[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
大陸小龍蝦好撚污糟
食屎架,你去過養殖場就知
小食啦巴打
Strong post leave name
諗住玩多幾耐先返香港?去唔去蛾眉山?
應該記者黎架
近呢幾年D路真係靚左好多
唔小高山都開左隧道
而且以前沿路邊有咁多旅/餐館小賣店
唔係要踩底人,即使係而家頂得緊入到拉薩既都係2/10-3/10左右
但以前入藏真係勁痴線,冇野外生存能力既人近乎冇可能入到,帶刀防身係最基本,野營山窮水盡斷糧斷水家常便飯
所以舊時班友個個都有能力去埋阿里後藏,個個都身懷絕技,所有人既沿途故事都可以拍戲

話分兩頭,高人異士就幾時都有
當318既難度降低左既時候呢班痴線佬自然會有第二D玩命極限挑戰
樓主唔使戒口咩其實日日吃香喝辣 一定唔會係對隻腳好
唔會啦 睇返呢張都唔同衫
支持,之前見有人揸車去西藏已經覺得好勁
Day 71 成都第三日

朝早起身肚痛,可能係尋日碗冰粉放得太耐。沖個涼之後就收拾行裝換酒店。因為有個fd過黎參展,所以就搬去佢住嗰間酒店

今日約咗一個係呢邊做野嘅台灣朋友安安見面,係我酒店樓下等, 再去春熙路嗰頭行同食野

食完之後去咗個遊戲機中心玩,玩到咁上下就去睇戲。渣渣輝嘅片, 不過不失,唔算話特別好睇

睇完戲,安安差唔多時間要返公司開會,所以 我送咗佢返去住嗰邊,之後再坐的士返酒店

個fd今日已經去到場地佈置好曬啲嘢,仲比咗個工作證我。話聽日冇野做,悶嘅,可以落黎行下

夜晚就叫咗碗湯做宵夜

啱啱先見到呢個post,原來仲live緊
美團可以直連送上酒店房?
不能同意更多
可以
巴打好似有唔少女仔fd
咁啱係成都嘅fd都係女仔
係旅行嘅時候會識到唔同地方嘅,當去佢地住嘅地方就會揾下佢地
Day 72 成都第四日

今日係堅休息日,其本上全日都係床上面

朝早個fd去展覽場地嘅時候,我應該抱頭大睡緊。我瞓醒咗就嗌咗外賣, 但味道唔係太好

食完早餐就開套電影嚟睇,睇到咁上下,個fd問我落唔落去佢會場行下客串下,鐘意可以幫手賣下,話比返10%佣金我,但佢啲貨喐啲都十幾二十萬, 我心諗如果唔小心買咗一件,佢都唔知好嬲定好笑。不過佢屋企都唔志在,反正過黎都係識客戶

不個我懶得落去,嗌晏晝上房就繼續睇攤喺床度睇電影。 由於見到做緊推廣,雙人套餐個價錢同單人套餐差唔多,所以就嗌咗, 但係食咗兩個包同埋薯條之後,盒雞柳都食唔曬

睇多陣有啲眼瞓,就瞓咗個晏教。 瞓醒嘅時候, 展覽時間都差唔多結束,我就等個fd返嚟一齊出去食野

跟住我哋就一齊出去食嘢,佢班員工裏面有條友話食什麼網紅店火鍋,叫咩電台巷火鍋, 除咗裝修懷舊少少有啲特色之外, 真係冇乜特別。 啲位又細,跟住啲嘢食分量又少, 連個湯底都係平平無奇。 基本上我喺成都食過嘅火鍋當中我得呢間係最伏。 賣單梗係老闆啦

講起埋單,我過嚟成都之後,都冇乜幾可埋單。 個個fd都話要盡地主之誼,都唔肯畀我埋,係得小龍蝦嗰次,去廁所嘅時候借啲意,先可以搶先埋咗。加上成都啲fd都係女仔, 搞到我有種食軟飯嘅感覺

我哋食完火鍋就返酒店, 我講笑咁問佢,有冇啲女員工夜晚瞓覺怕黑或者怕一個人,我唔介意陪下佢哋。跟佢話佢怕黑

全日喺酒店嘅生活真係好頹廢,就好似平時喺屋企放假一樣, 聽日我諗我會去佢展場行下,跟住再坐車去針下炙

唔知針灸有冇用,睇價錢好似係幾十至一百蚊左右一次, 就去睇下咩料
電台巷係深圳好似要等幾粒鐘先食到
Day 73 成都第五日

一大朝訓醒,第一件事就係嗌外賣。嗌完梳洗好就等食。今朝食pizza,味道唔錯,雖然細,但價錢平,一個人食啱啱好

食完又開套咗電影睇,要幾頹廢有幾頹廢。 到下午我終於落咗去個會場,順便食晏

本身諗住去華西/人民醫院呢啲當地比較好嘅醫院,但去到應該都係住院吊針,所以不如去睇下中醫

坐多陣,我就去咗間針灸中醫,大眾點評上揾嘅,去到見幾多人睇,有老有少,應该唔伏。醫師幫我睇完,話我髕骨移咗位,先幫我抽啲滑液同瘀血,再幫我針同正骨。對於抽瘀血我真係有陰影,用針筒插入膝頭,再抽啲出黎嗰下

治療嘅過程中, 同我傾計,問我係邊到人。 咁啱有個嚟睇症嘅病人都係喺香港嗰邊做嘢。 阿珊喺外國讀完書之後,就黎咗香港嘅律師樓返工。佢聽日飛返香港,我加左佢微信,返香港揾佢出黎玩下食下飯

睇咗幾舊水,包包到成隻粽咁, 之後就call咗滴滴返酒店攤屍。跟手再叫咗碗雞湯飯,真心正

中國咁多個省,四川嘅女仔嘅整體質素真係最高。最大嘅原因應該係地理因素,個個啲皮膚都好好。加上自己又鐘意食辣同聽四川方言,成都真係個好地方。唯一唔好嘅係呢度長期灰濛濛,陽光普照嘅日子唔多

夜晚有人請食宵夜,大食嘅我當然不遺餘力

夜晚同朋友係房傾計,佢問我黎緊有咩目標,會唔會為將來打算下,努力下,唔好再咁吊兒郎當。我真係答佢唔到

過更好嘅生活,每個人都想,有人會為此更努力,但亦有人會有隨遇而安,選擇安於現狀。其實又冇話誰對誰錯,過到自己個關就可以

條路自己揀,仆街唔好喊

做咗咁多年隨遇而安嘅人,都係時候轉下生活方式,唔試過又點知自己可以去到幾遠
樓主呢幾日生活好撚正
幾時返香港?
Day 1睇到呢到
睇撚左我3個幾鐘##f
不斷食瞓嘅生活
9月頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞