撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
不如平少少租比朋友/熟人
起碼唔會玩野, 佢又開心, 你又唔洗頭痕
7成,其實大行正常係咁快,以前做過9成,渣打支銀恒生都係兩星期內批,前題係齊哂文件
小心呀
未成交 有咩壞左 爆左 唔知邊個比錢整
水電費佢比? 裝修保險又邊個?
雙方都唔著數
度呎可以 但唔好開工
齊哂文件係指咩
咩人有申請按前 唔會拎齊文件咩
我個按揭仲有150萬,如果我一筆過還清,洗唔洗罰錢?
我東亞既
博士 有啲關於壓測既問題想請教下
我地想買個間屋壓測要50000
我人工55000$咁當然無問題啦
但有朋友話 佢係睇你底薪扣埋MPF OT bouns分期付款 最後個個數
如果係咁就過唔到
真唔真?
大師
我想請教一下
新推嗰隻mortgage高成數計收入既方法
我月入係人工加year end bonus
想問下新既計法係咪唔計year end bonus, 如果計既話 我月入就47000 唔計既話只有39000
咁月供係50%既話 其實計唔計Bonus收入就直接影響左可以買幾錢既樓
問題係佢而家可以唔過壓測 只係比多d MC保費
所以想一買就買間好少少 先計盡左
謝謝
唔扣mpf,OT 同信用卡分期會扣
Bonus 計平均數
大把人由交申請到齊交件都要個幾星期,追返Hr拎糧單,去銀行print返戶口紀錄,乜都有,明明係plan左買樓,但自己都唔準備好
大師,
我最近經某地產代理買左二手樓,
個代理refer 左HSBC, BOC, SCB 俾我申請按揭,
我係咪都可以自己出去搵其他按揭代理?
會唔會同我份地產代理合約有抵觸?
謝謝
想問新按係咪未有update? 好似一單都未必做
想做業主貸款 一般可以借到幾多,唔係加按
博士您好,我同太太人工加埋大約75k,見到最近有800萬樓下可做九成按揭,所以心郁郁想買麗港城,睇左間中層738萬。

請問以我地人工申請九按有問題嗎?
九按既按揭保險保費仲有六折嗎?

謝謝博士解答
博士您好,請問揀H按同P按有無分別?因為呢篇野話開頭供款揀P按穩陣d
http://www.cnp.hk/article_content.php?author=PHK_TML&id=14420
你地人工係可以的
以50/60的基準去計
738萬的樓 借9成,利率2.5%,當借埋按保費用$332266去計
每月的還款額係$26243,借款額不佔你收入的50%,所以付合50的那個要求
而當加3%的壓力測試,利率5.5%計算,每月還款額係$39599,而呢個供款不能佔收入的60%,除0.6去計
39599/0.6=65998
所以你地75k人工係夠過壓力測試的
唔該曬巴打,明白曬
咁請問依家保費仲有無折扣㗎?
我諗保費應該會難少少,因為而家得hkmc可以做新按揭
變成獨市
不過而家好似仲未有新政策下 按揭的批出,所以你預未必有先或者無6折咁多
我覺得要擔心下銀行唔做9成

政府俾銀行做=/= 銀行一定做

我而家都係等多陣,等真係有人做到先
一陣銀行批8成唔知點拎多個1成出嚟
同埋你的人工只係計你底薪
所以係粗略咁計
師兄你最好問下銀行按揭職員會更穩陣
知道搵日去銀行問問先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞