撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
請問如果申請宏亞 高成數按揭, 同時間又申請東亞 8成新按揭 , 會吾會有衝突呢?
我想問而家啲息係唔係做唔返2.375
大新最後批左2.675息,1%回贈
同申請個時差好遠
博士想問
做九成按揭可否接受兩份full time 當入息?

兩份都係穩定固定
一份大公司 3萬
一份細公司 1.5萬

細公司有供mpf
之前細行要爭先唔加息,呢兩個月大行收夠籌,細行仲平畀你?
想搵短罰息期(半年/1年)
邊度有
而家做轉按一般係咪做 2.625% 息加 1% 回贈?I mean 五成
按息過一兩個月有無機會落返2.375
很難哦,因現時大行都做緊net cap 2.625% ,除非減P 但可見減息機率不高。因之前美國加息,香港都無跟足,已當平左息
大行都是這offer
細中資做緊2.475%息,1.5%回
無🤔
大新到數啦,只是未宣布唔接19年,所以合理。
但做法就值得商議,因正常幾時入機就鎖當時offer,唔會事後反手用新offer的
只可答你有機會。
因Mc 正路只睇正職,但都會考慮你兼職行業、職位、工作時間、工作年期、稅單等考慮會否計埋。

除非成件事合情合理,否則唔計為多
會撞。
另東亞極少做MC,多同宏亞合作。
建議MC搵其他行,東亞只用宏亞。
今日同銀行查下,無覆到你就引用多次
H+ 個 rate 大概都係 +1.23 至 +1.24 ?
大行覆左要聽日先出list 到時再查做唔做到咩plan

明天有消息再覆你
Yes
想問下博士現在做P 定H 比較好?🙏🏻
誠心請教
27歲
做設計,自己生意,冇報稅
月入大約6-8萬
銀行有100萬左右,股票30萬左右
我想請教下,我想買樓可以點做
我想29歲前買樓,依家開始做數及報稅或供強積金?好似自己公司出糧俾自己係唔認可
另外有個諗法就係下一年出去打一年工,拎住一年入息證明買樓先,過到壓測買左樓先做返設計本行,好似有啲戇居,但真係有自住需要,感謝
依你所講,粒釘是前業主因欠稅局錢而被釘,
1)唔關你事
2)錢債釘好易搞,還番錢就可起釘
3)只影響前業主,佢收少左錢,因學你話齋,律師樓樓已做岩野,同佢留起筆錢找數,咁已解決問題
4)最大影響到你既係,銀行MC要等到你粒釘起左,無左先會批到比你,因要清哂上手野先正式轉到落你名,所以唯有等。
5)最擔心係筆錢唔夠找佢粒釘,但呢部分同律師里清番就可

然後等起釘批會完
多謝咁多位巴打,完美演繹哂正反兩面

我上面一直都答緊,都是圍繞租客問題,只要佢識玩,你就無行,因為自己違法在先~
做6成有行批,高成數就要睇最少2年稅單

要仔細問就tg me
Tg Ed
好早申請? 簽左既offer 只可留3個月

試下叫sale 同銀行傾 唔得就拿拿臨搵其他行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞