撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
另一個post d 人又話要三個月先搞到 🤦🏻‍♂️
啲銀行講三個月 跟本就係想叫你走
唔係人人都長成交
代理仲係講緊兩個月已經夠晒時間
博士,想請教你 如果我本身有喺銀行借緊錢,每月還款佔我月薪20%左右。有兩個情況想問下
我女友如果想做按揭 我可唔可以做擔保人又或者我有冇機會可以同佢聯名做按揭
有少少唔明
佢建期去到2022年落成
而家最長見到HS可以做180日
咁銀行只能夠做預先批核?
yes 我個律師都唔做citi
佢話公司blacklist 左
唔知幾時citi 得罪班律師
簽左offer letter之後,成交日之前申請私貸會唔會影響按揭
drawdown 前會睇多次tu
咁要睇你月薪係幾多先
假如借到按揭,你每月還款要15k,咁加埋你借的錢,例如3k,咁你每個月還18k,用18k 加3%壓測,睇你人工過唔過到18k 加3%壓測
如果你地人工加埋都過,就應該無問題
不過你最好問一問銀行職員穩陣點
銀行好似唔接受男女朋友做擔保
聯名買就得
話未婚妻咪得
想問下,如果媽媽本身有已供完物業

來緊我買樓,加佢做擔保人會有咩影響?

目標買500萬ga 樓借9成

最多簽個紙啫
老底24k 加埋commission total 39k左右,每月還7000
女友佢固定40k
如果想600萬做9成按揭,佢一個人好似過唔到壓測,所以我諗緊有咩辦法
1想問如果簽訂正式合約時,加入內容有關買入單位有漏水情況,會否影響mortage 審批?

2 唔同星之谷sales offer 會否不同

3 最近乜offer 最吸引
請問師兄由申請到知offer 大約幾多日? 🙏🏻
媽媽本身有冇入息?有既固然可以。
無既其實可以叫媽媽套現層樓出黎比你加大首期!一黎降低按揭成數易批啲,二黎可以賺兩次現金回贈
有架,但如果加佢做擔保人,有無話係借ga 成數/ 壓力測試會有調整
按揭上壓測、成數都係一樣,最大分別係擔保人有限責任、聯名人無限責任。而且如果銀行覺得借貸人條件唔夠而擔保人關係又親密時,銀行有機會要求擔保人轉做聯名借款人。
--小小博士
1.唔會,除非牽涉物業糾紛影響左份釘契
2.咁就唔知喇,不過**會轉移客人data喎,你睇下介唔介意啦
3.有細行都仲做緊cap2.35%,rebate 1.8%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞