撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
請問如果我願意舊樓做按揭,我層750萬樓最多可按幾成?
750*0.4=300萬
你打去mc問定係個banker話你知未上? 正常齊文件銀行最多都係一兩個星期就可以上mc, mc收到幾日就ok (因為銀行已經check哂文件)

我個case, 齊哂文件, 獅子內部用左4日+mc用左3日, 計埋星期六日唔夠10日就批左, 計日子我分分鐘仲遲過你申請
請問一下:

我自己本身已經有按揭貸款,借80%。

我老婆想買層樓,佢自己單人唔夠過壓測。

如果我做佢擔保人,供款比率同壓測應該點樣計?
問多樣,如果我人工40,000 (糧單寫40,000)
但扣MPF, 月供公司股票 etc,
銀行只係出 salary 36,000
咁會唔會影響到我壓力測試?
想問下新樓樓花,低過800萬係咪做到9成按?
想請問施政報告話首置9成按過唔到壓測都得,加保費就得,係點樣做法...? 因為問左d按揭轉介同銀行,都比唔到答案我既
因為未有先例
想買1000萬樓
-借貸人 月入4萬
-擔保人月入5萬但另有按揭每月供1萬
請問最多借到幾多錢?唔該
同問
小弟有同事幾年前中過招
佢8成按出租,按保有次寄信去個單位到
個租客見到按保寄左信來,即刻唔交租
結果搞左好耐,又要打番stamp,佢果排日日都驚被銀行罰息,驚被按保公司告
最後都收得番層樓,但好似唔敢追果大半年租金,詳情我都唔係好記得了

亦有朋友8成出租都冇事,睇你好唔好彩
遇到識玩既租客,會有排麻煩
銀行話最遲貸款提取日係12月尾 但我1月頭先成交 點搞
有d按揭嘅野想問下樓主
介唔介意加我tg?
https://t.me/kkw22
新手想問下:

因為自己做生意,平時都係現金出糧,固定autopay得5k,實際月入40k,而現金有準時入返落戶口。咁嘅情況做按揭係咪唔會批?

如果想搵屋企人做擔保,老豆名下有自住物業同有小巴牌,可唔可以搵老豆黎做擔保?

信箱鎖匙業主都唔應該揸住,立亂開租客信箱已經算係騷擾租客,租客有獨享使用權利。
博士,想問買釘契樓問題,好擔心。
原業主因為欠稅局債務約200萬,被charing order釘契,律師行就同我講可以交易前扣起d錢還債取消左個order先登記轉名, 已做Stakehold.。(業主無再欠其他債務)
但我做8成按揭,好擔心會唔會唔批(mc好嚴好似?),銀行只係官方答案話好等批核結果,有冇試過呢d情況可以順利批按揭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞