撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
無錢呀,即係工商戶口要有80萬現金先做得按揭?
博士你好
最近想買個單位約480-500萬
想做8成按揭

我女朋友(擔保人)本先做幼教行業
岩岩轉左第二間學校 由助教轉做老師
佢7月尾時離職 本先人工大約$14500/月
8月中搵到份新既大約$22000/月
係咪要去到11月有齊三個月糧單先做到按揭?
如果得一個月糧單係咪只計舊人工?

同埋係咪就算有銀行話肯先收一個月糧單 之後再補交資料 比你用新人工計 但去到HKMC按保都好難過到 最後要用番舊人工?

另外佢本先每個月要還讀書Grant loan $1500
計算按揭時又會唔會要扣除番?

最後想問博士呢家建議用大行高息d少d回贈 定 細行低息d多d回贈?

最後想問博士呢家建議用大行高息d多d回贈 定 細行低息d少d回贈?
咁樣先岩
同問
同女朋友都係政府工,最快都要下個月先加到人工
都係要有三個月糧單,先當加左人工去計按揭?
博士你好
請問市面上邊D 銀行接受大陸租金做收入證明同過壓測
THX
我想問如果以前曾經有樓有二按紀錄,已經賣左而家以首置買申請按保有無影響?
無影響,2按一般登記落填土廳,而賣樓後會清還哂所有按揭,包括1、2按。只要還清哂就無問題架啦~
好多間都睇架,只要有齊:
1. 租約
2. 房產證
3. 租金收入證明
4. 原稅證明(有更好)

就可以計啦!
本身做緊加人工就補新人工月結單就可。
如轉工就要補合約,如同一行業,只是轉工升職以致加人工,一般出左一次糧就可以新計。
兩者銀行係批出後Drawdown前會要求補最新入息證明,證明出緊新糧。

明嗎~
心態要調整
求幫推 或多或少有幫助
[反省]我發現好多人都搵唔到方向及定位 入嚟啦
https://lih.kg/1599090
依家係大行高息低回贈、細行低息一樣回贈喎
光復香港
時代革命
一申請就要加,條數我粗略計,但始終預多好過少麻
唔係,係有錢先可以拎盡回贈2.1%,無錢就1.5%
咁你應該就黎無埋份工
五大訴求
點解
缺一不可
因爲icbc 話怕hkmc 見到以前有二按紀錄會有阻滯
我問個中介,佢話唔係間間睇,嚇一嚇我
頭三樣我都有呀,諗住搵大機會果d 銀行申請
上個月聽中介講搵恒生
有頭3樣
8日就批左
Thx
你仲有冇申請埋其他銀行??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞