[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
樓豬住既酒店睇落都唔差,相信都要100-200?

我見人地住開幾十蚊既垃圾賓館
呢個LIVE遲你實際幾多日?
加油
一口氣睇晒,原來樓豬唔係晚晚都住靚野
同埋移動係山區好過聯通好多
特登開左戶口同電話去WECHAT PAY? 依加大陸唔用=比人恥笑+唔方便
好好睇,加油!!
btw 其實你依架係第幾日?
其實唔太難,我係自己上網學
自己會一個人返大陸獨遊,之前開晒銀行卡,電話嗰

有時係焗住住貴㗎,找到平又招待外賓嘅時候
今日係我第12日,好快會真live
今日係我第12日,好快會真live
Day 11 靖州

尋晚有啲夜晚,今朝起身仲係好攰,但有張早餐券,有限時間,吃咗先講。大陸酒店嘅自助早餐,都預佢係冇咩好食,都係雞蛋饅頭豆漿嗰啲嘢

食完就出發,今日嘅路出奇地好踩,小上小落,平平淡淡,唔通係尋日嘅辛苦成就咗今日嘅我

我只能説,國道係安心嘅保證

突然忽發奇想,究竟咁大支煙通係點樣起

國產嘅嘢飲裏面呢個系列絕對係高質, 可惜唔係間間士多都有, 反而甜到hihi嘅康師傅冰紅茶 就到到都有

雖然今日段路幾好踩,但由於路上見唔到啲咩飯店, 所以中午飯都冇食。 經過買咗一斤桃, 問老闆娘借咗把力批咗個嚟食, 吹左陣水

個天開始陰,但冇落雨, 你的雲霧令到成件事好有意景, 充滿住朦朧美

所以好快已經踩到去旅館

由於護髮素用曬,所以就過咗去離旅館唔遠,叫中央大街嘅地方。裏面嘅一間步步高超市, 我 我對步步高嘅印象仲係停留喺詞典機嘅年代

順手買咗少少乾糧

買完嘢之後喺附近兜咗一兜,發覺冇嘢食,所以都係返旅館嗌外賣算

一邊等美團外賣,一邊換個後煞車來令片

開餐

鍾意食生果,有生果刀喺身好正常,聽朝仲可以批個桃食
Lm
仆街早左入黎
唔好食太多桃呀,會肚脹ga
Lm,加油#
平時屙尿/屎係路邊搞掂

btw, 小心D
Ching你長頭髮?
Day 12 天柱

起身見到落雨,冇出去食早餐,飲咗包奶就出車,但踩踩下都係頂唔緊,早午餐一齊食

開始踩出靖州

又踩入山嘅縣道,真係有小小陰影

見到攔路豬

係正常路,而且景幾靚

出左山區,經過小鎮,買咗兩個饅頭,飲支營養快線,但點解我冇飄

仲以為之後都咁順利,可惜我錯了,大佬即將來臨。我仲以為呢啲爛路只係一小段

係我到達一個叫遠口鎮嘅地方,過咗呢條橋,就係爛路地獄嘅開始。貴州嘅縣真係好撚窮,呢段縣道居然仲衰過湖南嘅鄉道

呢段路真係爛到仆街,真係一唔為意就仆街嗰種,又水氹,又碎石,又泥。以為踩緊越野山地 障礙賽

對住呢段路真心燥,又要極度集中精神去踩,避障避石,仲爛足十幾公里。

尾段叫正常返,而且景唔錯

有個司機停低問我踩去邊,我話拉薩,佢話佢都踩過,祝我一路順風,仲話前面有個都係。於是我加速踩,終於比我遇到阿帥

佢本身打算路營,我叫佢一齊入鎮住旅同食野

佢由山西踩過黎,仲一路有用虎牙直播,但聽日佢去遵義方向,我住梵淨山方向,分道揚鑣

今日已經突破咗一千公里,完成咗四分之一到路程,千里走單騎,無可否認係孤獨嘅,但過程所中所面對嘅一切都令我更了解自己
尿係
你點知
平時點洗衫
LM

好想再踩車旅行,不過好多原因不能像以往咁灑脫

Roaarrrrrrr

樓主加油
Lm
你話你啲護髮素用晒不過咁熱點頂?有冇諗過剪?
又係你﹗
Lm
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞