撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
三間都支行
工商已經塞爆車,冇一個月都唔會有結果
我申請左渣打,一星期打黎已有消息,補埋文件就會批
不過想等埋另一間,平息啲
建行我都等左一個月多啲
得閒吹下佢啦
留名
我工商等左1個半月先話hkmc批左,銀行未批
中銀食左屎完全無回音
中信兩個禮拜就conditional offer左,淨係要補文件
渣打同恆生就一個月多少少就出左offer
最後揀左渣打

聽日成交,工商同中銀都仲係無offer
狂催啦~(但我中銀個banker超賤,已讀不回)
然後再申請多間做後備
成交價低過市價10%
按保會有影響嗎?
中銀真係含撚大
利申:一開始都冇撚中銀
2.375 % 應否即食
有冇更低?
我都係cap 2.375上左尾班車
恆生offer 2.6x 呀!
即係2.375已經唔錯?
我有3間offer, 2.375 cap已經最好個offer
我想問下大家意見
我啱啱收到一個offer 2.625 1.5% rebate
另外仲有三間等緊,但喺要再等MC批,最快都要月底先知結果
口頭上有一間話俾到2.375 2% rebate
但因為第一個offer 得一個星期考慮
為咗低息啲 我喺咪應該放棄第一個offer 等多兩個星期

好驚之後會批唔足或者過唔到MC
1星期咁少?
2.375 都ok 啦
其實而家長期爆cap, h 同 p 都無分別
喺啊...好似喺因為跟咗其他按保公司就即批
一間大P-2.75 一間細P-2.75
Thanks, 我都係
所以準備食
想問下呢
我公司出糧糧單分左兩項
一項係salary
一項係allowance
而我既allowance 係定額類似workplace allowance
每個月都有,數目都係每個月一樣
過去所有糧單都係有呢條數係到

我想問hkmc 會唔會計埋呢樣當收入
定淨係計salary
博士你好想問下有關居屋2019

1. 預計11月會揀樓, 上網睇人講上年做按揭, 係比完首期後28日內要搵到律師行同銀行做按揭(有錯請指正), 今年是否一樣?

2. 居屋按揭批核係咪比一般快? 得28日好似有D難度

3. 我同老豆(已退休)抽, 佢冇入息, 如果我月入得$20K, 月供$15K既樓會否唔批?

4. 還款比銀行係收樓後一個月開始?
想問收到mortgage offer一般可以hold幾耐?

已經有2間批左,想等埋工商個offer, 但佢唔知塞幾耐車。
問多一個問題
如果擔保人出黎做野無耐
夠3個月糧單但無稅單
HKMC 會唔會唔受?
因為上網睇到要稅單

有每月公司名過數bank statement
同埋每月公司發出既e-payslip (無公司印 但有LOGO個D)
咁樣夠唔夠
Thanks!!
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞