撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
5. 轉按問題

轉按其實同再申請按揭無分別。都係準備文件、搵銀行、填申請表、等批etc

(i) 點樣可以快速知道自己人工最多借到幾錢?
呢個方法過埋壓測架啦:
假設無任何私人貸款, 人工110倍 就係最多可借按揭的額度。

(ii) 點計物業最高套到幾錢?
物業最新估值 * 按揭成數 - 現有按揭餘額 = 可套現現金

如可套現現金 = 零或正數,則可以做到轉按套現。

(iii) 點考慮轉唔轉按好?
轉按前要諗清楚買樓目的,如:
1)短炒既,過3年印花稅就可以賣。
2)長揸既,建議 過2年 罰息期完後就要轉一轉,賺盡銀行現金回贈
以依家為例,銀行仍有 2.1% 現金回贈,假設十年間 (i) 回贈不變, (ii) 每過2年罰息期就轉按賺回贈,亦考慮埋金管局要求:現金回贈超過 1%就要扣減貸款額。
2.1%*5 = 10.5%
姐係十年間, 你咩都無做 ,淨係簽名轉按,銀行就幫你供左 10% 樓!
重未計你不斷翻按,將套出黎既錢再投資賺息差筆數!你話轉唔轉好~

(iv) 之前做高成數按揭,想轉按點搞?
1)按保費一次比既,過左罰息期轉,按保公司會按比例退番保費比你(詳情參考 #1 回覆)
2)按保費逐年比既,咁隨時走就走架啦,走左唔洗再比

如高成數轉高成數按揭,除左考慮罰息期,最主要考慮埋保費退到幾多、同新按要比幾多保費。
如考慮埋現金回贈,退同比對衝左既,值得做,因賺到銀行回贈。
但要比突既就建議一動不如一靜喇~

(v) 如之前做按保, 物業升值左, 可以轉按套現, 賺回贈嗎?
要睇情況, 舉2個例子:
1)
600萬做8成 = 借 480 萬
800萬做6成 = 借 480 萬

以上述例子轉按 只賺回贈 ,套唔到錢。

如物業升穿6球就已經做唔到按保,轉按係要貼錢。簡單例子:
2)
600萬做8成 = 借 480 萬
700萬做6成 = 借 420 萬
先忽略兩年供既息本,就咁轉按要 抬 60 萬 先轉到按

(vi) 如有好多不同債務, 可以轉按一次清哂佢?
如可以 套現的額度 足夠找哂外債, 係可以的.
操作: 以轉按形式同新銀行申請時要求將套現既錢找TU數/街數,好多客都係咁樣做轉按/加按,慳息之餘又賺埋回贈~
例子:
物業估值 800萬
現有一按供剩 350萬
現有二按供剩 100萬
現有私人貸款 30萬
總外債 480萬
市值 800萬的樓,銀行可做 6成按揭 = 800萬*60% = 480萬。
係呢個情況,就可做到 vi 的做法,以轉按慳息。但留意,有啲行會因清數做法而批高啲息口,因呢類客屬不優質客戶,約批年息 2.4% - 3.5% 不等。
自僱人士係咪唔洗指意按到樓
如果睇中層樓 $960萬 做6成按揭 4成首期即係$384萬
但聽講最高只批$500萬 咁剩如$76萬有咩方法?
另外而家有層樓 買入$355萬 當時做9成按 而家剛剛3年準備賣 估計$500萬賣出 銀行方面已供剩$300萬 咁係咪代表我以$500萬賣出後 剩袋$200萬?有無其他費用要比銀行?
請問
如果用白表買新居屋做按揭,業主係夫婦,都超過65歲,沒有工作,沒有收入,但子女可以代為供款(但子女不會和業主同住/即不是居屋家庭成員)
問題一:夫婦已過65歲,那麼可以做按揭20年嗎?
問題二:夫婦沒有收入,子女可以代父母供款嗎?
求答
好多謝博士終於上到車
解決我當時既難題
祝你長做長有
大富大貴
現契按揭

銀行批左
明天去銀行簽offer letter
樓契琴日比哂律師

最快可以幾是drawdown錢到手?
博士,在嗎? 求賜教
博士 想問下借8成 要經hkmc
問2間銀行按揭會唔會太少?定揾多間好d?

博士
外地工作,出糧,按揭成數係咪低D?
唉,又開錯topic.. 我應該開番岩,定係度繼續
如有直屬親人在港,可以計足糧,同正常按揭成數
Hi Hi
無信心可以入埋其他按保阿~
MC 只睇頭三間,其他重有 QBE,AIG 麻
1-2星期內,視乎律師對契快慢,或套契複雜與否~
唔好客氣,為大家解決到按揭問題係小弟福氣

恭喜成功上車,買樓日日賺~
請問
如果用白表買新居屋做按揭,業主係夫婦,都超過65歲,沒有工作,沒有收入,但子女可以代為供款(但子女不會和業主同住/即不是居屋家庭成員)
問題一:夫婦已過65歲,那麼可以做按揭20年嗎?
可以,因有政府擔保。
問題二:夫婦沒有收入,子女可以代父母供款嗎?
當然可以,邊個供銀行唔會理,有準時找數就可
求答
另外而家有層樓 買入$355萬 當時做9成按 而家剛剛3年準備賣 估計$500萬賣出 銀行方面已供剩$300萬 咁係咪代表我以$500萬賣出後 剩袋$200萬?有無其他費用要比銀行?

無野比銀行,但要比律師費同AA佣
如果睇中層樓 $960萬 做6成按揭 4成首期即係$384萬
但聽講最高只批$500萬 咁剩如$76萬有咩方法?

Saving Or 搵財仔做過橋貸款,上完會再借私貸找數
可以睇公司數架麻Ching,再唔係咪自己打份工,用受僱身份申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞