[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
Day 56 江孜第三天

食完早餐就過隔離南尼乡嘅南尼寺參觀,呢幾日都好好天,和暖嘅太陽加上柔柔嘅風,真係好寫意

一如既往,我哋係去啲唔使畀門票嘅寺廟。 南尼寺比我想像中大, 但睇嘅嘢唔算好多, 遠遠比唔上內陸啲佛教寺廟咁香火鼎盛。 少咗啲人煙嘅味道,多咗份簡樸

睇完我又圍住個佛塔將啲轉輪轉咗圈,入鄉隨俗嘛。 之後就揸返去食晏, 途中遇到啲交警嘅臨時檢查點, 咁啱嗰陣時我哋以為唔使停就諗住喺側邊過, 點知就就被交警截停咗。 佢問我哋知唔知要停車,一個戴住副超著住短袖, 一個就揸住支金箍棒係,咪以為去取西經就唔使檢查。 之後叫我哋下次唔好就放行

食完晏,我地抖咗陣就出去。我想買名信片同佢地啲藏民孭起背脊嗰款手織羊毛斜孭袋, 可惜嘅係兜咗成日都搵唔到, 後來見到一個孭住成身袋嘅藏民大叔, 佢仲唔係賣袋嘅, 我問咗問價錢佢話百五蚊, 雖然我覺得有啲鬼但個質量係好嘅, 可惜個花紋唔啱心水, 我聽日再影畀大家睇嗰啲袋係咩樣

話說阿靖今晚就會抵達拉薩, 我哋諗住後日係呢個日客則會合, 一切報團去呢個珠峰大本營, 阿曦話冇錢所以唔去。 話說報團嘅話費用都唔平,去珠峰大本營兩日一晚就成千銀。經過客運站嘅時候我問咗問去日客則嘅客車班次同埋車費, 36蚊,坐一個半鐘

另外我亦都去咗公安局問有冇得搞邊防證, 佢哋話呢度冇,最近要去日客則

我哋漫遊英雄城嘅途中突然有個不速之客, 上咗你架車,係隻拉布拉多。 大概一個街口之後佢就落咗車

只有我哋諗住返屋企嘅時候見到一對喺街度截順風車藏民父女, 佢哋孭住一式一樣嘅斜孭袋,個花紋幾靚,於是我就問佢哋喺邊度買,佢地話自家製嘅,可惜啊。 咁啱我哋有順路就兜埋佢哋, 幫人嘅感覺其實真係好開心

之後返到去食完飯,因為出面落雨, 所以就留咗喺屋企睇電視, 開咗套電影岡仁波齊黎睇,拍得好寫實,加上自己一路入藏,啲情景好有代入感。他們地嗰份對信賴既虔誠同毅力真係好值得尊敬。 每個人做事都唔需要別人嘅理解, 只要走自己認為啱嘅路就可以了

本身計劃大概15號到就會離開西藏,坐火車經青藏鐵路入西寧再轉去新疆。 但如果南北疆大環線咁玩, 時間同旅費都未必夠, 因為我預計九月中之前就會返香港。 所以可能唔入新疆,去青海玩幾日, 過甘肅去敦煌睇石窟,之後就回程

但計劃歸計劃, 我不嬲係一個唔鍾意緊跟計劃行嘅人,而且人算不如天算。 到時隨機應變啦, 能走多遠走多遠

另外有幾個friend都問,旅程上識唔識到女, 我都笑而不語。 基本上除咗慧慧, 路上都冇乜同女交流過。路上踩車嘅女本身就少,我遇到嘅後生女五隻手數得晒,合眼緣嘅湖南妹,亦輪唔到我,而且之後再冇遇到過。嗰時阿靖仲笑住話,呢種資質係重慶一街都係,重慶冇野多,係靚女多。 跟住我同阿靖講,到時如果我一直搵唔到女朋友嘅你介紹個比我
追到Live,樓主真係男人浪漫既極致

見到樓主炒車完成唔到有種失落感
但的確可能一段旅途要有遺憾先至值得回憶

樓主如果遲吓有興趣踩歐洲,可以一齊玩
利申:倫敦撚
重慶囡囡

傳聞重慶多靚女係因為 以前國民黨軍官D情婦姨太太無帶過去台灣 留晒係重慶, 改嫁之後所生既仔女遺傳晒靚人基因
追到live 了
唔知幾時先有機會踩歐洲, 之前睇完發夢王大冒險,好想踩冰島
呢個推論又幾合理
有冇比返住宿費阿曦個親戚?
我想睇下個手織羊毛斜孭袋係咩樣, 應該有見過, 不過太耐唔記得左
,我冇當呢到係旅館,我當咗係自己親戚
巴打 祝你早日康復
期待你下一個旅程
Day 57 江孜第四天

是日早餐係炒飯,食完依舊出車週圍兜。去咗一個叫紫金寺嘅地方,好似好把炮咁,幾世藏王王宮

旁邊係紫金濕地

年楚河,唔知盡頭係邊,好長

之後去咗宗山古堡,拐下拐下上去,上面風景唔錯,可以一覽英雄城既風景。堡裡而有個博物館,展覽江孜城嘅歷史同演變

拐上去唔太難,落黎先辛苦,我要倒後落山,落到身水身汗。落到地下就揾間店食野,好耐冇食過pizza,覺得特別好食

食完野,諗唔到去邊好,突然醒起斬人台可以爬上去,我就同阿曦講,不如去睇下,佢話好啊。我地本身仲以為上面有骨有殘骸,但出奇地乾淨 ,亦都冇陰森嘅感覺,好正氣

落返黎就揸返去,等食晚飯,途中又順路兜咗個藏民。今晚係火鍋,吃完開咗兩套戲睇,什麼智取威虎山,當槍戰睇,另外睇咗破風,先知原來車隊係咁嘅

聽日應該離開江孜了,要遊既都差唔多遊完,係時候返拉薩,過到去再同阿靖會合。佢地有個女仔fd聽朝火車到拉薩,原本呢個女仔都係同佢約好地一齊踩川藏線,但佢老豆為左阻止佢踩,係佢地出發到用車直接撞到佢架單車變形,於是個女仔成個暑假出走週圍去,冇返屋企

我問阿曦個女仔靚唔靚,佢話清純,但隔咗陣改口,話係單純先啱,正常學生妹

阿靖13號就走,個女仔如果一直留係拉薩咪變咗我地做伴,唔通機會黎啦飛雲,不個未見到真人都係唔好FF咁多

另外,我亦有兩手準備,係窮遊網上見到有人話聽日到,問有冇拼車一齊玩,我加咗contact,至少有兩係女黎嘅,就聽日會一會佢地,睇下夾唔夾到
屌⋯⋯咪撚quote長文
sorry
江孜開去拉薩嘅客運,話11點開車,等咗半個鐘都未開
追到LIVE, 成日覺得阿曦好似日本仔好瀟灑

另外劉明等睇單純重慶女女
要同阿曦講了?
追到live了
巴打真係好好養傷
返到香港再睇睇佢
記得日日敷冰
比住個背影大家睇
喂 背影唔差哦
求正面
Day 58 重返拉薩

今朝起身汁好野,食完早餐,就同阿曦孻姑同姑丈道別,離開前合影一張留念。之後阿曦車我出去車站

10點去到車站,佢等返最後一班11點去拉薩嘅車,110蚊。見時間仲早,阿曦帶我遊陣車河。終於見到有賣手工羊毛袋嘅,配色幾好,但開我320蚊,織得仲冇上次人地150蚊咁好,唔買

綠毛獅子第一次見

差唔多夠鐘就返車站,阿曦送完我上車就走。以為好快開車,點知等下等下成半個鐘仲未開。屌佢,係到等夠客先開,最終成12點先開。早知比多幾十坐車站出面拉客嘅私家車

車站嘅廁所,節省清潔,只開一格

經過檢查站有特警上車查身份證

之後就坐足幾粒鐘,有時會有停車比我地落車食野去廁所。途中經過羊湖,隔住玻璃窗都覺得靚

坐我旁邊係廣州來既,佢高反了

阿靖打比我問我個兩支氧氣仲係唔係到,個女仔高反,但我今日走之前見用唔着,比咗阿曦冇拎走,但仲有啲口服液啊,頭痛藥,可以比佢用

話說我有成10日冇沖涼,未炒車嗰幾日冇沖,炒咗車係醫院嗰幾日行動不便冇沖,係阿曦孻姑屋呢幾日見要用發熱線煲水,太麻煩冇沖。但人仲係好乾爽,阿靖話拉薩住嗰間靑旅硬件一流,真係要沖下先

坐到成六點,終於到拉薩。有個好心人幫我搬行里,去到青旅同房又幫我鋪床單,太友愛

之後去咗行八廓街,見到有專賣手工羊毛袋,屌,又翻一翻,六百

八廓街幾好行,呢啲建築風格幾靚,我經過大昭寺拜咗拜,許咗個願,靈嘅下次黎還願。之後終於同阿靖會合,佢見到我金箍棒都笑咗,確認係回頭率好高嘅

晚餐我哋去咗食藏餐,伏伏地,份量有啲少

唔夠飽去咗buger king買個安格斯漢堡食,點知撞到路上遇過嘅香港車友阿華,真係有緣,咁都撞得返。可惜佢聽日報咗個阿里南線八日拼車團,唔係嘅可以join一齊玩。更可惜嘅係,呢啲情節唔係發生係我同囡囡身上

食完包同阿華道別之後,同阿靖佢地行去布達拉宮睇夜景。介紹返,佢單純嘅fd叫歆緩,正面遲下先post

聽日去納木錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞