[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
巴打小心!等你到拉薩架
巴打撐住ㄚ
休息下先啦
等睇你好返繼續挑戰
Day 49 八一中區醫院

喺醫院冇嘢做,出下post

琴晚阿靖係床底執到條藏族嘅頸鏈

我哋見去幫物嘅路點上係落波, 所以打算晏晝出發。起身食份餃子

跟住執下嘢hea下就食晏晝, 但食緊飯嘅時候阿靖話今日唔齊, 叫我哋踩先, 我哋見佢咁突然問佢點解,佢又唔答, 我哋見佢好似唔想講,所以都唔問

之後我哋就出發踩去呢個波密,其中經過一個打卡景點

點知踩咗三十幾公里就係條畀沙覆蓋網絡好似平路但實質係凹凸路嘅路段抄咗鑊金, 嗰下真係 嗰下痛到身都起唔到, 連個駄包都炒爛埋, 不過有保養,唔驚。 但我膝頭就好似受到重創

本身都仲行得走得嘅, 跟住阿曦就用條繩拉住我架車帶我行咗一段距離,搵咗個陰涼嘅位, 嗰陣時膝頭已經腫到成個手球咁大

之後佢喺路邊等,睇下有冇皮卡車可以順路載我哋一程, 但係等咗一陣都未見到我哋就打咗120, 佢話佢哋喺八一嗰邊出車, 嗰邊呢我哋個地點有成三百公里, 過你要等四個鐘, 我哋問佢有冇啲近啲嘅醫院佢話冇,我哋唯有照等

喺我哋打咗120冇耐之後我哋遇到架藏民嘅皮卡車, 佢哋車咗我哋去佢屋企嗰度休息同等120

藏民小妹妹同我哋傾偈,仲摘咗啲野果畀我食 同埋織咗個樹葉還畀我

等到七點幾架車仲未嚟到, 藏民阿姨煮埋我哋份飯,真係有少少感動

等到差唔多成八點幾九點架車終於開到, 但開返去八一又要四個鐘,基本上係直接跳咗四日嘅行程

途中架車停低食飯

之後我就喺半睡半醒之中大概喺兩點零鐘到達呢個林芝市嘅八一中區醫院, 我真係估唔到自己係咁樣黎到林芝

之後就有職員用輪椅推咗我去照呢個x光同埋磁力共振, 照完醫生話冇明顯嘅但係可能係韌帶傷咗同埋有啲皮下出血要留院觀察, 唔使開都已經係不幸之中嘅大幸

之後我就釣住唔知乜鬼營養液嘅嘢瞓咗晚, 阿希就瞓我隔離床位

好彩有買保險,唔係啲洗費真係幾金

當我聽到救護車嘅費用係每公里五蚊雞, 我當堂嚇左一跳, 來回城600公里咁就三千蚊

對比於車費,其他住院呀照x光呀,呢啲已經係小意思
車費有冇得claim?
好好休養下喇,膝頭傷真心要時間恢復,唔係手尾好長
唔知,要問保險
你身上夠唔夠現金比住院費?
我唔信邪,但阿曦無喇搵到條鏈比你,你就出事,成件事黎得好巧合anyway 無咩大礙就好!希望早日康復!
係阿靖先岩
回想返我都覺得條鏈有啲邪
夠,比咗5千住院按金
剩番幾多現金? 用唔用到支付寶個類野?
長期冇咩現金係身,其本上係用微信/支付寶

老死轉咗啲錢比我應急,仲夠錢去拉薩
巴打保重💪💪💪
Keep住有追post
Take care呀巴打
巴打小心身體,醫生有無話幾時可以出院?
阿曦仲陪住你?定踩先?
呢d 鏈唔好亂執 咁呀靖有冇meet up 番你地?
巴打膝頭要緊
真係好番先再踩
唔好勉強
早日康復
巴打加油!
之前想搵你傾下拉薩啲野
不過估唔到冇追一排就見到你話受傷
得閒tg我丫
Mm1618mm
先留明,巴打休息下先,我11年成都都係踩318去拉薩,然後踩去珠峰大本營再落尼泊爾。聽聞318路況好左好多
冇講
仲陪緊我
阿靖好似情況有啲怪,我吔都唔知佢踩唔踩落去,佢爸爸尋日打比我問我情況點,又叫我同阿曦鼓勵下佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞