撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
分權契申請按揭有無特別地方需要注意?

聯名借款/ 一人借另一人擔保
批核上有無唔同?

另外加名後係咪重新計3年ssd ?
遲幾日隨時冇上TU
想問下博士
我申請佐渣打 高成數按揭
想問下佢係唔係只經QBE , 唔經MC???

我早兩日打過去MC 問,都未有我資料, 我想問下都可以打比QBE 問嗎?
早兩日打佐了,還未有我資料, 但已經係渣打申請佐兩星期,冇理由咁耐, 齊文件🥺🥺😭
請問巴打借幾多成? 二手樓定一手樓?
可能你都係冇上MC, 上佐QBE
我諗住等多一星期,再去問下
批佐,就應該上佐mC 或者 QBE 啦?
我係一手樓,唔知係咪會耐d 呢🤧
想問一問
800以上 ,借六成,估足,過到壓測
十月份申請東亞,渣打
渣打已批但東亞一直未批,係因為咩原因?
我聽日諗住打去QBE 問下, 可能吾係做MC 呢,所以冇record
博士幫幫手
巴打求指教

10月買左樓,借6成。我之前申請左東亞,創興。分別貪東亞高rebate(2.15%, 息=2.5%) vs 創興低息(息2.25%,rebate=1.7%)。上星期創興批左 話最遲一定今日內覆 唔係個rate 會hold唔到。 東亞就催左好多次都話批緊。最近我申請埋中銀,做後備驚乜都冇時可以揀佢。 你覺得我應該繼續等東亞定要創興好?

其實批出左按揭之後,通常可以hold 幾耐?
好怕批出時間快慢搞到最後兩頭唔到岸
如果你成交期係今年內就創興啦,始終出面消息都話好多銀行有限度接單,到時reject左又搵唔到行批比你就gg,寧可信其有 不可信其無,睇下你會唔會少少rebate換個安心囉
—小小博士
渣打琴日叫停左今年按揭,你應是出年成交或早交申請。
我有客12月成交,渣打今日踢左佢個申請..
東亞應是太多單,做唔切
正常30日,問清楚銀行職員為準
渣打琴日叫停左今年按揭,你應是出年成交或早交申請。
我有客12月成交,渣打今日踢左佢個申請..
如果你19年成交就快啲轉行申請! 如20年就可等下,應12月/1月會郁

另外,因現時新例,過唔到壓測都有機會做到高成數,所以你個case 是銀行只批到8成半,再交上Mc 睇佢地會否加保費做足9成比你,所以睇MC最後點批粥

—小小博士
請問一下
如果我1月 1日至 1月 15 日左右成交,
會唔會都可以申請到? 還是佢都會停佐個按揭
thx ?
有咩方法可以叫東亞加快?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞