[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
Day 32 雅安(名山停整日二)

一個陽光普照嘅清晨, 終於停雨

瞓到自然醒就同阿靖去一齊食早餐,順便係淘寶睇下啲貨到未。 果然我琴日做嘅決定係非常之明志, 我第一間買外呔嗰間而家件貨先啱啱飛去成都,後買嗰間已經到雅安

有啲店嘅發貨效率也真的是太差了,我早上落咗單, 講咗話急要, 都仲可以下午5點幾先發貨,好彩我多買另一家做保險,人哋都是蘇州發, 仲遲過你發,人哋都係快過你, 真係要檢討下啦

食完早餐我哋就返上房執下嘢, 同埋趁有太陽,將所有要洗嘅都拎曬出嚟洗。 原來阿靖仲帶咗張布地圖,原本佢有個朋友都要一齊去,仲買咗呢張地圖,但係最後去唔成所以就畀咗阿靖, 希望阿靖可以完成佢嘅遺憾

跟住差唔多時間就出去搵嘢食, 大家去留意返係個細路女落單, 除咗落單佢會執碗, 咁細個就幫屋企手,真係叻女

食完飯行商場發覺係死場嚟嘅, 於是阿靖話不如去網吧打機, 點知 我冇大陸身份證連網吧都唔畀我入

由於喺附近有間戲院, 我就同佢講話你繼續喺度打機, 我去睇戲,睇完戲就搵你。 最後我揀咗睇呢齣叫做銀河補習班嘅電影, 佢係講父子情, 真心覺得唔錯,我睇完都有少少掛住我老豆

睇睇下我已經收到啲信息我喺第二間店買嘅外呔到咗, 但嗰間第一間訂嘅店係咪未到, 搞到我要轉運去之後路上會經過地點, 真係好想差評佢

我就同阿靖返去搵捷安特老闆幫我哋整車, 名山捷安特店嘅老闆真係幾好人,同佢合影一張

我哋見時間仲早就直接踩入市中心,等聽日嘅距離可以縮短缺少

是日旅館加晚餐

我哋落樓下買少少嘢, 經過間藥房見到氧氣瓶17蚊一支, 就買咗兩支。 反正好輕,用得著就唔使到時畀人劏, 用唔著嘅都唔影響負重, 就係大支咗少少啫

今晚早啲瞓聽朝早啲出發,直接踩去到瀘定
慧慧的確幾靚女,而且又高
踩喺前面嘅阿曦同埋旺仔已經出現輕微嘅高反, 我哋兩個已經做好心理準備
係幾多海拔有反應?你地係咪跟網上飛登個類攻略踩?
應該冇話幾多海拔走開始出現高反,係個個人嘅反應都唔同。 略略睇過下啲路線, 但係踩幾多都係睇心情

如果好似啲驛站客棧咁樣組曬隊, 喐啲都十幾人,每日固定點對點,驛站駁驛站咁set好曬, 咁樣流水作業式嘅, 我又覺得冇乜意思
都係,我踩到後路已經覺得無癮,每日都咁踩法都悶
最尾幅圖 粉紅色果包野
吊橋,係後山?定比錢玩嗰個

見到好多茶莊,但冇飲茱
呢一代係咪太寵個仔
踩下單車都反對 外國個d父母幾歲就比個仔通街走
想問下巴打洗衫點搞
外賣間店啲濕紙巾黎
手洗/問旅館借用洗衣機
我覺得係
如果第日有小朋友,我會放養, 一放假帶佢出去上山下海通山跑
留名
Day 33 瀘定

今朝係我33日旅程最早起身嘅一日,六點半就起咗身。我地汁好野咬咗啲餅啊蛋糕嘅乾糧當早餐就出發

第一段目標係到新溝

踩咗幾十公里就開始遇到其他騎友, 咁啱佢哋兩個都係諗住今日到瀘定所以我哋就一齊踩

踩踩下有段塌方未修復要改路,令我諗返起貴州爛路嘅感覺

再踩多一陣就小休,佢地請咗我地食餅

小休完冇耐又遇到個騎友,佢嘅綠色頭盔非常奪目,充滿個性

由於佢地要等個後面嘅朋友,叫我哋踩去新溝先,於是我哋先行去咗食飯,但呢個地方啲菜偏貴

我哋食完佢地先到,佢地話落雨唔去瀘定住,留一日,而我同阿靖就決定繼續

冒雨一直爬二郎山,雖然係廿幾公里長上坡,但好緩,經歷過貴州山路,呢段路小兒科, 上到海拔2000米左右除咗覺得凍咗少少之外完全冇其他唔舒服嘅感覺

係入二郎山隧道前,見到好多貨車排隊,原來隧道整修,佢地限行,好耐先放行一次。而單車完全冇影響, 基本上全條隧道得我哋兩架單車, 同間唔中會見到一兩架工程車

出咗隧道之後再爬一小段坡, 之後就會有 接近30公里嘅下坡, 一直去到瀘定

由於落完雨又全身濕曬,落30公里坡嘅時候, 手痛腳基本上都係凍到麻痺, 我諗聽日係時候著返啲保暖長衫長褲

呢間店係阿曦同旺仔住過嘅, 個環境都唔錯, 我哋叫咗啲快餐

如無意外聽日應該會踩去折多塘
WA
我上個月先環完台
睇落好有FEEL
我知同台灣完全冇得比
樓主加油呀!!!!
其實大陸有咩地方叫唔到美團?
點解你踩d 地方咁辟都仲叫到外賣?
山裡面啲村冇之外,有市鎮嘅地方都有
呢個乾唔切嘅應急方法
多謝支持
環台同入藏各有各靚,台灣東面海岸線
焗住點乾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞