[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
追到live
巴打加油
利申 中學畢業去左環台 大學畢業念住踩上西藏
樓主用咩相機?
Sony rx100 m5a/手機
Day 40 達拉仲

起身汁好野就同落去幫阿靖換呔,幫得佢多已經熟練度高咗。但佢外呔都就快光頭,又唔想換住,補内呔只係杯水車薪

補完就去食晏同買補給,唔知係咪尋晚沖完涼,好似有小小感冒,啪咗啲藥

由於阿靖有個快遞寄咗黎巴塘,但未到,佢想留多日,聽日收埋個快遞再踩/坐車去芒康,但我冇咩緊急突發野都唔想搭車,於是我先踩住去先,踩得幾多得幾多,係芒康會合

頭三十公里好輕鬆,其本上沿住金沙江踩

過咗金沙江大橋就會出咗四川界進入西藏嘅區域

過咗橋之後好快就會踩到一個檢查站, 每個經過嘅人都要拎身份證登記, 冇證件係入唔到西藏, 過檢查站個刻,我有一種終於要入西藏嘅感覺

我識嗰份喜悅係見到爛路嘅時候,就消失得無影無蹤。經歷過貴州考驗嘅我,呢到唔算得係啲咩

但呢度嘅爛路畀貴州多一樣麻煩嘅嘢, 就係由於太多車經過,其本全程都係塵土飛揚, 無論個人定係架車表面都畀沙塵覆蓋,而且真係高溫燒滾了我, 搵到陰涼位就想停低, 仲入埋人哋建築工地嘅小賣部買補給

近七點零鐘,踩到去呢個達拉仲既地方,呢到有兩間可以住嘅店, 但兩間都冇得沖涼,我揀咗平個間,20蚊一晚,搭食加15,又係地道住宿

好彩有停低,過咗一陣落暴雨加冰雹,如果係路上真係外套都未拎到出黎就濕晒

老闆娘好夜先煮好飯,但手藝真係麻麻

早啲訓,聽日踩埋段爛路
樓豬去住呢D借宿應該唔駛登記了呱?
唔洗
樓主有無帶運動相機拍下踩單車片咁
想知20蚊晚張床係點
留名
自問無巴打咁fit可以踩車入藏,唯有追你個post葡萄下,希望有生之年可以再去西藏
嘩屌,落到賴尿咁款
間客棧真係借粟一燒feel
其實係其他人慢。
我踩左成個月,只有一班人過我,就係參加8日川藏線比賽個班癲佬。而我只係一個平時唔會做運動嘅人,架單車買左返嚟去西藏前只係踩過兩次。

btw 而家四川西藏開始雨季,萬事小心,落大雨真係唔好搏,早兩個禮拜四川先有單山泥傾瀉
lm 學嘢
一宜有睇你個post
見到你入西藏
自己睇到都覺輕奮

btw冰雹大唔大粒?
如果如果行行下落冰雹,你點算
*直
lm,中學畢業自己去過環台,而家大學畢業都想起但無錢去惟有做幾年野再學樓主咁去
上面咪有
帶咗個垃圾HTC RE,壞埋
尋日落一晚暴雨,今日段路已經塌方咗
m&m咁大粒
都要照到去避雨位,但有風褸唔怕濕嘅,如果著得切嘅話
樓主身形有d fit
Jed
加油樓主 等睇你入藏
西藏見
Day 41 芒康

尋晚訓教已經覺得肚唔太舒服,成晚都訓得唔好,朝早起身個肚脹住脹住,我食咗啲正露丸,但好似冇改善,想嘔又嘔唔出

留係到都唔係辦法,踩咗一段,頂唔緊就推,好返少少又踩, 由於尋日大雨有一段路塌方, 所以路上基本上好耐先會見到一波私家車經過

太辛苦嘅時候我就會停喺路邊抖一陣。禍不單行, 我部手機唔知點解著唔到, 心諗唔係呀嘛。 就係呢個時候有個推住車嘅龍哥經過, 佢停低問我有冇事, 佢了解咗我個情況之後佢畀咗啲峰蜜, 話試下會唔會好啲

而且最令我估唔到嘅係, 佢直接畀咗一部後備電話畀我, 話有部電話起碼有咩危險都可以聯絡到人, 到時整番好部電話再將呢部寄返畀佢。 經過上次旭哥,加上龍哥, 我對貴州人嘅好感度係非常之高, 佢哋嗰種幫人又唔求回報,真係好值得學習

至於龍哥點解會推著車呢,係因為佢爆左呔, 所以佢就停低咗喺度補呔, 而我亦都不斷嘗試緊睇下開唔開得得返部機, 因為我都唔想麻煩到佢, 搞一陣終於reboot到, 所以我要還返部電話畀佢

佢整番我部車之後就要踩走, 佢見到我又作嘔又好虛咁, 就建議我睇下接唔接到部皮卡車載落山,分別前我同佢影咗張相留念

之後我又推咗幾公里, 終於遇上好心嘅皮卡車, 當時距離芒康仲有20公里,車主係一家三口揸車去西藏

經過一番嘅顛簸, 終於嚟到, 分別前小妹妹仲同我揮手拜拜

之後我就同咗阿曦會合,佢陪我一齊去睇醫生。 醫生話我有機會係飲咗啲唔乾淨嘅水, 因為呢邊海拔高,啲水好難先煲得滾, 而且亦都唔太乾淨, 當地人飲可能冇問題,但外來人飲就好大機會水土不服, 建議我都係飲樽裝水。 之後就開咗啲藥畀我

返到賓館,食咗啲藥感覺好返啲, 之後就洗下衫同埋執下嘢

執嘢嘅時候我哋打開咗道門, 突然間有個人喺我哋門口出面停低咗, 我一望,原來龍哥。 嗰刻我覺得呢啲真係緣份, 龍哥話佢上次踩川藏線嘅時候亦都係住呢度, 啱先經過見到好熟面口就停低咗, 估唔到喺呢度都會再遇上

等龍哥梳洗後我哋就一齊出去食嘢

食完嘢之後我去咗龍嗰間房度傾下偈, 佢分享咗我以前唔踩川藏同埋青藏嘅經歷, 又介紹咗 佢哋嗰度啲酒嘅做法

當我返到房嘅時候,阿靖亦都踩到咗, 佢亦都係對條路屌曬鬼

聽日我哋三條友應該會早啲起身踩到去唔知邊度
諗返起前排冬天踩去西藏 一路上一個踩車既都無 喺昆明搵到既兩個隊友都係上網搵返黎
直到然烏先見到有人踩車 但佢地係反騎318唔順路

樓主試下唔好推咁多 推車會上癮係真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞