[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
我同女朋友都玩過呢條線
坐飛機去昆明,玩麗江香格里拉
最遠入到去雨崩睇梅里雪山
上次喺山路
已經見到個路牌去緊西藏

btw我地雨崩嗰條路係G214國道
如果再行上少少(入埋西藏)
就會同樓主今次個G318國道相遇
多謝支持,因為臨時想去梵淨山睇下,所以我入兜上咗去新晃,睇完會經重慶入成都,再去雅安行318
入西藏省前記得買夠防曬!
我全程冇用防曬,只係包密全身,除左隻腳。而家有涼鞋印
頂盡都係一炮過放十零日
想好似樓主咁熱血
應該要退休後先做到
成功一次
真係呢世都記得
值得架
我大學幾年去好多旅行
最難忘都係去雨崩 西藏呢d 地方
其他咩野歐遊個d
真係不值一提
一個人踩過台灣
但去西藏真係太危險
同埋真係要裸辭先至做到
想問下有狗追時要點做
係香港都係踩勁快勁遠等佢停
係咁山旮旯既地方又冇乜人幫手 會點處理?
如果佢吠住追過嚟嘅 咁梗係踩快兩腳踩走
係慢慢行過嚟嘅 我會放慢踩

盡量諗辦法自己幫自己, 睇下遇到啲咩事, 唔同情況做嘅決定都唔同
推!
Day 13 新晃

阿師瞓得太多日帳篷,瞓返床舒服都唔想起身

我發覺佢都真係幾多裝備, 尤其係呢個太陽能發電板都有,我真係覺得太強, 同埋佢傳授咗啲露營小知識畀我,例如點樣驅蚊

我哋因為路線唔同所以要分別, 我哋合照咗一張留為紀念

唔知喺往後嘅路上會唔會再遇上一個背影呢

由於佢買咗饅頭做早餐 分別咗之後我就去食嘢。 真真正正嘅街邊檔,我都係第一次咁食。 由於幾好食,所以叫多咗碗麵

今日天氣唔錯嘅,開頭呢段路都踩得幾順。 可惜中段都仲係要面對爛路嘅問題

其中有一個位特別深刻,就係踩到係一個小鎮嗰度佢中間條橋冧咗,跟住 有個穿軍裝嘅鄉民, 見我好迷惘,帶咗我兜小路同埋幫我托咗部車上一個幾高嘅駁位,令我可以順利通行

沿路嘅爛路,未起好嘅隧道,同埋爛咗嘅路牌。我真係笑咗

又見到呢個叫做鼓樓嘅建築物, 再踩都冇耐都要食少少嘢補充下

如果我冇理解錯呢啲應該係牛嚟嘅, 加上我沿路見到好多牛肉館,應該就冇錯

今日本來都幾早踩到過去旅館嘅,打開到門口嘅時候車身見到張咁嘅紙-內部裝修

本身呢到可以畀外賓入住嘅酒店顯示上只係得兩間,另一間仲要好貴,我心諗唔係要住嗰間呀嘛
, 於是我就係攜程上面逐間酒店打電話, 打到第三間嘅時候終於終於係可以畀香港人住

整體環境唔錯仲有埋乾衣機嗰下真係不得不讚

嗌咗啲外賣,跟住見時間早開咗套轉山嚟睇,邊食邊睇,睇咗一陣就寫post先,出完post再睇

話說聽日就如無意外嘅應該可以踩到去呢個梵淨山, 所以我應該早啲起身等個時間充裕小小

而家暫時嘅進度
梵淨山好睇天氣,希望你好彩
踩到去預訂咩月份完
9月左右會返香港
樓主努力呀
利申去完稻城冇耐
G318靚到dum一聲
好睇

樓豬應該上開大陸玩
樓主你啲旅館係出發前check好book定,
還是入到城鎮先見一間入一間?
通常係預計踩到去邊,check下有冇旅館先,跟住踩到去再book
係,去過大陸唔少地方
多謝,希望捱得住
樓主有冇plan過停一兩日當放假??? 或者去到一d靚既地方留多幾日??? 追完post好似日日不停踩咁
梵淨山會停一至兩日,之後重慶同成都會留幾日
推車推到狗一樣,不斷盤山,仲有30公里先到梵淨山
樓主加油呀!!
小弟襯sem break啱啱上個星期踩完川藏線落珠峰大本營,再去尼泊爾,總共3300k,踩左一個月。
樓主最好襯而家海拔低上斜時鍛練自己體能,唔好咁輕易推車住。因為去到後面將會有大量上斜,仲要上到4000-5000米,到時需要嘅體能會更多。
小弟試過一日累計爬坡上左2500米,途中有人高反,有人頂唔順推車,有人踩唔掂搭車,真係踩得曬嘅人真係唔多。所以襯一開始練好對腳,對之後嘅旅程一定有幫助。

btw 樓主想踩川藏定滇藏線?川藏線或者芒康之後嘅路有咩問題都可以問我😂解答到嘅我可以盡量答

利申:小弟唔係踩開車嘅人,出發前都唔識單車野,補胎都唔識

俾張圖激勵下你先
多謝巴打,行川藏,到時有困擾再問你

我覺得貴州係練腳聖地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞