撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
最好唔好啦,爆資產上限比房署知可以DQ你的
https://t.me/os2094

入左HSBC SCB BEA三間暫時 thx
兩年
交埋稅單,無問題!
thanks. 係咪即係壓測會用新人工銀碼去計?我舊人工太低過唔到
正確,用新人工計
正確,白表買居屋,不論樓價,直上 9成 25年,1千萬做 8百萬!
但請留意係 首次發售日起計 20年內,不是樓齡 20年內。問 AA 會有張售賣證你睇,對到年期
話明直上是唔睇入息的。
想請教一下如果綠表買2手居屋(600萬)未保地價居屋?最多可以按到幾多成? 兩個人加埋大概搵$55000
想請問博士
我都係同一個case

入職月數 :1.5 年
得一張稅單

請問如果買新樓大約 800 萬
除佐發展商按揭要兩年稅單, 宏亞和其他銀行只睇一年稅單嗎?
有冇咩情況需要睇兩年稅單?

另外,想問下如果宏亞吾批按揭
我問銀行借500 萬
再私貸100 萬 (我和擔保人每人p loan 50 萬)
這方法可以嗎? 我計過能通過壓測的

Thx 博士
想問如果新樓樓花按揭要申請按保
本身個價過600萬
光豬價是少過600萬
咁我仲可以過8成借貸嗎?

仲有按揭要減扣款嗎?
你好博士,
想問問按揭問題
我早前買了樓花,我是業主,用建期購買,按8成,借400萬,預計2020年12月才需要問銀行批按揭

但幸運地抽中居屋,暫時想用我先生名字做業主及按揭
想購買居屋約200萬的單位及做九成按揭
我先生收入約$35000,應該直接做按揭是沒有問題的。

但我收入只有$16000,如果樓花按揭加我弟弟(收入$14000)作擔保人,再加我先生做第二擔保人,會影響樓花8成按揭嗎?銀行壓力測試大機會會批嗎?
謝謝你!🙏🏻🙏🏻
想問下 呢個case http://paper.wenweipo.com/2019/08/23/FI1908230002.htm
售價662萬
減晒果d120建期優惠,減印花稅 like Facebook 折實價519萬

係呢個情況下 按揭係做到幾多成,即係要拎幾多錢出黎?
以折實價計,如Net哂是 519萬,600萬以內可做 8成。
所以可以做 519* 80% = 415萬
首期 = 519 - 415 = 104萬
稅 = 519* 3% = 15.57萬
律師 = 7千
總數 = 120.27萬
無做開 要問下人
佢要你證明時先打數入去都可以呀
仲有按揭要減扣款嗎? 唔明咩意思
按揭用光豬價計~
咁首期係要比519*0.2=103.8萬?再加原價既印花稅同其他雜費?
博士吾好漏佐我個case
1. 咩情況要2年稅單?
- 銀行一般睇一年,除非你有花紅,要計埋先會要求睇 2年。
- 個別財務機構或發展商既批核準則不同,所以要問番佢地先知。

2. 如宏亞唔批,點算?
- 銀行是可以批到私貸比你,但條件是要按揭 Drawdown 後 1星期才可申請。
- 如申請按揭中時提取左私人貸款,銀行會要求提供該私貸用途、去向,如當作首期的話,銀行會拒絕按揭申請。因這規距是金管局定的。
- 如真係咁唔好彩宏亞唔批,TG 我,再教你方法上會。
70% - 80% 也可!視乎物業情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞