撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
完全正確

你已比答案自己啦Ching,用街plan,反正新居白表 9成,綠表 9成半。完全見唔到要用員工plan既好處,雖則息係平,但麻煩。如你話買私樓 0 首期都要諗下,如居屋真係唔洗諗
最好 20年內啦,因為大行可直批,姐係唔洗提供入息文件,重要做到 25年。
主要睇有無填土廳釘,如無,你又買大屋苑,銀行有則唔洗睇樓既,一般都係直接批無麻煩~
會參考你稅單收入,再加你最近 6個月平均薪金比較,以低者為準。
溫提一下,非穩定入息最高只可做 8成按揭。

要拎盡著數當然要搵埋中介,因為可以拎埋佢地回贈。
但留意有啲極高回贈既中介有賣資料既嫌疑,願唔願意咁同你交換就自己考慮了~
銀行費用最主要就係罰息同部份還款點計姐,除此無咩特別費用了。
唔影響,最緊要過到壓測,同有足夠首期資金已可。
咩叫護狗?
400萬內既樓都做到 9成按,但留意申請人要穩定收入同身上無任何按揭,包括做人擔保。
唔一定,無限公司交內部帳,唔洗審計報告而已
親戚離婚 有個已買既公屋單位 得佢自己名 已供好

1.如果親戚佢走左之後想轉比我 要咩手續or其他費用?(已有平安紙/遺囑)
太過專業,要請教律師我同你 8下,8 完再覆你

2.呢d已供好但又未補地價既公屋 可唔可以做抵押借錢?
如以買賣形式專名,是可以抵押按揭的。但如以送契方式,則 5年內都按不到。如以遺囑方式,「應該」也不可按,呢個要同你考究一下。
3.假設轉到我名 可唔可以賣左佢拎個綠表資格買居屋? 需唔需要補地價先賣到黎拎個資格?
可以,綠表係一換一,補左地價就唔係綠白表內了
Thank you
3 果到問多小小
如果我賣番比綠表人士 白區二 佢地係可以唔洗補地價買 right?
我賣左比佢 我已經有資格買居屋/抽居屋?
1果到真係要請教下
最近想轉按
大貓話最快都要半年,2.475息,唔係應該p-2.75咩,回贈唔清楚,我老母問
中銀就p-2.75,啫係2.375,話個零月批到
回贈1.5,有有得r多啲,上網見回贈最多2.1
有重有邊間批得快啲
唔想拖咁耐,本身借發展商,好貴息口
巴打貸款額小過300萬?
護士
以為關收入事
即係過400 一定冇9成?
多過500
>400 一定冇9成?
yes
6月底Cut晒Offer喇,大貓開到口放棄轉按市場,話要半年你都知咩事啦,發展商貴息都借仲介意舊Offer多0.6%回贈?
渣打加按回賺先得1.5%
之前見post話成2.1%?
我係咪錯過左定要再R下?
1. 大部份銀行都唔做,生意角度睇,批咗比你你就會週維搵其他銀行,批隻按揭要好多人力物力

2. 視乎你想要Service定要回佣,重點係唔好搵啲收你錢既

3. 唔駛,但想個價準妳要知未補地價間居屋既Discount
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞