撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
博士

宏亞按揭批佐我offer

但佢地話批完之後要先比$50000
然後再refer 去東亞銀行 做埋其餘的按揭審批?

如果吾做佢地,會沒收$50000

請問佢地一直都係咁做法嗎?
是呀,個5萬應是佢地既按揭參與費(保費)
有冇人暫時吾比? 定係佢要收佐先幫你轉去東亞批?因為我同時申請緊其他銀行既高成數按揭 (借700萬左右)

我驚比完五萬, 其他銀行一個月之後就批😭😭
因你行新plan個保費會貴啲的,另因現時做新plan 既有兩間按保,1是MC 仍有折扣,2是QBE 一般無折扣或較少折扣。

另9成壓測是55/45 ,8成是 60/50。樓上巴打大致計岩 就算減左5% 都會過到壓測,不用擔心。

Btw 新按保有成功例子鳥,唔過壓測都批到
佢應該有限期比你架,試下同佢傾下,唔係香港,一個月後番可否hold住
more
收入同壓測差幾還
收入佔還款比例?
限期係星期五 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️ 博士你話
新按揭已經有例子
想問下佢係借幾多成,同邊間銀行

我10月22日左右apply 佐渣打
吾知趕吾趕得切呢一兩個星期 呢?
篇野11年架啵,但入面既概念我都唔知,真係要考究下。

文中最主要講既係H按入面有資產負債比率要求,而且每年更新資產價值一次,如出現高於制定既比率時,會要求業主部分還款,以維持資產負債比率。

所以文中重點針對呢點,如樓價跌,銀行要維持比率就叫業主填數,業主填唔到就收樓,收相樓市雪上加霜,爆得重勁。為此文中叫人用p rather than h plan.

但h plan 現在重有無咁既條款,真係要了解下
業主貸款係財務公司產品喎,銀行無做。

最多做到樓價8成,利息由14-24% 年息不等,最快1日放款~
可以自己再去搵,按揭同你買樓合約無抵觸。係個地產想做埋你按揭生意姐~
依家風險都一樣啦,有咩事金管局會出手。
之前幾次金融危機都係咁,有銀行搞唔掂,政府出黎做中間人搵銀行收購銀行。
正確,1期按+1期租 = 2萬

如11月起租因頭期租已預付,下期租12月交。

你都算好,一般都兩期按金。
建期可以依家做啦,明翹匯大bank 可做了,最長offer 可keep 180日,所以可以即做鳥
花紅要睇2年稅單計平均,唔夠2年則唔計
要睇你過左罰息期未,但依家息平,做咩要一次還清😲
比個文件list 大家,btw #2/3好似都分享左出黎

請提供以下文件:
✅申請人身分證
✅申請人住址證明
✅三個月出糧入數紀錄
✅三個月糧單
✅稅單
✅如果是浮薪,需要六個月的出糧入數紀錄及六個月糧單
✅如果需要用到雙糧或花紅,請準備雙糧或花紅的入數紀錄及糧單
✅租約(如有)

✅臨時買賣合約

✅轉按物業的貸款通知書
✅轉按物業的還款紀錄表
✅轉按物業的三個月供樓記錄(即是三個月銀行月結單)

✅其他按揭的貸款通知書
✅其他按揭的還款紀錄表
渣打應該上左Mc 等批,下星期再問問banker
佢是430萬,借380萬的,未有800萬成功case
佢係marginal case 差少少過唔到壓測
定真係淨係fulfill 到供款<50%收入
想問下博士,未婚夫婦可以一齊做按揭嗎,樓只有一個人名
同埋9月先上會,可以而家問定銀行嗎?
明白!非常清晰!謝謝博士解答
9M樓價新做八成 兩個星期連MC已批足 齊文件過壓測
邊間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞