撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
博士你好想問下

我想問問 如果收入55K
幫屋企人 買樓 (層樓唔係我名)做左租款人 借左400萬

我打算自己再買樓自住
我可以再借盡大約可以借幾錢?
我適唔適用按揭保險?
目標600萬下 樓

想睇下要儲幾錢
謝謝
銀行可以借到9成咩?假設過到stress test
定係按揭公司借?
樓主

想問下而家呢個時勢係咪即係話我有層8球嘅樓,做緊銀行一按+發展商二按,可以一鑊過轉按比一間銀行做一個8成按(假設估到價)?
樓主 想間下你知唔知銀仩已經開始做九按未
打左去幾間大行都話未有指引做新九按
如果完全唔識投資,諗住供晒,擺ML直接還本金

如果完全唔識投資,唔諗住供晒,擺ML收現金

如果識投資,唔擺ML。投資其他野
唔該晒
銀行係除左要附合按揭保險公司準則 (只需供款比率, 不用壓力測試),但銀行都同時要守金管局準則 (要計壓力測試),金管局並無放寬壓力測試。

頭先回agent 佢咁講,博士可唔可以解釋一下
真係好confuse 呢樣野係點玩
本身岩岩過到6mil 8按壓測
唔知佢呢個政府係咪可以俾到我借多啲
留多啲cash/買個lumpsum 大啲既盤
Same here

我做到8成,但係9成差少少

想hold 多啲 cash
但用新plan的話,以依家息口計,會唔會同2,3年前的plan差好遠?
想問我有間公屋,已經買左,未補地價,可唔可以做轉按?
請問20年樓齡既已補地價居屋係新制下可否做到30年按揭呢?謝謝
博士,又TG左你
新買 6m 想做八成五 已簽臨約
想問下係咪max 申請三間銀行就夠
另外邊間銀行好啲
如果做新按揭成數 係咪只要供款額唔超過50%就無問題 信貸記錄良好
博士,大經濟環境+新9按政策下
對按息走勢點睇
今日終於上馬拉松簽左了,HKMC 最終要我簽返張declaration letter 證明settle 曬 多謝博士

我個offer 唔算靚
H+1.23 / P-2.9 =2.475 , cash rebate 2%

工傷其實offer 好d , 不過唔想等(mc 批左但仲要等銀行內部批)大貓cash rebate 最少但最早批offer , 三家都係hkmc

簽文件既時候見好多用新plan 既入表申請,職員話16/10 打後得返1% rebate 同P-% = 2.65 按保又貴左
最重要新plan 得hkmc, 另外兩間唔辦理住,所以hkmc 會勁塞, 大家要注意要長d成交期

祝各位順利
博士,剛剛簽左約
等緊你教路,TG日日炸你果個就係我
工傷比我個offer都係2.375 cash rebate 2.2 但要等

我諗新造既都應該無
嚟緊搵你跟喇 見字tg覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞