撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
搭單問,如果買590萬既樓,借8成,係咪都可以唔使過壓測,供款比率過50%都得!?

新按揭標準只限現有已落成物業,代表已經有入夥紙單位?
搭單問,如果買590萬既樓,借8成,係咪都可以唔使過壓測,供款比率唔超過50%就得!?
博士想問問轉按,如果我層樓值9.5m,而家係銀行借緊4.8m,黎緊轉按的話可以加按到幾錢? 5m? 6m ?
博士唔好漏左我
博士好似好多日唔見人..
唔會係俾人周左下嘛....
https://www.youtube.com/watch?v=f9yxcE4IPWs&t=12s

之前博士腥比我睇睇完就明
IG “bye bye starbucks” challenge
https://lih.kg/1659200

幫手推啦各位, 比美心負皮緊呀。
貸款少左你係咪首期要比多D 啊

成交日咪比返cash你
40萬九成 本來借你360萬
宜家比2%rebate 你但只借你355萬

你手頭資金差五萬先買到樓 係咪要自己比住先
到成交日 銀行咪比5萬你
博士你好,按揭放寬之後,有幾個問題想問:
本身有層市值大約10M既樓,我本身無名,本身供滿幾年,大約大半年前按左50%出黎,每月還19K,租值22-23K
過去6個月,月薪大約$110K
1(a). 如果我本身係呢個物業既Co-Borrower,係新按揭政策下,如果我想用我名買多一個10M 既物業,Co-Borrower呢個身份會影響我按揭成數,或者壓測嗎?
1(b). 如果會影響按揭成數,有咩方法可以抵消影響?加Gurantor,或者除左個Co-Borrower個名可唔可行?
1(c). 我唔太清楚Co-Borrower呢個身份會唔會影響壓測,如果有既話應該點樣計幾多人工先夠?我上面所述月薪你覺得夠嗎?
2. 如果我用我名買到多一間10M,打算用黎自住,本身果個10M單位會由自住變爲放租物業,計計下有機會有Net Cash Inflow。想請教下咁樣租金收入可以當係收入,幫手過壓測嗎?

唔該
先總結歸納一下
2019司政報告重點注意如下:

1⃣1. 舊有計劃即400萬以內9成,600萬以內8成都繼續適用於樓花; 不過新計劃即400-800萬以內9成,600-1000萬以內8成就不適用於樓花按揭,所有計劃適用於現樓(建築期計劃均適用)

2⃣2. 新計劃不適用於轉按套現 (舊計劃接受套現,視乎銀行而定)

3⃣3. 供款佔入息比率以50%為上限,壓力測試以60%為上限( 據理解新舊計劃均適用, 但要再向有關部門確認)

4⃣4. 按揭保費方面,按原有保費(根據按揭成數及供款年期而定)額外再加15%,即假設樓價800萬,供款期30年按揭成數90%,原先保費為4.35%,現時保費為﹕4.35X1.15=5.0025%)

5⃣5. 樓價800萬以上至900萬貸款上限為720萬

6⃣6. 村屋都適用此計劃(視乎銀行取態)
7⃣一手,如律師樓confirm 現樓契非樓花便可用新計劃
8⃣非固定入息不適用於9按揭,最高申請8成按揭
9⃣16/10/2019即時生效,以臨約日期作準
未必可以,預最多做8成。然後申請時試9成
請教巴打,如原行續按想拎rebate,可否跟返原本的plan?還是一定要行新plan ?
以新蓋舊。

轉出來回贈會多點~
非常好,大家互相討論先係我想做到既野
#全民貸款博士
博士你好,按揭放寬之後,有幾個問題想問:
本身有層市值大約10M既樓,我本身無名,本身供滿幾年,大約大半年前按左50%出黎,每月還19K,租值22-23K
過去6個月,月薪大約$110K
1(a). 如果我本身係呢個物業既Co-Borrower,係新按揭政策下,如果我想用我名買多一個10M 既物業,Co-Borrower呢個身份會影響我按揭成數,或者壓測嗎?
跟據金管局規矩,有按揭再做新,會減新按揭成數1成、貸款上限100萬及收緊10%壓測。
新指引只是放寛左按保樓價上限同壓測,但上面條款未有取消。

1(b). 如果會影響按揭成數,有咩方法可以抵消影響?加Gurantor,或者除左個Co-Borrower個名可唔可行?
除左共同借款人即可
1(c). 我唔太清楚Co-Borrower呢個身份會唔會影響壓測,如果有既話應該點樣計幾多人工先夠?我上面所述月薪你覺得夠嗎?
除左名就夠計,唔係影響甚大
2. 如果我用我名買到多一間10M,打算用黎自住,本身果個10M單位會由自住變爲放租物業,計計下有機會有Net Cash Inflow。想請教下咁樣租金收入可以當係收入,幫手過壓測嗎?
租金收入可當收入計,有租約7折計。
但該物業必須你名下才有用,或該物業業主(收租人)做你擔保人才可納入計算

唔該
係度發個不自殺聲明

我無消失好多日阿,只係之前入唔到連登 我基本隔日都有浦下頭阿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞