撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
應該覆左你了,對嗎~
報表/月結單,即可
如果我想買層580萬既私樓,我固定月入37000,再加個擔保人同我月入一樣,而家借足8成有冇難度?我問過citi 就咁自己借就借到400萬左右
我想買550萬樓用白居二,18年樓,借唔借到九成?
夠呀
唔好景少單應該批快左先岩,但依家有啲行重未清哂之前啲按揭申請,所以先批得慢
最簡單計借到幾多按揭,可以將人工 乘 110倍,8成內岩用。
如你 3萬7人工,37000*110 = 407萬
如想要準確,請用按揭計算機~
現有按揭就黎夠兩年
係咪轉按點都有著數?
想問按揭批的話係咪有deadline 要接受或唔要 因為我報左3間銀行 驚想要個間遲批過唔想要個間
請問如果做按揭
睇收入
係睇底薪定糧單?
因為每個月都有d津貼
但唔穩定 有時1500 有時2000
thanks
博士 請問一般情況下 400萬以內樓 25年樓齡內
假如月入4萬 , 可以做足9成按 (借360)萬 的機會高嗎?
因為感覺市面/網上好似比較少做足9成按的資料
雖然我唔係博士,但見你個case同我當年買樓時差不多,9按係完全無問題既,前提係你無其他債務,有齊稅單同mpf記錄
唔該哂巴打
有時諗住快快手上左車先
以後最多樓換樓
但係最怕 唔肯借足9成或者估唔足價
問見少少巴打
介唔介意講下大約手頭上預幾多錢先夠咁玩
先假如個單位唔洗執 齊傢俱

我自己預首期40, 律師1 (識人), 印花8, 經紀4
咁樣已經要53
想請教下仲有無要留意既地方
估唔估得足對你影響大d,都係一併問銀行,有臨約可以估高d

你預條數差都似樣,手頭上有55萬左右就夠
經紀睇下係簽約前叫佢俾個折頭啦
律師樓無特別雜費既話1萬有找,通常7-8千,平既5-6千都有
感謝巴打指教
想問最近獅子加息,對舊客有無影響,做開h按
無影響, 要影響舊客既, 只有全港加最優惠利率 P Rate 才會影響舊客.

如果唔係, 佢依家咁加法只係影響新客~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞