撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
完全正確~

唔一定要我先覆得架, 我就係想大家可以係度討論按揭問題, 互想交流, 唔要我一言堂阿~
買前再搵銀行或我同你估價啦,實左到價先好買。唔係就要搬錢上會了.
銀行是以估價同買價相比, 價低者為準
感謝博士
希望下年結完婚之後打到和
之後應該就夠數 到時再返來搵博士你
要小心個Terms 首次發售日既年期 不等於 樓齡
可以樓齡 40年, 但首次發售日年期只有 15年, 呢啲情況都可以直接上到白表 9成, 綠表 9成半, 25年, 不睇壓測
有著數, 但要盡快轉, 好多銀行都減緊回贈加緊息.
轉按最大著數是賺回贈, 以現況為例轉按都有 1.5%, 以 300萬按揭額為例, 轉一轉回贈有 300萬* 1.5% = 4萬5
轉按律師費約 6-7千. 扣埋都有 3萬9 - 3萬8
有架, 一般出左Offer 後 2星期內要決定要唔要, 如無聲氣, 銀行會取消 Offer, 想再要時要重新批過
非穩定入息一般睇半年平均.
如申請高成數, 非穩定只可以最高做到 8成按揭, 而且按情況有機會要求稅單
加油呀Ching!
有咩隨時找我~
我固定底薪
都係睇半年平均入息?
如果仲有雙糧花紅呢
thx
想問下博士, 剛買左新樓 670萬, 做6成按, 係咪基本上兩公婆入息過五萬就一定批, 唔會有意外?
暫時做邊間最抵? 按揭大約重有咩洗費?
花紅要有 2年稅單再計平均
無外債同其他貸款, 5萬是穩了
如淨指按揭, 只有律師費, 約 6-7千
最抵暫以中銀完勝, P cap 2.375% Cash rebate 新買 2.05%
固定睇 3個月
唔該晒博士
雙糧就唔計
花紅就2年除24個月?
thx博士
博士你好,近排睇左間舊樓57年樓齡,450萬,我同女友26歲,兩人連埋雙糧近4萬一個月,想問下咁舊既樓係咪做唔到20年up既按揭?
博士想問你
1. 按揭人工計 MPF前定後?

2. 另外目標單位440萬,收入唔穩定,淨老底計1萬1,老婆合約教師2萬8,夠做9成?
想請教博士

我用我妹名字買樓,我妹為按保申請人&業主,我同我老婆可以成為佢既擔保人??
因為我睇HKMC網站佢寫擔保人須為申請人近親,咁我老婆算唔算我妹既近親?

有勞巴打
的確沒問題,但留意是 392萬,不是400 哦~
445萬做8成356萬~
呢啲樓的確有機會要去估
算呀,呀哥老婆重唔親咩~
1. 前
2. 夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞