[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
快速唔係高速,我自從比高德個自行車導航點過去啲掘頭路同上落樓梯,就改咗用摩托車導航set埋不走高速,電單車行得嘅,姐係單車都得
由香港踩去西藏的旅程,已經踏入第27天,亦都順利迪達成都。路程踩咗一半,先做個回顧

從少冇麼理想,就只想行萬里路,睇多啲呢個世界。對很多人黎講咁樣就係不務正業,但我往往卻只有係旅途上先找到自己。

呢二千幾公里的路,從城市踩到山,從好路踩到爛路,亦遇過不小事情,試過冇訊號,試過走錯路,呢啲種種,都成為了難忘的經歷

要多謝既人好多,首先係阿媽,多謝她體諒我嘅任性,雖然不支持,但最後都比我出黎

另外亦都多謝路上遇上嘅人,我會帶住你哋既祝福踩到終點

- 桂林一齊吃啤酒魚嘅阿東和阿華
  - 陽朔一齊吃牛肉火鍋嘅阿元
  - 係我無助時拉咗我一把嘅無名大叔
  - 天柱路上遇見嘅少帥
  - 在梵淨山一齊爬咗三個小時步道嘅小蔡
  - 印江自行車協會既前進,連杰,會長同車友
  - 德江嘅旭哥,特別令我感動
  - 最後就是一起踩咗了兩日的重慶四人眾

樓主加油
Live 咗
樓主加油
踩去西藏 我應該體力唔夠
可能會試下台灣環島
多謝絲打,環島係一個好嘗試,會令你好難忘
Day 28 樂山大佛+黃龍溪

尋晚訓訓下停咗冷氣,熱到唔係好訓到,開門通下氣又多蚊到仆街,搞到起身噴蚊怕水,而且張床設計有啲唔user friendly,上格床上落好麻煩,可以用吃力來形容

5點半就起身梳洗準備出門,天都未光。接駁車搭10左右到

之後就接咗你去呢個集合點青羊區嘅琴台xx集合

等咗一陣之後就上車開始出發去睇樂山大佛

上次係遊船遠觀,今次登山近睇,算係了咗個心願。 其實我返大佛我覺得可以黎一次深度遊, 因為佢裏面其實啲景區都幾多, 遊船再登埋山就perfect池

喺排隊行觀佛棧道之前,會經過呢個凌雲寺, 真心覺得裏面嘅神像真係雕刻得好好有神髓, 忍唔住影咗幾張

景點當然都少不了排隊,苦中作樂,食番個爆谷先。排咗一陣終於可以由上而下慢慢欣賞大佛

又按錯,咁下半part夜晚先出
仲諗住睇到大佛添
深夜了,人呢
好多人排,推進得好慢

終於得償所願

呢啲係遊船嘅

之後坐車去食中午飯,團餐真心唔差

食完飯就要坐三個鐘嘅車去黃龍溪古鎮,咁長車程緊喺架車度瞓啦

黃龍溪嘅同普通嘅步行街嘅差唔多,買嘢食呀工藝品呀,玩水呀

消暑, 我發覺自己咁樣食落去會將啲旅費都食晒

途中我行到攰攰哋,去咗做個魚療

結束今日嘅行程, 起程返成都今日上車位,但點知落大雨,塞車好嚴重

返到市區都成8點,之後打車飛去搵個fd慧慧,同佢同佢表妹仲有個同事一齊食火鍋

自從上次匆匆一別,都有成年幾冇見佢了,見到嗰不真係有份久別重逢嘅喜悅

最後食完我送咗佢返屋企,就搭車走。今日一別,又唔知幾時先再見。如果唔係小七去咗海南,今次亦都可以見上一面
今晚夜咗
留名
屌你樂山都跟團
下午接近黃昏去最靚,直落唔駛排隊
巴打有冇諗過share呢個post比路途上遇到既人睇

Btw四川妹
樓主加油💪🏼
頭先按錯咗負評😥 講聲唔好意思
you are living my dream bro
簡漢鋒 尋人啟事 西藏失蹤
https://lih.kg/dgiwBS
巴打 有位香港人係西藏納木錯附近失蹤,唔知你得唔得閒去到西藏個時候去幫手搵下?
名:簡漢峰;職業:杜汶澤旗下媒體嘅攝影師;時間:6月8日到達西藏,6月18日后同屋企人失聯;地點:最後俾人見到係拉薩嘅拉薩神湖酒店
相關信息:FB名為薯伯伯嘅香港人係拉薩開佐間名為風轉咖啡館 3/F, Dalan Hostel, 7 - 9 Beijing West Road
Lhasa 850000,佢都幫手搵,最新消息(根據香港01):簡漢峰好似離開佐西藏,薯伯伯仲係度同公安聯絡緊。
更正:唔係納木錯,係拉薩
一人個自己去交通不便
有,廣東人都睇得明,如果其他省就要轉返書面語
我都有留意呢個
樓主旅費還好嗎,仲未入藏喎,
其實你預咗帶幾錢for 全程洗費?
冇預全程洗幾多,要洗就洗
any update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞