會槓桿得大左啲?
如果真係要做,有兩種做法:
1. 自己先比 1成,上完會後再借私人貸款,套番出黎
2. 完全空手入白刃,1成同財仔借,上完會後再借私人貸款還番財仔

Btw 提多句,借定唔借,還得到先好借
樓層做唔到你擔保,如要拎層黎去擔保就要行資產抵押方法。到時你入息又唔會有用了。
如擔心壓測問題,最簡單做法,套家人層現契樓,比多啲首期,再用你地入息過壓測。套出黎多左既錢又可以做投資賺息,唔賺息按一按都可以賺到回贈~
btw 你地 4萬 5月入最多是可以借到 480萬的,岩岩好 600萬 8成。
Tg 我,你入左邊幾間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞