撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
My case

19/8 email 申請 ICBC mortgage
26/8 29/8 13/9 18/9 補過文件
30/9 ICBC 話hkmc批左等緊銀行出offer

尋日收左樓但最後icbc係無offer
上兩個星期賣樓簽左正式買賣合約,前幾日再買返第二間,想留多d cash flow所以想做7成,但icbc同我講而家交哂文件都可能要等兩個月先出到,想問係唔係咁誇張? 市淡唔係應該快d批到嘅咩?

東亞聽聞又係塞到爆左,大行個rate又垃撚圾,仲有邊間個rate好?

想當年第一層9按都係用左兩三個星期...
請問東亞塞爆,如果做五成,會吾會都要等好耐?
thx 🙏🏻
下,又塞爆?
東亞條女話三星期左右
好在有渣打OFFER係手
但想要東亞多D
師兄做幾多成
會吾會做高成數先耐呢?
但渣打個mortgage link垃圾喎,收左d息用嚟減本金,除非你好有決心供哂咁多期啦⋯⋯
6成
一般要幾耐?
下,唔撚係掛
咁其他銀行呢? 啲息係直接比你用?
過左罰息期 個plan
H+1.28% cap p-3.1%
呢家轉按息貴左,會唔會唔抵?
等一下先?
下,即係點?唔明
視乎你會唔會 cash out 而 cash out 後資金有冇更好回報既去向
即係ml acct 賺到既利息,當你放10萬係戶口一個月,約有$200利息

呢$200會扣左個本金度,假設你欠銀行個本金係100萬,扣左咁就欠99萬需9千8百
大部分都係直接deposit入戶口,應該係得渣打係咁
博士你好,
想問下如果約860萬新樓,想借30年500萬按揭,你會推薦邊間?見近排大行啲優惠都少咗好多。謝謝
如果唔係兩年轉一次按, 直接減本金唔係會慳多左息咩?
睇你諗住擺幾多錢喺mortgage link同埋睇你幾有決心供哂層樓啦
有380萬首期 24歲月入25K 最高可以借到幾多?
月薪X100左右
即係2.5M
買6M 樓
比6成首期,4成按揭
就穩陣
有錯請指正
想問2.375 2%係邊間
7婆出埋啲 on9 招,提乜Q高按揭成數
我都想知邊間 以我所知d 中資重做緊2.475,2.375 應該絕跡喎
差不多,正確來說乘 110倍
有實力,做6成最好,唔會負資產

仲諗住食兩個星期買,睇怕個業主會反價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞