[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
可以去藥房買田七片食,一粒粒的
田七酒
唔經唔覺已經40頁
樓主差不多要返香港了
Day 88 墮落嘅一天

唔經唔覺都已經出咗黎成三個月,而家諗返起自己間房係咩樣都開始朦糊。多謝大家一路以黎嘅支持,亦成為我寫落去嘅動力。返香香港之後,我會將呢段時間嘅日記好好整理一下,整成一個書面語文檔,比阿靖阿曦佢地一班我係路上遇到嘅朋友,等大家留個紀念

呢排都好夜訓,今朝好晏先起身,所以都冇特登行落去食早餐,只係開咗包雞胸食就算

下午食完飯訓咗個晏教,有啲掛住西藏嘅天氣,返咗廣東之後,真係好撚熱,唔開冷氣就爆汗,嗰種黐笠笠嘅感覺十分不爽

夜晚去咗食魚生同蝦生。唔係日本嗰啲,係中式魚生,鯇魚來的。魚瘦肉,蝦頭滾粥,魚頭魚骨煎焗。味道清甜可口。每次返鄉下,姑姐姑丈都會帶我食,亦都係地方一大特色

標點符號之重要性。不用椰漿?不,加香精當生榨騙人

之後佢地返屋企先,我去行商場走動下,當物理治療。呢個新商場大係大,但都係啲大牌子,冇咩好行。經過買咗雪糕食,好邪惡嘅東西,真係越墮落越快樂

行咗一圈就去找咗架共享電動車揸,2蚊半個鐘,速度最快大約時速30公里。本身打算揸去順峰山公園,嗰道有條好大嘅環湖單車徑,以前返黎成日去踩,可惜電動車唔入得。於是咗去另一個商場行咗陣,買咗杯五十嵐,走甜, 再去M記買個12蚊1+1

食完就走人。今次返黎發覺,共享電動車而經多過唔電動,而且還車點多咗好多,只要夠多夠方便, 用嘅人自然多。香港共享單車我只記得比人掉落河嗰張圖

樓下就有還車點,冇得輸,迫返靚仔就回去
電動車無俾人拆電
就嚟1001
冇見到有比人拆過嘅
吓鯇魚刺身
新興清
Day 89 平淡的一天

除咗早餐落街食咗蝦子撈麵之外,其本上全日都係到訓,有幾頹廢得幾頹廢,附近就得兩個大商場,冇咩好行嘅地方

日日除咗睇書睇電影,冇其他野做了。想遊水,可惜唔太方便。想健身,但又冇日票呢家野。想去華僑城玩,可惜下個月先開業

開個大眾點評,又搵唔到有咩特色好玩嘅,如果有啲桌遊館,可以去玩boardgame過下日晨。又或者有女僕cafe嘅話,可以去同女僕玩下遊戲

可惜呢度咩都冇。 吖,唔可以講咩都冇,有個咩豬豬俠3D主題樂園同史努比世界,個對象係小朋友,不過睇啲相都係好鳩,唔通去同啲細路生玩具玩咩

仲見到有整陶瓷同埋畫油畫, 陶瓷都有整開,畫油畫未試過,聽日冇嘢做會可以試一試, 麻煩嘅就係畫完唔係幾方便拎返香港

由於聽日姑姐姑丈會去飲,我夜晚嗰餐係自己搞掂。聽日食完晏就就落去租架嘅共享電動車周圍遊車河, 揸到邊食到邊最後如果揸得太遠嘅就打滴滴返屋企

如果你話景點我都諗咗一個嘅, 在之套tvb套水浸都仲係黃雨嘅守業者嘅取景地點, 叫逢簡水鄉。 嗰度嘅風景係唔錯嘅, 但亦都勾起我一段往事

嗰陣時問個係北京讀書嘅女仔fd有冇單身嘅女仔介紹比我識,佢話有個好朋友可以介紹比我識。我問佢個女仔邊到人,佢話順德,我嗰時心諗唔係咁橋麻。之後冇耐暑假佢去順德探嗰女仔嘅時候叫埋我去

去到一見到個女仔,我心裡小鹿亂撞,靚女黎的,而且係氣質型。之後我地四個(我個fd,個女仔,佢個妹)一齊去咗逢簡水鄉,夜晚佢屋企人仲車咗我地去食飯同睇戲。我同auntie仲幾好傾,比個fd笑我係咁快行外母政策

後來我個女仔fd同我講我先知佢個fd屋企好有錢,屋企有泳池,而且係俄羅斯留緊學。作為一個一事無成嘅窮撚,嗰刻真係自卑,因為就好化似兩個世界咁。最後當然係冇下文,將來如果有機會我都想再見佢一面,但係以最好嘅自己出現係佢面

我心裡面一直都好多謝我個女仔fd,介紹個咁高質嘅女仔比我,而且助攻不斷,可惜係我廢,浪費咗佢一翻苦心

以於其他fd,唔好提了,係咁推托,淨係叫我係出面自己識,識到就唔洗叫你介紹啦

夜已深,我一個人獨自坐係廳,靜靜咁食住雞胸,上著連登

這是平淡的一天
男人大丈夫,點會無囡
屌,啲gif
試下speed dating 囉
Day 90 容桂

陽光透窗而入,又是一個美好的早晨。起床梳洗後便下樓到街角的早餐店。從遠處經已看到老闆在炒米粉,每次的拋鑊仿佛都令食料更融為一體

我找到張空桌坐了下來,點了份豬潤蛋腸。可惜是豬潤賣完了,只好將配料轉成香菇蛋。不用一會,熱氣騰騰的腸粉就出爐了。和布拉腸相比,櫃桶腸粉才是王者

我輕輕嘗了一口,對,就是這口感。平淡卻細膩,是百吃不厭的味道

「老闆,黎多條冬菇蛋」

結帳後我又回到家裡展開我的耍廢生活

本身下午食完飯就出去,但飯氣攻心,訓到4點先起身。跟住落咗樓下攞車,找咗架夠電嘅,就揸咗過容桂。電動車雖然唔洗出力踩,但始終冇踩單車嗰種人車合一嘅感覺

揸咗十二公里,終於到容桂嘅天佑城

行咗圈,最後去咗間機鋪落腳

唱咗啲幣,就去咗玩公仔機。去呢啲遊戲機中心,我最鐘意玩兩樣野,係香港係掟彩虹,係大陸係烏龜家旅呢站機。但掟彩虹每次中大獎都係要有囡囡係身邊,掟中既公仔就會比佢地,呢個天賦相當實用

到於呢個烏龜家族, 我同個老死都係高手,其本上玩得就預咗有收獲,有次我地兩條友輪流玩,差唔多拎晒人地機入面啲公仔,拎啲大公仔返香港好有運毒free

站機啲公仔唔太掂,得一隻睇得上眼,就係D獎

之後又夾咗啲其他,一如既往,拎返去比表姪女

玩完就食晚餐,入咗間日本野,好似元氣咁有動力火車送貨

飯後甜品去咗食雙皮奶,但真係甜到核爆

之後就返程,又揸咗十幾公里,順便買咗杯50嵐返歸
樓主布拉腸同櫃桶腸粉有咩分別?
好正
布拉腸粉
係先整好塊粉皮再包啲食材 牛肉 蝦 叉燒嗰啲,但食當去就係粉皮還粉皮,料還料,一啲有融合感都冇,簡單啲黎講就係冇靈魂

櫃桶腸粉
就係張粉漿同食材匯聚係一齊入櫃蒸,出黎嘅係兩者精華嘅高融和,真正嘅皮薄涵靚,百吃不厭。
樓主咁型點會識唔到女
我都好鐘意食櫃桶腸粉土瓜灣富粥
而家香港都越開越多
廣州最好食源記腸粉,得一間,係長壽路站行上D
連鎖店銀記 下九路果間最正
冇口才,唔識氹女仔
好似食過銀記,但街邊啲地茂小店最有風味
Day 91 比頹廢更頹

常規化嘅日常,早餐腸粉, 食完返上去玩手機到食晏,食完就訓晏教,到六點到食夜晚,頹廢真係有種魔力,離宅男練成不遠

夜晚頂唔緊咁頹,冇gym room就自己做下掌上厭,唔做由自可,一做,屌,居然有小小食力,唔撚係啊。做多幾組,叫好返啲。我終於明咩係,為何沒練習太耐,感覺都追不回來

睇咗馬明套電影,咩美麗戰場,冇咩養分嘅電影,唔推薦大家睇。睇完我出廳整返熱煲湯飲,順便當宵夜

我打算後日下午食完飯就坐車過東莞,探我舅父舅母表哥等一眾親戚,仲可以趕上中秋賞月。順便砌返好架車,再留兩日就返香港

就快1001,我開定個新post
https://lih.kg/1561541
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞