[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
按錯

見到一入南岸區,離解放碑也不遠了

踏上呢條過江大橋,就真真正正進入重慶

講返張衛生巾,經過一日實測,係有用嘅,踩咗一日都冇痛,居家旅行必備

呢間青旅,各方面其實都唔錯,但太大,大家冇咩交流。不及小青旅咁温馨,似一間訓床位嘅酒店

找唔到人一齊食,所自己行下,去週圍睇下有咩食,見到解放碑附近都幾多人拍片,直播,而且遊客亦好多

買咗杯黎試下,味道幾好

之後行到較場口夜市,買咗份薯仔同湯丸,一個人行夜市,眼闊肚窄,食唔到啲咩

行返青旅嘅路上,我突然覺得好孤獨,係一條人來人往嘅街上,自己好似格格不入一樣

唔知點解會湧現呢種情緒,可能人總有失落嘅時候吧

聽日停踩一日,去市區嘅景點行下
巴打加油
你應該唔慣入番大城市啫

不過長期旅行係好容易迷失既
之前我係北京兩個月最後都有類似感覺
巴打加油,希望你可以堅持落去
重慶d酸辣粉真心好食, 會食上癮!
lm
巴打有無帶backpack for之後用?係咪可以放係馬鞍袋上面?
想問下咁多位巴打 如果我來樓主一更新就收到通知 我要點set 利申番 係iPhone 連登app黎
Day 23 重慶市區遊

今日係冇計劃過點行,邊行邊諗下一站去邊。落到樓下,經過見到間野幾多人食,我就叫咗碗豆花麵,幾好食,可以再回頭,唔怪得咁多人

跟住行咗過去近近地嘅洪崖洞,呢種建築風格幾特別,真係千與千尋嘅感覺

睇完就飛的去咗李子壩站,趁下熱鬧。全部都係影地鐵到站

都黎到,梗係要試下重嘅地鐵啦,估唔到地鐵站有展館。 坐去嘅目的地係磁器口

重慶嘅地鐵真係好多人, 同香港有得比

到咗。 喺入口處,求咗支簽。 上平,馬到功成,好似唔錯

有多阿伯賣春捲,好多人排隊,買咗件嚟試,但係好撚油,食咗一半都頂唔緊掉咗,不了

唔係講笑真係人山人海, 淨係試食都食到飽, 尤其係啲餅呀什麼麻花嗰啲, 大大嚿畀你拎嚟食

賣乞衣雞,好似幾吸引。但係一個人食唔曬,所以冇試

之後經過見到一檔係即織辮子頭,問咗個價錢都唔貴,百零蚊。 於是我就嘗試一下, 頂唔順先將佢拆返, 阿姐話呢種應該keep到一個禮拜

跟住去咗呢個兩路口站嘅皇冠大扶梯度睇, 由於冇散紙問咗個後生仔借咗兩蚊, 話微信轉返畀佢, 可惜個位收唔到 , 我就叫佢畀個收款碼我,我影低

但最後因為佢畀錯咗個QR code我,我畀唔返嗰兩蚊佢, 好似呃咗佢兩蚊咁

經過宋慶齡嘅故居入咗去睇咗睇,作為讀過下近代史嘅人, 對呢啲嘢都有少少興趣

而前面不遠處,就係電影 火鍋英雄 嘅取景點,開係係防空洞入面嘅火鍋店。搵唔人食唔係問題,自己一個照食,小小難題點會難到我,埋單都只係百五蚊,性價比唔錯

打完邊爐出去嘅時候,外面已經排滿晒人,好彩早去

之後就去坐下索道,體驗一下,點知要排隊,等指定時間再嚟

於是我就週圍行下先,銅鑼灣嘅感覺

夠鐘去返索道度, 都係要排一陣先上到纜車, 大家都霸定個靚位影相, 佢哋影相,我就影佢哋啦

落咗纜車我就坐咗架電單車上南山一夥樹嘅景點, 呢度可以一覽重慶嘅夜景。 一如過往咁多人, 但都有唔少靚女

之後我坐返纜車走啦, 老實講真係體驗一次就夠囉, 排隊時間仲耐過搭配時間, 我相信好多試過一次嘅都唔會再坐

返到青旅,見有啲肚餓,嗌咗個炒飯食

聽日報咗個一日團去武隆嘅天坑,係變形金剛 同埋 滿城盡帶黃金甲嘅取景點, 唔知會遇到啲咩團友呢
冇帶,去到西藏求其買個背囊仔算
我反而覺得啲小面會食上癮
巴打你都食幾多野仲食得幾辣
成鍋辣椒痴撚線
小鹿有冇得只科一個月,幾$?
呢個德江縣仔呢間城市便捷竟然受外賓
定偷雞唔理,好多縣仔唔理,因為冇人會受,受外賓既話佢地要REPORT比公安SYSTEM
睇咁多次踩西藏,樓豬算住最豪最撚刷得既一位
大陸D野一離開左廣東就冇撚晒興趣,又多油又辣,食多幾餐都肚屙,油撚到仆街,次次叫撚左少油仲要比佢地屌,話用同一隻獲無得少油,洗都唔撚洗
離開廣東食中餐我多數招蕃茄蛋,炒土豆絲,炒青菜,全撚部走油唔放辣椒
可以每個月比,25蚊,好似係
佢比住,我都唔理咁多
中間好彩有個清湯中和下,如果唔係,我都收皮

我食得辣還好,不過油多就堅嘅,有時叫碟妙蛋都油冧冧。 不過都係入鄉隨俗,踩到邊就食邊度啲地道嘢
巴打好犀利 加油!
加油阿清 啲風景好靚

我冇野講
正想講,住嘅地方好好...
樓主豪遊
好好睇
難得見單車旅行post 既住宿咁靚
樓豬好食得辣?覺得單車旅行食哩d會驚驚地踩踩下想柯辣屎
Day 24 武隆

朝早起身買咗兩個麵包吃,8點20分車就到樓下接,係一架七人車,我係第一個接嘅團友。我滿心期待剩低嘅團友係5個放假出黎旅遊嘅小姐姐。咁耐以黎,試過一次

可惜嘅係,剩低嘅團友都係叔叔阿姨,所以話,現實同理想係有差距嘅

之後就司機兼導遊嘅小李就揸咗好耐車帶我地去笫一站-烏江畫廊。唔知係咪路上睇得太多類似嘅,冇咩特别感覺

我的團友,佢哋來自新疆

係呢到睇完影完就去武隆先食過飯先,去咗一間吃豆花飯嘅平民飯堂。就係比碗無味豆花你,你自己裝飯同調料。但老實講,叫試過算,我就唔會再食,唔滑嘅豆花,已經唔配叫豆花。之後我叫多個蕃茄炒蛋食算

上返車就去天生三橋嘅景點,先去玻璃觀景台,其實呢到唔差,就係太多遊客,個free會大打折扣,建議淡季先黎。入去前要笠返對鞋套,可惜玻璃唔夠清,望落去唔夠爽

之後就排隊坐升降機落去,少不免排隊,排咗成45分鐘

呢個天坑好大,可以慢慢行,會見到黃金甲嘅場景

呢個叫神鹰天坑,翱翔天際嘅鷹

之後遊完就坐車出返景區,小李再車我地去飲下午茶食下餅,叔叔阿姨請咗我食冰粉

我哋傾傾下,傾到有關新疆嘅野,佢地係新疆嘅漢族,話而家嗰邊只要係少數民,進入任何公共場所/坐巴士都要安檢刷身份證,好嚴

但佢地經歷過前幾年各種事件嘅睇法係,以前對維族人政策太好,所以先令極端分子助大,加上以前南疆嗰面其本上係唔識聽普通話,所以有隔閡。同理維族人好懶,係打散幾日工就拎啲錢去食買玩。好似三和大神

我唔係當地人,唔係切身處地係嗰度生活,唔知大家之間嘅矛盾,亦唔方便評論啲咩。我只係知道,只要大家都安居樂業,簡簡咁過日子,就咩事都唔會發生,可惜現實係唔存在烏托邦

有壓迫,就有反抗

返市區,我地就解散。自己去咗一間青旅室友介紹嘅店食紙包魚,味道確係唔錯,值得再食

食完野去咗觀音橋嗰邊飲野,發生咗啲唔愉快事,詳情就唔講啦,我冇野講。總知大陸人啲套路真係好深,令我對重慶留低下咗個唔好嘅印象

我本來仲打算聽日去大足石刻睇下玩一日,但旺季太多遊客,於是打消呢個念頭。聽日就起程,繼續往成都,早啲到,探下朋友,收拾下,整理下,稍息兩三日,就向西藏進發

重慶係一個唔錯嘅城市,但黎玩都係避開啲節假日會玩得盡興啲
試過踩踩下想柯辣屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞