[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
過左城都之後將有無盡嘅爬坡,真正嘅挑戰終於開始喇!!加油呀!!!一定要安全去到拉薩呀
終於追哂所有po 樓主要加油
Day 29 成都市區

今日係補給日,雖然已經將好多補給品寄咗比慧慧幫我收,但仲係有啲野未搞掂,所以就留多日,一次過備齊佢

四人眾嘅旺仔同阿曦今日出發去雅安,小偉臨時收到通知要折返重慶做當兵體檢,而阿靖都想係成都市內啲景點行下,所以我就揾埋佢一齊住,但換咗一家店,搵咗間電競主題酒店

房裡面有兩部電腦,真係未住過呢啲

由於阿靖過黎要啲時間,於是我出去揾咗間美利達調咗調架車,5蚊雞。調完去老闆介紹嘅一間青旅咗買啲野

我返到去見阿靖已經玩緊電腦,可惜我都同年輕人脫軌,自從畢咗業之後,唔知幾耐冇玩過電腦遊戲, 莫講話電腦遊戲,電腦都少掂咗好多

擺低啲嘢收拾好,就落樓下同阿靖一齊踩共享單車去武侯祠同錦里

寬窄巷子

之後就坐地鐵去迪卡儂睇下有冇野啱,但到之前見到間宜家,我問阿靖有冇食過,佢唔冇,於是我地就去咗食

食完就去迪卡儂買野

去辦多張移動卡,怕到聯通時冇網絡, 收唔到

我哋買完藥就踩返洒店,都成10點,叫咗啲外賣

由於太攰,我寫寫下post就訓著咗
人呢?
踩緊去雅安
嘩屌間酒店都覺得毒
加油
如果我同你講收得最好其實係中國電訊你會點
咁我算了
張開手 需要多大的勇氣
這片天 你我一起撐起
加油
共享單車點實名香港人?
我mobike 要影護照
留名支持!一野睇到live左,樓主要一路平安順利
我用嗰款hello共享好似唔洗,我支付寶綁定咗 銀行
今日本來要入雅安市中心, 但係接二連三嘅阻滯, 我哋喺離市中心仲十幾公里嘅大名停低咗, 陣間再詳盡報道
真心配服青 作為廢中,好後悔後生時無咁樣出去闖過
I recommend going to Mount Everest base camp ⛺️ In fact my friend who’s just been there showed me his photos taken there by which I was awestruck. At night, the outline of Mount Everest is sharply defined against the starry sky by which you’ll be awestruck. The nearby lakes reflects the beauty of the stars and the Himalayas giving a double view of the sky at night. You can pitch camp there to get the best of the night sky. Obviously going to Mount Everest base camp could be a bit pricy. However the high transportation fee is offset by the low admission charge. So it’s worth a visit !
So low admission offsets the rising transportation fees ! Worth giving it a go !
Day 30 雅安

今日起身發覺出面落大雨,而且天氣預報話落全日。但路仍必須走

之後我地就路在雨中,踩咗50公里去邛崃食晏。叫咗兩餸一湯,幾豐富

食食下老闆比咗張卡我地。而家嘅318嗰然好商業化,食住宿拖包一條龍,咁踩法我坐飛機直飛拉薩唔好

食完我哋就向雅安出發, 踩咗幾十公里我發現我個後呔冇氣,我以為爆呔,但係我就咁泵返氣又冇事喎, 搞到我都唔知其實有冇爆, 唔通嗰陣時切車老闆幫我加咗啲自動補呔液

黑開可能係會有條路, 今次輪到阿靖, 佢無啦啦踩踩下個seat位甩咗出嚟仲唔見咗粒螺絲, 好彩我帶咗啲後備嘅內六角螺絲,幫佢整咗一陣搞返掂

本來以為可以順順利利啦, 點知離雅安剩返十幾公里嘅時候, 佢後呔爆咗。 由於落緊雨, 加上我見到附近有間捷安特, 咁我就同佢講話不如去店換咗佢啦,。點知去到發現關咗門, 於是我哋就打門口個電話畀老闆, 佢話聽日先開, 得返市中心嗰邊間捷安特先有人, 話如果搵人接我哋個去嘅話調度費要60蚊

我同阿靖都覺得有啲貴, 幾時我哋自己落手落腳換,估唔到人生第一次換呔係幫人換

我哋好順利咁換左内呔,但估唔到裝返個轆嘅時候, 非常之唔順利, 個碟片同埋個煞車, 卡得好實搞咗好耐都搞唔到, 所以我哋都決定放棄 , 就喺隔離搵咗間旅館, 等聽朝捷安特開 再去畀人整

咁去到旅館啦, 我就順便睇下個後轆究竟有冇事仔細檢查係咪爆左呔, 唔睇又自可一睇發現大獲, 後轆嘅外呔邊位居然磨到見到外胎, 但係我完全唔知道係喺邊度搞成咁, 我只能推測係喺貴州嗰啲爛路加埋冇洗車各種因素所組成

估唔到原來外呔都要換, 塞翁失馬,焉知非福, 喺雅安發現到都係一件好事嚟嘅, 入咗318先發現想搵都有啲麻煩

不過700c嘅防刺外呔,我得呢邊都未必有, 如果冇嘅就只能靠淘寶順豐過嚟,如果係咁嘅真係要耽誤兩三日

唔理咁多,聽日再算, 食嘢醫下肚先。 不得提佢呢個牛扒飯真係好足料
lm support
樓主加油
唉,要停以少至一兩日,雅安都冇700外胎,要淘寶買速遞過黎
樓豬加油!
羨慕,LM&正評
樓主加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞