[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
樓主有冇計過用左幾多錢
Day 74 成都第六日

訓到十點幾,又嗌咗個pizza,早午餐一齊食

食完飯就睇書, 其中一段係講輪迴。 我就喺度諗,如果輪迴係成立嘅,基本上呢個世界嘅靈魂數量係咪固定咗呢。咁我地平時清明重陽去拜嘅先人, 話唔定已經轉世投胎咗, 已經接收唔到我地啲香火

如果冇輪迥呢樣野,只有天堂地獄,咁係咪死咗冇咗肉身,靈魂得到釋放,先係真正開始?好似電影The Truman Show/The Thirteenth Floor咁,我地生活嘅世界係一個假像呢

夜晚我地去咗環球中心食野

聽朝坐十二點半嘅火車過廣州,坐九個鐘
應該兩萬有多
我好少會追足曬成個遊記嘅post 樓主你打嘅野真係好正 令到我都好掛住前兩年去西藏嘅日子 可能我個陣上珠峰嘅時候天氣好好 清楚睇到成個珠峰 個感覺都好震撼 原來自己離世界最高點係近左咁多 仲有珠峰嘅星空簡直係難忘!(雖然因爲高反淨係望左一秒)但真係好正
好欣賞你踩單車上去嘅毅力 讀萬卷書不如行萬里路 呢句真係要經歷過先真係知點解 希望你早日搵到一條岩自己行嘅路 加油
多謝絲打
Day 75 過廣州

今朝起身嗌咗個飯就開始梳洗同收拾行李。行裝唔多,一個迪卡儂背囊,一個羊毛斜孭袋,加個手抽同腳架。好快就汁完,等飯到

嗌咗個健康輕食飯盒,黎到一打開,心諗同原圖差咁遠嘅,好在味道唔太差,份量幾足

搞掂野退埋房就call滴滴去成都東站,車程大約二十分鐘。去到又係排隊換票,再安檢入閘,過程幾順利。大陸啲火車站真係長期都咁多人,而且大家都好鐘意埋晒係檢票口,好似先入會有金拾咁,我真係唔係好明

上到動車到坐好,準備展開9個幾鐘嘅征途。雖然係長途,但動車比普通綠皮火車舒服好多,個位闊落啲,椅背又可以挨後,同埋有插座

我隔離唔係坐囡囡,而係個三十歲到嘅男人,大家閒聊咗幾句就各自做自己野。我玩咗陣手機亦訓咗陣。有車仔推過係賣野食的,本來想買酸奶,但問咗下幾錢,12蚊,比平常價翻咗翻,咁貴,不了

我走之前亦都有同四川姑娘講咗句再見,佢回咗一句江湖有緣再見,我回咗句姑娘,後會有期。唔知會唔會再見到佢呢

六點幾有啲肚餓,我就買咗個火車便當,45蚊,紅燒牛肉。味道正常,食得飽,頂下肚。但估計夜晚都係要食宵夜

阿媽叫我返香港前剪返個短髮,但我係唔會的,留咗大約一年有多,可能真係有感情。經歷個唔長唔短嗰個最想放棄階段,加上香港嘅天氣,就知留長唔係咁易。亦因為留長咗,明白長髮易打kick,吹頭耐嘅煩惱。但而家好享受唔洗煩剪咩髮型,就咁紮起就出街嘅方便

雖然我平時好隨和,做好多野都三分鐘熱度,但有啲時候都會好倔強,認為想做嘅就唔理人點睇點講,有呢種性格究竟係好事定壞事

耳機中響起咗段熟悉嘅音樂,令我回想返好多野

這十年來做過的事
能令你無悔 驕傲嗎
那時候你所相信的事
沒有被動搖吧

對象和緣份已出現
成就也還算不賴嗎
旅途上你增添了經歷
又有讓稜角 消失嗎

軟弱嗎
你成熟了 不會失去格調吧
當初堅持還在嗎
刀鋒不會 磨鈍了吧

老練嗎
你情願變得 聰明而不衝動嗎
但變成 步步停下三思 會累嗎

現在嘅我快樂嗎?

「列車即將到達廣州南站」
列車嘅廣播將我從回憶帶回現實,係時候要下車了

坐上尾班地鐵,去我fd屋企,點知落早咗一個站。當我發現並且回頭嘅時,它早已遠去。我只好打車過去

去到嘅時候阿姨開門比我,話我fd班機delay咗,冇咁快返到。肚餓嘅我點咗份13蚊嘅外賣,唔知食完,佢又落機未

係未嘅,最終佢1點半先落機, delay咗兩個鐘。機場返呢度要成一個半鐘, 我唔等佢了
睇完你咁多日打嘅野 有啲位都發覺同你都有啲似
我覺得去旅行係一個好好嘅時刻去認識自己 但我就冇你咁有恆心日日帶遊記
你話你做野三分鍾熱度 都唔係丫 至少你堅持到踩單車踩咁遠 呢點我真係好欣賞
Btw我今日interview 都衰左 衰在自己準備唔夠 唉
都係時候去個旅行散下心
巴打加油 我諗你呢個旅行最辛苦嘅唔係係爛地單車/上斜 而係當呢個旅行就黎完 即將要回到現實世界嘅時候吧
旅行吧

都係,結束行程嘅時候會有種唔想回到現實哋失落感
樓豬之後有咩打算?
Day 76 廣州停留日

訓到11點幾,係餓醒。嗌咗份小菜,邊玩手機等食。等下等,咁耐仲未地嘅,睇下個美團,頂,騎手仲未拎到個餐。等咗成鐘有多,超晒時,真係嬲嬲地,我果斷退款。改嗌最快送到嘅漢堡炸雞薯條

又係度假般嘅生活,睇書睇戲睇手機,直到夜晚去食飯。我個fd請客,幫我慶功,其他係廣州嘅朋友都有黎。兩個幾月無食過日本野了

食完我地有人話去染髮,於是我地集體去咗salon。三個染髮,一個電,我就齋洗

搞咗幾個鐘先全部人搞掂,之後散水都11點半。為何夜深總是有啲肚餓,返到去叫咗隻乞兒雞同fd一齊食

聽日會返鄉下,睇黎隻腳嘅事都係瞞唔住了。算啦,既來知,則安之
有幾個小方向嘅,但見步行步啦,際遇嘅呢家野好難講,未來太遠了,我只想活好現在

1.去做學徒學門手藝,例如甜品/煮野食
一邊學一邊儲錢,到時就睇下有冇機會去鐘意既城市開間鋪頭仔,過啲小日子

2.做返老本行,將工作當成係時間換錢,唔講咩興趣唔興趣,有冇滿足感。平時去學多啲野增值下,得閒去下旅行彌補下。又回到原本嘅軌道

3.認命,剪返短,做個矯視,去考個消防員之類嘅紀律部隊,安安分分做人,循規蹈矩。過屋企人想我過嘅安穩生活,直到死去

4.如果街到有高人話我係有緣人,要傳我一身衣缽,我亦相當樂意。

5.無限可能
終於睇晒 返工用左成個禮拜睇
睇到中段有D懷念幾年前去過甘肅青海 不過當然係包車去
果種日日望住無邊際大地無高樓大廈既感覺真係好爽
同埋日日同團友一齊高歌 夜晚食串燒飲酒
無憂無慮既日子
唔知幾時再有機會咁樣去旅行
無憂無慮既感覺真係好正

但係香港係奢侈品
一路追Po, 發現巴打好擅長內省
只要目標明確, 耐力同認真十分驚人。
其實兜轉最難既, 唔係三分鐘熱度, 係搵一個人生方向。我都仲努力緊。
Day 77 順德

今日起身汁埋野落fd間鋪食埋個飯就準備走

本身打算坐火車,但要坐地鐵去南站,轉黎轉去,又一抽二拎,所以打車過去算。廣州過順德三十幾公里,call滴滴100蚊左右,快捷方便

大約45分鐘就到樓下

姑姐姑丈見到我,就問我隻腳做咩搞成咁。我梗係話自己係四川跌親嘅。姑丈話聽日帶我去睇骨科,好返先返香港

之後夜晚我地去咗飲茶,食得耐辣野,而家食返啲廣東野都有啲唔慣

夜晚同表姪女食宵夜
二十五歲

好運嘅,人生仲有三份二時間

如果要用一句話嚟總結呢咁多年,就係一事無成。細個嘅時候,屋企人總會對自己充滿期望,自己都有種將來一定會成功的幻想。可惜嘅係,當慢慢長大,就會發覺自己其實只係一個不折不扣的普通人,並沒咩與眾不同,而因呢份反差而來嘅失落感,並唔好受

作為一個普通人,按照香港嘅普世價值,理應安份守己,揾份穩穩定定嘅工,考埋政府工或紀律部隊就更好,到差唔多年紀就成家立業,然後每日反工放工度日等退休,平平淡淡咁過一生

畢左業嘅頭幾年,嘗試安份守己咁做一個普通打工仔,但慢慢發覺咁樣日復日做同樣嘅野好枯燥,見到新入職嘅同事就好似見到最初嘅自己,而啲班阿叔就係十幾年後嘅我,心裡面難免有絲慨嘆

身邊好多朋友同事都叫我考紀律部隊,唔好出面晒時間,亦係Instagram見到好多佢地入班出班嘅相,可惜嘅係我偏偏有顆叛逆嘅心,唔想咁快屈服

其實我好羨慕嗰啲有明確目標方向嘅人,起碼知道條路點行,而好似我咁冇目標方向嘅,就好似置身係迷霧森林,唔知幾時先搵到出口。

平凡嘅人卻擁有一夥不甘平凡嘅心,我唔知咁算唔算係可悲
平凡人卻想變得不平凡,同樓主諗法好相近

啱啱返完intern,望住d 同事做到隻狗咁,朝8晚6,雖則可以大大聲同人講我係乜師物師,但真係不甘呢一世人就咁過。我呢個年紀體能要考紀律步隊真係易過借火,但入到去真係好難走返出嚟做其他野。

所以襯而家後生,未有咁多包袱,任性嘅成本比較低時,就好快d 做自己想試嘅野。
我都係因為咁先會sem break 踩去尼泊爾。

希望尼泊爾唔係我嘅終點,而西藏亦唔係你嘅終點。

共勉之
共勉之
我覺得番工佔左一個人生命三分二時間,其實唔係一樣自己有興趣又有滿足感既行業係好可惜既。
只係隨時間人既需求會改變,每到一段時間抽空審視下係一件好事呀。
利申:試過quit u 幾年後同一科再畢業
而家左邊腳啲肌肉明顯有痿縮,啱啱係醫院做物理治療,聽日再照磁力共振
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞