[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
而家好返8成
好正 但今世都冇機會做到

睇下好
你仲帶咁重野???踩車帶咁多野會癲,我之前徒搭帶35kg已是極限,踩車我帶less then 10kg (我踩青海湖3日咋無你咁堅),寄咁d野走啦
唔小心livve左
加油啊💪
大本營個星空真係好好J
烚到D蛋爆晒
而家好似唔比咁入了,後撒到絨布寺個位
上個月踩左入大本營,而家最多只可以去到絨布寺

冬天然烏嘅冰川係咪好靚?
單車新人王而家踩到去邊?
其實樓主有無為呢個單車之類定過budget?
你仲帶咁重野???踩車帶咁多野會癲,我之前徒搭帶35kg已是極限,踩車我帶less then 10kg (我踩青海湖3日咋無你咁堅),寄咁d野走啦

真係要寄走啲

今日仲因機緣巧合,又重咗幾kg,踩到我仆街
我都唔想
其實好想知
咁樣要洗幾錢
唔好學我,我完全隨心洗
我就係要依d
今日一口氣睇哂
巴打有驚人嘅意志力同埋你應該係一個好健談嘅人
真心好靚!相就遲啲有機會再post

喺伊朗 我考慮下開唔開post
除咗去旅行會主動啲,平時係香港毒撚
Day 44 左貢

今朝大家都以為老闆會叫我地食早餐,但點知係冇,鬧鐘響一睇,已經八點。今日嘅早餐係番茄蛋麵

食完早餐就出發爬東達山,係海拔5000米以上嘅高山,預計要下午先到頂。阿曦每日都充滿朝氣

仆街仔係踩咗5公里已經搵到機會,成功拉住大貨車尾,一之箭咁飛走咗。我同乾靖一齊屌咗聲

正當我地準備慢慢踩嘅時候,遇到一班係河邊開餐嘅自駕遊, 揮手叫我哋過去一齊食。一問就發現原來大家都係廣東嘅,仲係同我阿媽同一個鄉下,算係半個鄉里。臨走前仲比咗成pack水同紅牛我哋,本身仲話比成箱公仔面我哋,但我哋拒絕咗

負載著鄉里情繼續行程

之後我哋收到阿曦電話, 原來佢拉拉下車爭啲仆街所以就停低咗,我哋踩上去搵佢。 喺途中 終遇到一個香港人啊華,佢係由成都出發, 聽返啲廣東話成個感覺返曬嚟

同阿曦會合返之後我哋就繼續踩, 真係由朝踩到晚, 踩到下午四點先到頂, 仲要孭住啲紅牛同水,真係踩到我想死,基本上得筋疲力盡

當我哋到東達山頂開始落雨, 5000米嘅海拔加上落雨,凍到一個點, 我都頂唔緊去咗啲藏民小賣部裏面飲咗碗酥油茶

基本上係凍到唔想停留,要九秒九衝返落山

去到住嘅地方

食完飯見時間仲早, 我同阿曦出咗去行街,阿靖留係房玩手機

買咗好多嘢返房食

聽日好似係輕鬆路所以應該都係自然醒, 我照鏡已經發現到自己太陽眼鏡位同埋塊面開始有兩隻色, 睇你係因為有時為咗呼吸更多空氣冇戴面巾造成, 都係要搽番少少防曬
Live左lm 期待樓主update
啲行李咁濕碎,又每晚唔同旅店,有冇試過漏左野?
左貢去邦達都幾多上上落落 有一百km 唔算好輕鬆架
sad喎
佢地話同東達山比係輕鬆野
試過,但啲唔重要嘅野,重要嘅通常踩一陣就發現,返轉頭拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞