撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
75-57=18
最長了,除非有其他資產、係銀行高級客戶
如果有100萬首期
買層380萬既樓(26年左右樓齡)
得3萬左右入息
係咪最盡借6成?即係買唔到?
thanks
雙糧計的,有合約寫明,有一年記錄/稅單即可計
花紅因唔穩定,才要求2年
冇稅單 糧單可以嗎
4百零幾係我係citi個counter問既,佢寫左張初步批核就話可以比我做4百零幾,想問信唔信得過?
想請教大師
我女朋友買400萬樓下做九成
佢月入29000唔夠過壓測

我想做擔保但我有貸款每月還一萬另外供車每月七千
我份工底薪得一萬但如果拉半年平均有四萬五同埋係大公司

請問我可以做擔保嗎
直接同銀行申請會少左回贈
村屋最多可以做幾多成?
聽人講可以8成半?
要睇返你入application form果日日子銀行 announce 左加按息未,入左先講就舊息,講後入就新息口
呢一刻,借8成,440萬
傾向P按定H按?
想問下原本居屋有我名,按揭有我名
以家業權轉讓咗俾屋企人
銀行寄信嚟話可以send 信去delete信貸記錄
想問有冇需要咁做?
H! Because still hv banks cap at 2.475%
甩哂你名,無業權無按揭對嗎?
如是,搞唔搞都無所謂
Exactly, 甩晒名,無業權無按揭
銀行sent 信嚟話TU記錄會keep 5 年
如果想取消記錄可以搵銀行
謝謝飯巴

小小補充,你申請日 唔等於 入左申請。

因為要睇幫你搞按揭既人有無效率,例如你day 1 申請,個職員day 3先同你交,但銀行day 2就宣布加息,咁你既申請會係用新terms 計。

之前有day back 玩法,但依家就要睇個別銀行審批受唔受了,因成個氛圍銀行都唔傾向做按揭,好似想睇定啲咁
TU 只會記錄你曾經做過擔保人,有啲人好介意咪會去刪,但唔刪都無任何影響
應該無,東亞雖然有同MC合作,但該行一直主力做6成按揭,MC Drawdown 率不足2成,以致大部分sales 唔識執、寫MC 件

建議搵第2間批會快啲穩啲
400以下85% 其餘一樣~
講緊哪個
Oh, thank you. Bro.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞