撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
感謝博士打救 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
綠表,如距首次發售日 20年內,可直上 9成半。無須壓測
如果我同擔保人在2~3 個月前各私貸佐 50萬, 之後先做按揭呢?

同銀行講 借錢買傢俬,或有急事所以先私貸,會影按揭結果嗎?

thx 博士
最好做法應該調轉,你名買居屋,你先生名買私樓。
- 因為新居屋直批,不用壓測,所以唔好浪費先生人工,應用低人工那位做業主同借款人。
- 如情況不變,先生做左居屋業主、借左按揭,再做你地擔保時,會令你地新既按揭成數減 1成上限 + 減 100萬貸款上限。
例子: 600萬最多可做 8成 480萬。但因已有按揭,再申請時會變:600萬最多做 7成 380萬。
而且壓測也會收緊。

所以考慮下我上面既建議~
最少要半年冷靜期,3-4月銀行有機會追查
想請教博士, 如果太太有一單位在手, 已供完。 老公係未有過物業, 宜家想用老公名買新樓, 咁可以加埋太太名做擔保, 而壓測是否可以用埋太太月入+老公月入薪金呢?

另外, 現在自住樓(以上那個已供斷單位), 可以作為抵押做首期嗎?

謝謝
正如新聞所講,稅以合約價計,按揭以光豬價計。
所以中間存在樓價差,即「傢俱禮品、現金回贈及免律師費優惠」因是無形價值,但銀行卻會為這些估價,再扣減樓價。如這些「優惠」銀行估值 10萬,這10萬就要買家額外抬錢上會了。
例子:
樓價: 600萬
折扣: 6%
優惠: 傢俱禮品、現金回贈及免律師費 (估值 10萬)

稅 = 600* 3% = 18萬
扣除折扣後樓價 = 600* 94% = 564萬
原首期 = 564 - (564* 80%) = 112.8萬
銀行計算的實際樓價 = 564 - 10 = 554萬
可借到的按揭額 = 554* 80% = 443.2萬
光豬價計的首期 = 564 - 443.2 = 120.8萬
首期差 = 120.8 - 112.8 = 8萬
按揭上比原先預算要比多 8萬!所以要小心計算。
唔知會唔會計到太複雜令大家唔明
唔明再問
1. 如果按太太層樓做首期資金,是可以的。
2. 但太太上完會就不可做你擔保人,除非太太收入極高。
- 因會影響按揭成數、收緊壓力測試
想請教下博士, 屋企人有個咁既情況,
老人家同佢so call前妻(未真正離婚)有一個係94年買入既單位
但係呢廿幾年間基本無再聯絡, 而層樓係應該果位前妻住緊既
以家老人家想賣咗個單位分錢, 我check返個land, 發現有幾點
1 - 係長命契, 業主名係佢地兩位, 以我所知前妻仍健在
2 - 原來係99年左右, 曾經有一間工程公司告過佢地
3 - 大約09比人釘咗契
呢個情況, 如果老人家仲想套現層樓, 有D咩需要做?
最後可以用咩方法套現? 感謝
博士,有事請教。

有關新居屋綠表做9成5按揭。

睇咗好多資料,話綠表好鬆手,唔駛做壓力測試即批9成5,但銀行都要睇入息證明,供款唔可以過入息50%。這個説法是真嗎?

如果不用壓測不理收入,我仲有8萬私人貸款未還,到時上會需要還咗先做靚仔盤數嗎?

如果要加擔保人,擔保人有供款,係咪入息減供款後先當擔保人入息?

感謝博士
抽中白居二
請問如果買20年內樓, 700萬
係咪都做到9成?

因為知道過20年會做唔足%同年期,20年係咪一定得?
謝巴打
博士,如果居屋業主係我先生,借款人只有我細佬,沒有擔保人,這樣是不是一樣不用壓測?
印花稅可否加埋樓按一齊借?一個lump sum 去供
當然不可啦Ching,印花稅要比律師,律師同你交稅局架~
首重樓齡!齊契是必須,入伙紙、滿意紙,不可少。
自己記得留意埋路權問題
首次發售日起計 20年內,是可以直上 9成,25年。
1. 無得加擔保
2. 入息睇行,有啲唔洗交,有啲只是要你交公司信,證明職位人工即可,不用月結單
3. 直上,不用執盤數
要解釘,唔係既話應無公司會做按揭比你。
就算賣樓,律師樓都會同你解釘,如粒釘是財務問題,可能會找左數比佢,再將餘額比你地。
解決方法:
- 可搵會計公司或律師查下間公司執左未,始終 99年到依家,執左可能會好處理啲
- 如未執,就要同間工程公司傾,睇下點解釘
- 如傾唔掂、唔想搞,可以唔理佢,照住。但如現有業主逝世,業權問題就煩了,因正路可以遺產承繼,但兩位又好似感情唔好.. 呢啲野最好早啲搵做開既律師了解下點拆好。唔係到時有排煩
新居加唔到擔保人的,因直上關係,唔存在入息問題,所以無得加。。。
近排不穩定 有冇影響銀行按揭心態
感謝博士回答。

1.無得加擔保人,入息得23000,但9成5按揭後,每月要供20000,銀行會批嗎?

2.新居屋邊間銀行批得鬆手D?

3.搞按揭搵中介幫手,有冇得賺回贈?定係自己銀行搞就算?

謝謝博士
想請問白居二係咪唔使limit 400萬樓下,只需睇首次發售日20年樓下一定借到9成?

感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞