撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
做咗擔保人好似冇得做按揭保,只做到6成。如果本身有物業/供緊 再要減1成
咁樣做既話每月還幾多?
同時計壓測咁個唔過收入一半嘅policy推嚟做咩
唔過收入一半點過壓測??

博士呢幾日消失左
星期一多野做啲,一陣上水覆機
900k cash
51k income
按九成
加借按保
分30年
2.625% rate

最多可以買幾錢的樓

謝謝博士幫忙
我都想申請工商
請問師兄交文件到收到offer 大約需時多久?
經MC 嗎? 🙏🏻
師兄,想問下我自己開公司,有限公司,每個月出糧俾自己,有供足MPF,做按揭時銀行會唔會做com search 搵到我係公司持有人?
如果搵到我係公司持有人,係咪要俾公司盤數佢睇?要俾幾耐,同埋如果蝕錢係咪就唔會批?

另外,如果我拎屋企層樓去做按揭,我做擔保人,係咪都係同上面一樣咁批?啲人如果想按3-4百萬出嚟,銀行實問借嚟做乜,點答好

多謝巴打
博士,我估呢個問題應該有D難度:

兩年幾前買左層1200萬新樓,做左大貓銀行5成按揭,剩低3成用發展商二按,息率P-2%。

由於位處偏僻,層樓on 99 升得果少少。

發展商個二按三年後會變撚左P。

呢個情況下,請問可唔可以壯士斷臂,將層樓以1000萬近親轉讓比我老婆,等巨借盡8成?

咁樣就基本上可以搬晒發展商二按去正常銀行

唔知博士有無嘢可以提醒小弟?

多謝博士
想問下如果同時申請4-5間銀行做按揭,會唔會影響按揭成功率or 按揭成數??
Gphone周庭國際戰線打得咁好
依家想發大黎搞 籌旗三球都搞咁耐
呢三百萬就算買到一個國家幫我地出聲都抵到爛啦
係咪想贏嫁
眾籌link : https://gogetfunding.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9C%BE%E5%BF%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%9C%BE%E7%B1%8C%E8%A8%88%E5%8A%83-demosisto-international-campaign-crowdfunding-project/

https://www.facebook.com/200976479994868/posts/2531124750313351?sfns=mo
點解唔搵中介
唔影響按揭成數,但後面入個幾間會唔多想批、批得慢,因知你格價~
可以係可以,但留心既係:
做呢招前先搵銀行估價,睇下有無邊間估近1000萬,有就用個間。

因為稅局有機制查異常交易。

何為異常交易,就是成交價比市價低、頻繁以部分業權轉名等。

留意呢樣野就可以了
4-50萬就用信用卡現金分期套左出來先,成交完層樓再上按揭還番佢。

如信用卡無咁大額,因你無收入,私人貸款都做唔到,爭個少少可以搵財仔借比你成交,成交完再上銀行按揭還比財仔~
師兄,想問下我自己開公司,有限公司,每個月出糧俾自己,有供足MPF,做按揭時銀行會唔會做com search 搵到我係公司持有人?
大行會做,某啲細行唔做
如果搵到我係公司持有人,係咪要俾公司盤數佢睇?
要架
要俾幾耐
最少1年會計年報,同近6個月銀行月結單
同埋如果蝕錢係咪就唔會批?
蝕錢姐係無收入,無收入計唔到壓測,當然唔批啦~

另外,如果我拎屋企層樓去做按揭,我做擔保人,係咪都係同上面一樣咁批?
一樣,因都是睇收息,計壓測麻
啲人如果想按3-4百萬出嚟,銀行實問借嚟做乜,點答好
週轉就可以了,千萬唔好話買樓首期

多謝巴打
ICBC 琴日宣布有限度批case,19年都到數了

之前入既,預最少批1-1.5個月,因新plan 暫只有Mc 做,MC 爆哂廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞