撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你好博士,銀行已drawdown,想問下dr.loan會經咩方式回贈返?(負責果個無問過我拎著bank ac)🙏
出POST打錯日期 應該係8月28同8月29號
香港自由之書——報應來了,街站收集投訴信
https://lihkg.com/thread/1510955/page/1

【眾籌】 已集合超過1000名巴絲感想 香港編年史
https://lihkg.com/thread/1379634/page/1
有,但刑事黎,詐騙罪,1個月內就會比人知道。
會係你Drawdown 後 3個月內,銀行出完佣金比我地後,跟進你個位同事會通知聯絡你,到時會同你確實多次回贈金額、問你拎戶口,再同你入票的
五寶,如唔介意,可以再搵多次跟進你的同事,因我地唔知邊個是你。我地緊貼跟進你個Case
過左擔保期啦喎, 2019-1995 =24,過左 廿年。
如想做政府擔保,都可以直上 9成或 9半,但成個樓價迫係 5-6年內還,你真係還到?
如 500萬樓,9成 400萬,6年內還哂,一個月只計本金要還 6萬 6未計息。。。
是,一過左就只可做 6成。或你有能力供到,可以同銀行傾,做 10年9成按揭都得。但我無經驗,因無客願意咁做,所以無得參考銀行會否要求額外文件,再批 10年 9成
唔會,簽左Offer letter 就已Lock 左 Offer 了
新樓通常跟成交價,除非個市大跌
簽完Offer letter Offer 有效期 3個月,3個月內要Draw,唔係的話會無效
3M 以上貸款額 新買: 2% Cash Rebate 轉按 1.5% Cash Rebate
H + 1.24%,P cap 2.475%
400萬內樓最高只可借 360萬。
但你地人工最多可借 463萬,姐係最多可買 578萬樓做 8成。
578萬 * 80% =463萬
1. 照批到
2. 照批足
3. 唔洗過
P.S. 已由中銀、恒生 Confirm
樓花銀行要睇發展商,要 On list 先會批按揭。
120同 180,如入息文件正常,建議做早啲做按揭,一來可拎盡發展商回贈,二來可盡早安定按揭,不用再擔心,尤其現在市況不穩。
Offer 簽後只有 3個月有限期,要 3個月內Drawdown。不然會失效,要再批過。
可以做25年按 架喎
係計擔保期5/6年啫 居屋
25年既話只可做 6成,計壓測
如果你同時申請好多間,當然無問題,我以為你同時又申請銀行又申請財務,再一次Draw 哂 2間,咁就犯法了。
Sorry 我諗你真係唔識
我諗你要認真了解一下
博士您好
請問marini 600萬以下單位有無機會唔批按揭?
樓花期至11/2021年
我同太太收入穩定,月底薪加埋有63000$
唔該曬
想做八成按揭
我上星期wtsapp左jeff,但佢無覆過我😅(恆生)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞