撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
星X谷,收回佣,無招呼。經X,有招呼,無回佣,我咁睇,唔同公司唔同策略,人地都要開飯
想問下我而家份工做左兩年 入職人工同CURRENT人工都差成30%因為升左職 而BONUS PACKAGE又唔同左 幫我地攪按揭個AGENT話因為兩年時間對銀行黎唔算穩定 所以唔可以用我CURRENT價錢計 叫我比埋17/18年度稅單佢 用加晒兩年再除開個數計 係咪真係咁計架?如果係差好多呀

另外想知借左政府學費 又有申報到係咪會計埋落壓測??如果最終有計到我可以申請提早還晒D錢咁銀行會接受再我幫我計過嗎?

BONUS 同COMMISSION又會點計??
補充小小 17年7月中入職 BONUS得全年既3/12(因為要計埋試用期後) 18年就出足全年 BONUS外加 每月COMMISSION. 升左職加左人工已有一年 謝謝博士
博士 我TG 左你
感謝!
因為 壓力 測試 會測試埋收入 但我尸口 一個月 入1次 現金票。但喲資金 好多時 入左 會 提返出黎 有波動 會有影響 同埋 我 6個月 收入 都唔係一個數
同埋6個月入息 證明 係咪比公司 糧單佢 定係 自己現金 票入帳記錄?
假如間樓而家估4千萬,仲有7百萬按揭未還,可以加按到幾多現金出嚟?
兩個PLAN ,你會點揀

plan A

貸款額 3,388,470
年期25年
月供約 $15,220
現金回贈 HKD 54,030
利率:H+1.23% (CAP-2.75%)

plan B
貸款額 HKD3,477,342.01
年期30年
月供約 13,380
現金回贈: HKD 44,525
利率: H+1.235%( CAP - 2.75%)
各位師兄好,最近做左個8成按
大家覺得邊個offer好

渣x : H+1.23% P-3% = CAP 2.375%
Bank : 2.05% cash rebate +cash coupon
中介 0.2% +$1000 cash rebate

ICXC : H+1.24% P-3% = CAP 2.375%
Bank : 1.95% cash rebate (60% loan x 1% + total loan x 0.95 %) (total more than 渣x)
中介 0.3% cash rebate
1)用買賣形式去將A既份轉比C
2)正常買賣程序到銀行申請按揭
3)照話壓測,過到就批
大貓唔想做按揭生意,所以hold 咁耐。
中銀就太多case 批唔切。

依家轉按要揀其他行先有機會拎到2%,重要有銀碼要求,如借款額3、4百以上。
基本市場2%只比新客,轉按好多都減左。

花旗、渣打、集友都係2星期左右批到。
MC 官方講法:450內可做9成,但cap 360萬。
Dr Loan 講法:400以內先做到9成,400-600 就8成
可Tg 我幫你估價。白居二記得買20年樓既,意思是以首次發售日計,20年內既。因為政府擔保可以做到直批25年,所以無行做預批。
新買
H + 1.23%
Cap P - 3%
Rebate 2%

轉按
500以上
H + 1.23%
Cap P - 3%
Rebate 2.07% + 2000 cash

500以下
H + 1.235%
Cap P - 3%
Rebate 1.5% + 1000 cash
Tg me bro. No selling here
錯過左了,用其他行啦!
想問下我而家份工做左兩年 入職人工同CURRENT人工都差成30%因為升左職 而BONUS PACKAGE又唔同左 幫我地攪按揭個AGENT話因為兩年時間對銀行黎唔算穩定 所以唔可以用我CURRENT價錢計 叫我比埋17/18年度稅單佢 用加晒兩年再除開個數計 係咪真係咁計架?如果係差好多呀
1)如你穩定收入,人工睇最近3個月。
2)如你非穩定,人工睇最近6個月平均

另外想知借左政府學費 又有申報到係咪會計埋落壓測??如果最終有計到我可以申請提早還晒D錢咁銀行會接受再我幫我計過嗎?
學貸通常唔計入壓測

BONUS 同COMMISSION又會點計??

1)獎金要做夠2年先睇,2年獎金總數除24計平均
2)佣就近半年平均
我有無錯過左你?
收入如有咁既問題,要搵細行做,大行要做靚料客
1)公司信,證明仍在職、職位、薪金
2)糧單
3)票底
4)銀行月結單
5)稅單,最理想
6)MPF
正常做到一半,2000萬。減去你700現有按揭,有1400現金。

如是自僱人士,可配合公司貸款,最高做到樓/估價8成,姐係3200。
一般都係1-1.5個月,但現在要視乎你入左邊間行。
因現時某銀行批2個月有、批半年都有。
A 回贈多,但年期短,每月供款多左。
適合有實力既借貸人。

B 回贈少,年期長,每月供款較低,但H +多少少。
同A 比,優勢不大,因供款都係多千幾,負擔唔多,但回贈就多好多,亦減左借貸額,變相複利黎講都複少啲。

所以我會揀A.
明顯 ICBC good la. 雖然 H + 多左0.01%,但啲回贈只要多過2年既0.01% 就對衝到,有著數~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞