撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想請教下,做摟按要俾僱傭合約?
因為入職多年,唔見左了,如果冇,俾加人工信得唔得,信入面有寫每月幾錢人工之類
你好,想用白居二買居屋,但我上年借了p loan,現在想申請九成按歇,銀行係咪唔會批?
Push
用唔到網頁版既
重有其他行未cut! 要轉盡快
首次發售日廿年內可直批
個陣應重係2.1% 回贈,正野啦
加人工信可以呀,正路:糧單、稅單、MPF 就夠
覆左啦Ching ! 我地有專責同事跟進你
你剛剛先drawdown 未有咁快的
BOC 批到,你人工夠過阿
師兄請指教 上面資訊我是問過恒生同中銀的
我有錯、有唔識的請師兄分享指教下
犯法係因為違反左合約。
如你申請銀行做一按6成,又申請財務一按6成,加埋咪120%樓價,放款機構唔會比的。
頭按還好,因要有契才放錢,難做到同時draw錢,但2按則不同,因無契可拿。
師兄好彩恭喜哂
Mpf 係報表定供款紀錄?
博士,啱啱買咗層六百萬樓下五百幾萬嘅樓

但因幫屋企人擔保緊一層樓,唔想銀行借少一成,要比多啲錢問Mc借(因為銀行最多5成比我,3成要問MC,對嗎?)
如果想擔保人除名
最快幾耐搞掂?擔保人層樓係用中銀
另外,我同先生穩定職業,現時月入約8萬。
買左marini 樓花期好長
(如果我甩唔到擔保的話)請問申請8成按揭有冇問題?
感謝!以為要還佐先批
2按,是。有機會同時借的。
呢個亦係我之前講犯法個問題。因咁同時借2按,除左會借爆樓價外,更係蓄意詐騙。因財仔決定借錢比你時,係就住當下情況,如你刻意隱瞞為求同時借貸的話,就已刑事。

用得層樓借錢已是按揭,也是2按。
市面有啲叫業主貸款,唔登記係查冊,但保留登記權利,同時會登記係TU,呢款雖然叫業主貸款,但性質同2按無分別。

契一般正本,但原行唔輕易借出的,除非做頭按,一定要契。
不用擔心,係有政府擔保先咁荀
可即時用轉按甩擔保的,只要業主過到壓測,或有新擔保人取代你。

如甩唔到當然影響成數,借少1成同收緊10% 壓測
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞