撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
即係 2020 全世界要 fullpay  買樓 ?
者係如果打算買,又想多d按揭比較甚至可能靚d offer
最好等出年一月後先成交
點解會等於供多層, 唔係好明🙏
利息總數
一直d 人都係咁講
如果 90% 95% 按
買 800 萬樓供幾十年最後埋單要仟五,仟六萬...
條數點計出來? 800萬 2.625% 息
9成借30年 還足30年 都係1047萬

要去到 6.25% 息先變1600萬
果D人係借財仔/二按?
如果呢兩個月做500萬樓按8或9成, 銀行仲會唔會做?
90歲綠表買 一/二手居屋.....
做唔做到按揭,,點做?
了解,但係我諗住按300零萬,會唔會過唔到壓測姐 因為好多講法 OT 好似計法幾複雜
OT 要睇你係咪穩定,同要考慮埋工種是否有合理OT.

如你有2年稅單,都有呢條Ot 數既,恭喜🎊計到
近半年一年既,就要睇上面講既工種。

我經驗一般唔計,可試一人申請,唔批再加擔保,所以搵定擔保穩陣~
買 首次發售日 20年內居屋,仍有政府擔保,可以做到按揭,只要加個資詢人即可~
你個地產知啲唔知啲

Hs_c, H_, B_c, Ic_c, 都唔接,其他重做緊,但因為少左好多行做按揭,變相啲行食哂、爆哂廠,要批個幾月。

所以最近買樓既,最好拎足3個月成交期,唔係批唔切就弊喇
唔好做兼職呀,高成數Mc 只睇一份人工,做多份無用架! 除非你做6成,銀行就會睇埋
雙糧睇合約,有寫就計

花紅要睇2年稅單計平均

當你3萬1 計哂花紅雙糧,加埋呀媽1萬,總數4萬1,係唔夠過壓測既...
恭喜哂巴打 下次搵下我地幫手,包無頭痕
計,2年稅單計平均
3個月前做最理想,因銀行offer 簽左最多Hold 3個月~
轉按都是一般計壓測,過到就批。

啲人話難轉按是因為之前員工plan 可以做到8-9成,未有新政策時,啲人無首期就轉唔到按,所以先話難轉。

650萬內好啲,過到壓測
我嘅OT 兩年都穩定 仲有輕微上升 咁可以一試 唔該博士🙏🙏🙏
博士想問有無邊間律師樓好
想搵citi 做佢好多間律師樓都話唔得
可否講多點3個月成交期?上網睇過都唔太明白
另外睇中個單位但生約出租中,1個月通知期。 如果臨約今日簽,臨約寫30/11交吉成交。 係咪趕唔及按揭, 最好個交吉成交日期寫盡3個月? I.e. 約 1月中
感謝
博士想問創興、交通銀行借六成按揭要批幾耐
請問巴打,村屋按揭係咪通常按得好低,通過可以借到幾多有無邊個做村屋按揭會批多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞