[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
點解阿曦咁撚勁乜都識揸
阿曦唔似漢人喔,係咪混左?
阿曦孻姑同姑丈
點解會住係江孜縣呢個地方
又唔北上拉薩,又唔西行日喀則,反而偏偏揀中間
屌你老母阿曦送你走,二隻字就完撚左,冇啦?
建議樓主去食瑪祿藏膳,好好食
似新疆人,但冇混
佢姑丈後生去咗江孜打工,阿曦老豆係江孜當兵,我估係佢老豆介紹個妹比佢姑丈識

其實同點解港島九龍唔住,要住新界一樣,你咁啱住嗰邊就一直住落去架啦
揾日食下
唔係你想點,要生要死咩,都係有緣再見,到時黎香港揾我
似維吾爾族人
師兄目前洗咗幾錢
係拉薩 好好食
依家反送中,種有人自己上大陸甘on9
Day 59

我同阿靖五點起身去布達拉宮排隊,一落車已經有人兜搭我地,打尖兩百。我地一入望,已經見到條龍,1號線得2300張預票,排咁後實買唔到。於是我同排隊黨講,直接插到隊頭就比錢。最終以講價用一百蚊排咗去前面,花少少錢都係值得嘅

有啲排隊嘅阿姨見到我拐下拐下,同我講玩完就走,唔好係呢邊留咁耐,係高原有咩傷病好難好,睇黎要考慮下

我坐咗係旁邊嘅早餐店食住早餐等阿靖。獨市加景區嗰然係貴,豆漿8蚊,油炸鬼5蚊,香港價

係阿靖排緊嘅時候我兜搭咗個食早餐又想買1號線嘅人,話你比一百蚊我,我幫你插隊。佢就排咗阿靖前面,我就轉手離場

仲等緊

隔咗一陣,終於拎到預約飛。我哋同歆媛會合食早餐,邊食邊等佢係火車識嘅幾個旅友,自駕去納木錯

我地總共有6個人,就開住架低配本田七人車出發

但我地開咗幾十公里就被貨車hi到,係到同貨車司機,擔誤咗成個鐘

食飯嘅時候,離納木錯仲有60公里

終於到山腳。但上咗十幾公里,發現唔夠油上山,即刻落返山腳嘅加油站入油

上山既路好爛下,架低配七人車又好廢,底盤低,提速慢 ,我地好怕佢跪底。而且海拔不斷提高,歆媛同XX嘅高反越黎越嚴重。但沿途嘅風景一望無際,好治癒。我地仲一路坐一路唱歌抗高反,心情愉快

係山頂大合照

8點幾終於到湖邊,佢地兩個亦到臨介點,吸氧都頂唔緊,我地留咗一陣就走,盡返拉薩

但由於架車前燈好弱,夜媽媽我地要慢速行,估計3點先到,落返山佢地都好返好多。最後零晨四點半先到,但訓幾個鐘又要起身去布達拉宮
萬幾
lm
你可以唔鐘意政權,但唔可以否定中國既地大物博,風土人情

你將政治同旅行掛勾都幾膚淺
加油巴打
傷knee真係抖番幾個月先
重慶成都真係正 女又靚 人又好 又純
同落黎香港果班唔知乜撚人真係差好撚遠
尼到連登啊,甘鍾意大陸去香討啦
咁樓主有咩打算? 返香港? 去新疆?
你打好啲字先話人啦
就係你呢類人, 惡過共產黨, 影衰香港人
唔岩睇過主啦
我無睇錯下,連登可以講鍾意大陸
明明你自己講 你想攪事就去香討啦
納木錯好靚呀~
行上去布達拉宮好有難度,巴打掂唔掂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞