撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

Thanks博士,識揀喇
樓主知唔知邊張信用卡碌比較好
留個名先
如是自僱人士,可配合公司貸款,最高做到樓/估價8成,姐係3200

博士你好! 有以下問題關於呢個case想請教下, 問題多多 希望博士可以解答
1. 如本身有入息,呢個公司貸款用無限公司得唔得?
2. 間公司要唔要有某一個 annual Turnover先可以借到? (好似壓測咁)
3. 呢個公司貸款息口幾多?

仲有2個係其他問題
4. 如本身已有一MC係身借左8成, 2年罰息過左轉按再借8成咪好易批同都可以退原本按保費用?

5. 行Non consent最盡係咪借六成?
正確✅
唔太熟,但信用卡都分好多種,有啲儲里數、有啲賺回贈,睇你想要邊啲喎
正確,未更新,因之前收集左一次最新offer 但最近又有變動,所以打算收哂再新啲既再更新~
假如間樓而家估4千萬,仲有7百萬按揭未還,可以加按到幾多現金出嚟?
正常做到一半,2000萬。減去你700現有按揭,有1400現金。

如是自僱人士,可配合公司貸款,最高做到樓/估價8成,姐係3200。
如是自僱人士,可配合公司貸款,最高做到樓/估價8成,姐係3200

博士你好! 有以下問題關於呢個case想請教下, 問題多多 希望博士可以解答
1. 如本身有入息,呢個公司貸款用無限公司得唔得?
得,但無限債務責任,呢個你諗清楚。
2. 間公司要唔要有某一個 annual Turnover先可以借到? (好似壓測咁)
要,有月結要求同營業額要求。正路咁諗,你間公司無咁既規模,銀行點借到咁既數比你?
3. 呢個公司貸款息口幾多?
年息3-4%,有啲係循環貸款、有啲係LC 等。

仲有2個係其他問題
4. 如本身已有一MC係身借左8成, 2年罰息過左轉按再借8成咪好易批同都可以退原本按保費用?
批都係一樣批,唔會之前做過再做就易左。
只要一樣過到壓測,就可以批到。
保費是可以退的,但要搵舊行申請

5. 行Non consent最盡係咪借六成?

咩叫 Non consent ?
親戚離婚 有個已買既公屋單位 得佢自己名 已供好

1.如果親戚佢走左之後想轉比我 要咩手續or其他費用?(已有平安紙/遺囑)
太過專業,要請教律師我同你 8下,8 完再覆你

2.呢d已供好但又未補地價既公屋 可唔可以做抵押借錢?
如以買賣形式專名,是可以抵押按揭的。但如以送契方式,則 5年內都按不到。如以遺囑方式,「應該」也不可按,呢個要同你考究一下。
3.假設轉到我名 可唔可以賣左佢拎個綠表資格買居屋? 需唔需要補地價先賣到黎拎個資格?
可以,綠表係一換一,補左地價就唔係綠白表內了
Thank you
3 果到問多小小
如果我賣番比綠表人士 白區二 佢地係可以唔洗補地價買 right?
我賣左比佢 我已經有資格買居屋/抽居屋?
呢個問題涉及1. 要睇你用咩形式收受個物業。
如正常遺產承繼,可做按揭,則可正常買賣。可以以綠表或白表賣樓。
如送贈形式,買賣要全額付款。

1果到真係要請教下
可以做定阿,只係即供而已
因銷售部都在放假旅行,下星期二正常復工網絡收不到telegram, Whatsapp only。 如有緊急問題請Whatsapp 9063 1165
而加如果做8成按揭 有冇邊間銀行批得快啲 因為兩個月成交驚趕唔切
400萬是死線 過左只可以按8成
看政府網啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞