[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
Day 62 仍然拉薩

自然醒望住窗外,有一種講唔出嘅寫意。但尋晚比隻蚊係咁騷擾就真係好煩躁,無教好訓,重點係以為呢邊海拔高無蚊,寄走咗支蚊怕水

係樓下食咗個漢堡就坐三輪車將行李由東措拎返過去南措,放低咗啲行李,就去八廊街間瑪吉阿米甜茶館食晏,野食可以

之後坐咗陣,我地就去咗買名信片寫,寫名信片真係好耗神。今次要寫十張,寫咗我成兩個鐘。時間差唔多,佢地準備出發,我地就此分別,並約定一定要再會

路上經過見到,覺得有緣就買咗

別了依然相信,以後有緣再會。佢地走,我真係有啲唔捨得,有種孤獨感。聽日既珠峰四天團,希望遇上夾得黎嘅團友

另外,我買咗18號拉薩開住西寧嘅火車票,由於硬臥已經冇票,只能買硬坐了,坐21個鐘

出發去睇文成公主劇場前,我去咗食pizza

大約8點左右,司機就黎接,送去劇場

個場好大下

就當我等緊開場嘅時候,阿媽發訊息叫我快啲返香港揾工,話我仲想玩到幾時 ,係咪唔洗開飯。本身隻腳一真冇咩好轉已經夠煩,而家仲要比佢催,我當堂冇晒心情。返去唔係問題,但重點係隻腳未正常行到, 我都唔想返去住,廢事比佢地知我整親

其實而家隻腳咁,我諗緊不如直接過成都休養,又可以見埋之前未見嘅朋友,加上我老死22號會過成都參展,有伴玩同痴沙化睡

不過唔知係咪路上睇得太多靚風景,而家真係有啲審美疲倦,睇到有啲麻木,提早結束可能係好事

文成公主還不錯,我欣賞個舞台布置同人海舞蹈員,整體好壯觀,但個劇情就算吧啦

拉薩夜景

睇完司機車我地返去,本身打算食宵夜。點知係青旅,木木整咗啲三文魚,美團都慳返
睇尺寸,幾舊水
算帶一提 硬臥我坐過.. 只係坐左3個鐘 由清遠返羅湖,以經坐到想死。 樓主要有心埋準備
硬坐先岩
哈哈 我坐過9個小時 從深圳到江西吉安
樓主就食哂八角街裏面香港都有既餐廳😂😂
睇下到時補唔補到票訓
嘩,原來拉薩已經咁現代,啲商場咁似香港嗰啲
係,其本上咩都有得賣, 但我居然見唔到麥當勞
好似有間叫風轉咖啡店,香港人開嘅
有冇折先,家下有啲窮
冇呀.... 喺拉薩窮遊嘅話你忍唔忍到呀
成條街都閃閃發光
當真係冇錢嘅時侯,咩都忍到
呢個我應該感受多過你
一次青藏玩到冇哂錢,問人借錢we柒pay 60俾我住一晚廣州。
第二次尼泊爾玩到最尾一晚得翻200盧比,又俾人借錢住一晚廣州
上個月我有去到,環境幾好,不過一杯飲品要二、三十蚊~
Day 63 日客則

個團9點邊防大厦集合,我8點半去到,架車仲未黎,我就去對面食早餐。食完出黎就上車,15座嘅,坐車頭

本身隔離係坐嗰後生女,但佢怕矖同後面一個大叔調位。以前開車, 點知係開去辦團體邊防証,等咗一個鐘。之後終於出發去食晏

肉夾膜同羊肉湯粉絲,味道幾好

第一站係羊湖。雖然之前經過過,但今次可以停車影下相

有得同藏敖或牦牛影相,10蚊雞。我睇見到覺得佢熱,仲要加個羊毛圈圈係條頸到

遊完就出發去卡若拉冰川,但去食夜晚飯先。但分量少得可憐,圖中除咗青椒,其他都係未夾嘅。我食完好似冇食過咁。食飯傾開計,原來佢地好多人都以為我係藏族人

途中經過江孜,方向係阿曦孻姑屋企嗰邊,我即刻叫阿曦望出窗台

到咗卡若拉。垃圾,好普通

睇完就直奔日容則。途中司機向我地簡介下珠峰大本營既情況,有咩必睇位,話上面好凍,要做保暖,而且容易缺氧,係帳篷過夜最好買啲醫用氧,吸往訓教,總之就講到好危險咁

之後車咗我地去間專租裝備嘅鋪,大衣100, 睡袋150,醫用氧氣樽600,而質量又唔係話好。仲唔係有回佣收,唔怪得講到咁危險

我一樣都冇買,老子什麼也不怕,大不了死係上面。有唔少團友都認為冇咁危險,都冇買。之後到酒店已經10點半,同個叔叔一間房

頂唔緊,好肚餓,好耐冇美團了

聽日六點集合
唔好意思各位,借個位宣傳

818百萬人大遊行
黑警還眼
五大訴求,缺一不可

依家開始全民投入宣傳工作
各區連儂牆、airdrop、派街招、擺街站
facebook instagram瘋狂轉貼文宣

文宣source:
https://t.me/hkposter777
https://t.me/hkstandstrong_promo

香港人重要日程:
8月15日:稅局接收工(1200稅務大樓)
8月16日:學界萬人炒聯手萬人集會(2000遮打花園)
8月17日:教師大遊行(1100遮打花園)
8月17日:光復紅土(1530紅磡馬頭)
8月18日:民陣大遊行(1500維園)
8月24日:觀塘大遊行(1300駿業街球場)
8月25日:荃葵青遊街(1400葵青劇院集合)
各位手足,到時見!
Day 64 珠峰大本營

6點就集合,出發去第一個目的地-牧村土林。今朝嘅早餐係統一每人二舊蛋糕一隻蛋同包奶

坐車真係好苦悶

食晏,睇住靚景食飯特別開胃

坐咗都唔知幾耐,終於到。土林係幾特別嘅,但黎一次就夠

之後出發去珠峰大本營,其本上之後呢幾個鐘就係坐車同過檢查站,坐到背脊都痛。諗起18號坐36個鐘硬座返成都,補唔到票嘅話就仆街啦

進入景區,但仲要兜唔知幾多個髮夾彎先到, 而且仲要坐環保接駁車

珠峰大本營,同我想像中有出入,環境比想像中好,有郵局有帳篷群,完全唔覺有幾危險幾凍。我連抓絨打底褲都冇換,我完全覺司機真係想水我地買野,講真,如果咁危險,一早出咗事,都唔會了隨便比遊客黎

入帳篷放低啲野就去附近行下,經過絨布寺,又去咗紀念碑影相。 去旅行最怕搵人幫手影相,我只能說起碼有七成人幫你鳩影, 雖則可能佢覺得影得好靚, 但我真係接受唔到, 又斜又失焦,只能當佢係一張在場證據

由於多雲大霧,珠峰隔著一層面紗,我未能見上赤裸裸嘅一面,不過冇落雨都算係咁。入黑就返帳篷食野

夜觀天象,今晚睇黎未必睇到星空,我又唔想係出面吃住西北風等, 都係喺被竇瞓住好過,等二三點出去睇下,如果冇瞓著的話

我覺得珠峰大本營真係冇乜特別, 純粹係到此一遊嘅感覺, 用大陸人嘅說法就係黎呢度可以裝逼。 你問我會唔會再嚟,應該不了

另外,單車已經順利寄到目的地, 我非常欣賞 速遞員王大哥嘅包裝, 真係包到好有安全感

而阿靖同歆媛亦都順利坐完三十幾個鐘硬座返到重慶
跟團既全部一個個?
分兩個帳篷

為咗令每個帳篷主人都有錢找,嗰到會將遊客平均分到每個帳篷
一個人嘅得三個,其他家庭/有伴
珠峰大本營同個碑都移低左,以前係近珠峰好多:

有冇問阿靖同韻緩 坐30幾個鐘硬坐有咩感覺?
唉,我而家去到完全冇feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞