撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果而家用緊發展商一按,轉去銀行按揭係咪都符合按揭保險的首置要求? (除左發展商一按層樓外無其他物業)可唔可以受惠政府最新的800萬借到8成的措施?

因為我見首置意思係申請時無物業,咁轉按現有物業符唔符合首置要求呢? thanks
Icbc, citi or 集友
其中有啲做緊p cap 2.475% rebate 1.5%
Sorry 我打得太絕對,是無咁易負資產..
因要跌過4成先會負
同問 仲有邊間做緊2.375?
以現況睇,Mc 本身都有再融資做法,黎緊只係提高額度,應該唔影響再融資做法的
係啦,大大力托市,托唔店就爆。7婆就係好撚野,明住幫你、暗住害你
博士,我今日見到放寬呢個消息真係好撚嬲
HKMC 而家仲要話過唔到壓測,加保費就可以照做 8 成 9 成
到底係咪痴線
Citi 同渣打都是一個月內批到~
東亞睇情況,有啲都個鬆少少月就可以

另2年轉一轉食回贈是慳到息的,即使唔用ML ac 唔講減貸款額,最直接就是對沖左利息,變左年幾利息預收左麻
請問銀行已經開始開放 高成數按揭嗎?
我都好撚嬲
7婆不斷挑戰香港人底線,佢究竟想點樣
未有落實時間表
博士都要GOGOGO喇
CLS
條7婆害完班年輕人之後,依家要搞9埋班中年人

800萬 9成,我計過壓測要7萬4
1000萬 8成,要7萬5

有幾多人月薪有呢筆數? 多數都係一個3萬+個3萬幾。 真係掂木講句,最好樓市無事,一有事,個堆做左7婆新plan 既,個個供到仆街負資產跳樓
博士,TG左你
即推,好撚野
屙緊屎,轉頭覆
剛剛我個AA話中銀話開始接受申請
本身做緊9成按,想換樓,最多做到6成
今次777放寬按揭,係咪代表換1000萬以下樓可以做8成?
是,即推
正確
傅士,想問下 2個人月入加埋5-5.5萬 (工作性質係sales 有commission , 收入唔係穩定)

手頭上現金資產約 130萬
買幾多錢既樓會最穩陣同負擔到? thx
新手乜都唔識同無概念
非穩定最多做8成按,400萬以下都是(但呢個已經係舊概念)

比較好既買:520萬樓
首期:104萬
佣:5萬2
稅:15萬6
律師費:7千
總數:125.5
博士

85% 按,銀行做唔做呢d?
6M 樓做8成半係可以?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞