撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
應一年稅單都批到的~
唔落家人名對你無影響啦Ching~
你地人工加埋 7萬,最多可借到 740萬按揭。
姐係有首期的話,買 1400萬樓都可以。但礙於只有 150萬首期,變相最多只可買 600萬樓。計比你睇:
首期:600萬 *20% = 120萬
稅:600萬 *3% = 18萬
佣:600萬 *1% = 6萬
律師費:7千
總首期 = 144.7萬
以上是以 600萬做 8成按揭計。如做 4成按,買既樓價更低,無意思,所以不計比你睇了。
抽查是隨機,不可控的。
但一般點抽查呢?
1. 寄信比你叫你回信
2. 交水電煤單
3. 睇樓
3比較少,多數 1-2
方法是搵人借 2成比你先,成交後再借私人貸款。
要詳細傾再PM ME
你呢個Case 應無中介會搵你搞。因為做發展商 2按既話,銀行 1按個佣會跌左比發展商,呢個係發展商同銀行既Deal。
搵中介問Offer 不會開你TU的,係你要申請銀行先會開。另樓按開TU 唔影響評分的,只有私貸先會影響。
暫時市面比較好既是ICBC,重做緊 2.475% Cap,大行已加哂Cap 至 2.625%
如你想要其他 Offer 可PM 我,我直接比你啦
有銀行做,但因銀碼細 Rate 唔靚,H+1.4%,Cap 2.625%,Cash 0.5-1%
你是咪好遲先成交? 正常 1個月左右批到的
未婚妻就可以擔保
屋企有層供完未補地價居屋
自己月入6萬 首期唔多 點樣可以借多D買600萬樓?
提外話
想問依家壓測係咪跟返個間銀行做緊既% 黎計?
因為我搵搵網上啲壓測計算機
有啲就計2.375% 有啲就2.5%
有啲就俾你自己入個%

同埋如果差幾舊水過唔到壓測
係咪最方便就係俾cash 業主
減低按揭樓價?

唔該博士
係呀,用番間行既利息去計就可以啦。
2.375% / 2.475% / 2.625%

你可以同業主傾,比現金佢樓價寫少啲。但記得係買賣合約個價要寫少,唔好比人呃左。
另記得要搵銀行做埋估價,要到價先可以做足按揭
一般係轉哂租客名
可問 HSBC,無乜幾間會做
可以用間居屋套錢做首期再買,但居屋點套錢睇番#2-3 成本好高的,介意就再儲下錢~~
唔介意想玩就tg me 詳傾
博士你好,想問下呢而家層樓outstanding 4mil, 而家大約6mil ,想套盡800k出黎(要上hkmc俾保費,但cash rebate大約岩岩cover倒,呢個操作值唔值得做呢?
你差唔多零成本套到80萬出來,你覺得抵唔抵?

你問我我會話,要視乎你呢80萬點用。如你拎去投資,年回報找到利息有賺既,十分值得。
如純套出來屎忽痕既,咁咪諗諗~

但建議套到好套,呢個時勢 cash is king 有咩都可以執下平貨麻
多謝博士!
博士,想請教下如果大陸物業出租,有一半業權,可提供租約及房產證明文件,可唔可以喺香港銀行借到錢?需唔需要另一業權人簽名同意?唔該曬
博士我諗住白居二入市
自己一個供 月薪21K 未扣MPF
屋企人肯幫手比150萬首期 睇中左2002年8月入伙的居屋
請問我最盡可以買幾錢既樓?
Thanks 好感激 真係唔識
申請左邊間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞