撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
信自己好啲,畢竟金管局指引放哂係度:
+3% 壓測8成內按揭不可超人工6成,8成以上5成半
自己一計就知道了~
不可以,9成只接受固定月入。

姐係Mc只用你底薪計,但你又有貸款又有車會,幫唔到不突止,重拖累女友

建議:搵個萬拎數擔保人,千其唔好搵個人工多過女友既人做擔保,除非佢年齡大家差不多,唔係會用左人工多既人年紀計按揭年期
Yeah bro bro
想問下我係建行申請按揭,搞左成個月都未有消息,我打左幾次電話過去都話處理緊
中間試過係交完申請之後一星期叫我補交過文件
其實呢個速度算唔算正唔正常?
現在物業係我同太太一人一半, 佢之後轉左名俾我,
如果佢再買新物業, 有無話要過幾耐冷河先再可以享受首次置業?
唔該晒
Thanks

請問,個人收入文件,例如月結單/ MPF單等等
全部要print hard copy? 用email得嗎?
兩個人貸款,加埋五六十張紙,申請幾間銀行,二三百張

雙面列印得唔得?
唔該DR.
想問我今個星期頭交哂文件比BOC, CCB,ICBC 3間銀行,要做8成按揭
我同老婆都係固定月薪,一般申請要幾耐?
成交期係11月頭,會唔會趕唔切?
咁痴線
今次真係食得屎
月入55k
供緊12k
想用哥名買私樓
我全數擔保按
500萬樓唔上會
可借幾多?
計哂壓測我最多供到幾多?
thxxxx
唔該大師..

如果搵唔到人擔保有無其他方法

如果想買樓係應該早啲搵銀行預批按揭先
定係搵到樓真係想買先搵銀行?
預批如果搵幾間銀行問會唔會影響credit rating?
咩都唔識但打算呢幾個月可能會買樓
而家無乜銀行有預批,大貓都停左
計一計條數,開個app 計下
或者直接樓按揭部問下最好
3,4 間銀行算正常

有錯請指正
小弟有個初級問題想問。
中銀同渣打都批左按揭出黎,唔知簡邊間好。唔同既係一間3500 cash / 一間3000 超市禮卷
想請教
諗住六百萬樓下借八成按保
但係新樓咪有折扣既
咁六百萬哩個數係計折扣前定折扣後?

同埋其實做八成按保好定發展商財務公司二按好?
有咩pros and cons?
博士你好
我依家買38年樓 340萬
想借八成半,即是289萬
邊間銀行好?謝謝
想問下 如果未結婚想買樓,自己一個唔過壓測,可否 加埋女友個名?謝謝
Lm
可以,話未婚妻
買完重有錢就ICBC,因佢要放80萬入戶口,3個月,就可拎到2.05% 現金回贈

其次就細行了,因有啲細行重未加息,仍然2.475%,回贈都有1.5%
計光豬價,折哂後。

MC 最好,息又平又穩定,唔會2-3年後加息。而且發展商批唔批都難講,MC只要過到壓測就實批咁濟
十萬內
唔係香港,星期一回覆。

買樓重要,但大家都要留意多啲行動post

P 牌齊推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞