撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
博士你好想問下有關居屋2019

1. 預計11月會揀樓, 上網睇人講上年做按揭, 係比完首期後28日內要搵到律師行同銀行做按揭(有錯請指正), 今年是否一樣?
未收到風,同你八下

2. 居屋按揭批核係咪比一般快? 得28日好似有D難度
是好撚快,3日可批到,因政府擔保,銀行盲批

3. 我同老豆(已退休)抽, 佢冇入息, 如果我月入得$20K, 月供$15K既樓會否唔批?
唔計壓測,照批無誤

4. 還款比銀行係收樓後一個月開始?
是,佢有還款表比你,有哂日子,唔洗擔心
博士唔好漏左我
100% 5成,除非改合約話交吉放,否則出租最多5成
博士
想請問下 新按揭計劃轉按套現唔得
但如果我係轉按黎「com」左 原先一按+二按條數呢?
睇律師樓睇契定是否樓花,不是即可用新plan
5M max 轉按不是納入新plan
睇新玩法是,只要加保費可照批
道理上可以,但太新,未有批出案例。可一試
好方法 下次搵轉介跟,自己唔洗煩咁多
渣打兩隻玩法都有,自己揀的。
1)扣本金
2)回落戶口
一樣,睇自己用開咩、就近有邊間
恭喜哂 呢個offer 已絕種
Now!
批得比較快,同offer 比較好~

如你引用個3間,交行可入,但批得比較慢。
中銀唔洗入,除非你是2020年case 否則佢地唔做19年的
創興rebate 低,所以唔推
小心越托越多泡沫、越多泡沫越易爆

#樓市淡淡
有漏再quote
中銀唔做19年case?
我前日啱啱交咗申請
其實係咪實收利息好啲呀?
申請其他吧,批完叫你20年先draw 你肯嗎
睇你在唔在乎個現金流。如你現金流ok, 扣本金是幾好,就咁諗,本金會不斷複利,但你每月都減少本金,姐係複少左利變相比少左息
年頭買左層樓
老婆名,我做擔保
如果想用我名買多間,個壓測會點計?

舊樓月供15500
老婆人工 33000
我人工53000

thanks

我見佢最底point 4 個到話過唔到壓測但供款唔過入息50%都可以做8-9按
但要加保費
收唔收到風要加幾多或者有咩rules apply

搵極都搵唔到呢方面資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞