[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
多謝巴打撐場,我會加油,期待你下次旅程
Day 8 桂林
當然,我地最後係瞓到自然醒,一齊落咗去樓下食早餐

旅店日景

出發前我地影咗張合照,我幾鐘意呢種萍水相逢嘅感覺,雖然唔知會唔會再見,但佢地已經係我記憶裡面

我就直奔桂林,佢地就租電動車揸去十里畫廊。但途中我經過一個叫世外桃源嘅景區,門口有啲鄉民係到自薦平價入去+私人響導,我就比50蚊。整體黎講景幾好

遊完就食晏

避暑

呢支好野,味道唔錯

桂林我來了

入到房,得我一個

係大廳識咗之前又係踩過入藏嘅阿元,佢好摩登feel,佢黎左桂林放鬆一個月,過住廢靑+玩家生活,過兩日走

我地去過打邊爐,啲野食唔錯,大家有傾有講

佢介紹咗間早餐店比我,聽朝去試下先

阿東同阿華send比我嘅,佢地睇咗個好靚嘅日落
去親旅行都發現
支那最垃圾GE人黎晒香港
留名
支持!
踩去西藏你傻撚左?

留名
多謝你過繼續支持
唔爛尾
好的,我們打勾勾
留名支持!
Day 9 龍勝

起身落去分别食咗碗桂林米粉同餃子

阿東同阿華佢地兩個4點起身爬左上電視塔睇日出,堅正

由於桂林之前獨遊過,太部份景點都去過野,所以食完早餐就出發去龍勝。本身有諗過去唔去龍脊梯田睇多次,但嗰到一係行一係坐纜車,單車去唔太方便,不了

桂林塔

兩邊都係樹,清新嘅空氣

下午食咗個平靚正快餐,10蚊任食

但之後就開始爬坡惡夢,我都冇為意爬左幾耐,只係覺得永無休止

見到間士多,即刻補充下能量

真係黑仔接二連三,首先係後煞車好似有啲雜聲, 因為卡咗啲咩落去, 停咗車都搵唔到原因 都係到酒店先搞, 順手充下氣。 本身已經攰㗎啦再踩多一陣,又俾狗追, 嗰下意志力真係十分之薄弱

直到去到尾段連續落咗30分鐘坡,開始感覺返到有希望

終於入到鎮

為左好好休息我決定住好啲,非常滿意間房,但覺得差緊啲野,大家覺得係咩

大媽舞

唔食好啲,之後點踩落去

非常待期幾日後去到梵淨山景區,會留一兩日,再直奔重慶
巴打真係好勁
覺得成件事好浪漫 好感動
加油啊樓主
加油!
樓豬加油,支持
留名
加油!我都希望有一日可以完成家人心願,替佢完成西藏之旅
LM
Day 10 通道

起身落左樓下食咗三兩桂林米粉

跟往就出發,開頭一小段係輕鬆路,但之後就係惡夢嘅開始

我進入咗鄉道開始,其本上就變咗個徒步推車撚,連續太約20公里嘅上坡,其本踩小小推多多, 但山裏面嘅景係幾靚嘅

想到差唔多嘅時候就見到呢條村,咁啱有人娶新抱放爆竹

由於山區中國聯通長期收唔到, 垃圾, 唯有問啲村民個方向啱唔啱

終於都落坡,上斜推到隻狗咁,以為落斜好爽?錯,係落到我驚,路窄坡陡,點煞點到煞車片都金屬疲勞咁濟, 煞唔切都隨時飛落山

落完山已經成三點,已經發覺煞車片唔係好work,今晚返到酒店應該要換一換

經過士多,買咗啲嘢飲,同埋食咗杯麵做lunch

見到舊嘅嘢問咗,問老闆娘咩嚟嘅,為咗發展成旅遊景點, 班村民夾分起嘅,要成百幾二百萬

仆街啦, 行咗一陣平路又開始上斜

我同地面嘅距離

我得用呢架黎做長途旅行車都幾正

話說上咗一陣坡已經覺得唔對路, 個地圖顯示仲有三十幾公里先到目的地, 究竟呢個上坡要上幾耐呢, 咁啱有司機揸車經過我問一問, 佢同我講爬20公里咗, 我個心當堂離咗離

冇計啦頂硬上, 但我推咗十公里嘅時候, 太陽都開始落山, 咁落去唔係辦法, 推到上去摸黑落波好容易出事, 需要協助

就係呢個時候我見到希望嘅曙光, 摩托車大哥 出現咗,我問佢可唔可以拉拉我上去, 佢二話不說就將我送到去開始落波嘅位

多謝佢喺我最需要人幫助嘅情況下幫咗我

了事拂衣去深藏功與名

已開始天黑, 仲要爛路

我去到條分叉路,原本應該行嘅路居然整緊, 我問咗修路工人要點行, 佢隻咗其中一條路畀我,唯有想選擇信

嗰陣時個天已經好黑在, 一嚟收唔到訊號,唔知個方向啱唔啱, 二嚟個時間已經好晏,三嚟煞車得返20%左右功率,種種原因加埋,完全超出咗預期, 但我知道喺呢個時候一定要冷靜,心亂只會影響自己嘅判斷, 只要架車同人都冇事就去得到目的地,就算去唔到最多咪露宿山頭一晚

之後我摸黑踩咗好耐,靠前車燈嘅一點光明,照耀住我嘅前路, 令我不至迷失方向, 踩到咁上下又再遇到可以問路嘅人 ,係兩位工地大哥, 佢哋留喺度守夜

好彩佢哋話我好快就會到目的地,如果唔係我諗住,佢問佢哋可唔可以預個位畀我一齊瞓

終於見到村啦同埋收到翻訊號, 梗係要同屋企人報個平安先啦

努踩酒店

由於太夜喇 ,只有美團外賣, 邊等邊換來令片 來令片

做個小總結, 今日選擇嘅路線上係一個重大失誤, 下次係規劃方面要睇清楚少少,尤其係鄉道呢兩個字,往往代表處迴曲折嘅山路

優先行國道, 就算地圖上顯示個距離比較遠少少

同埋每一次嘅困難同挑戰都會累積為你日後嘅經驗
好好睇 巴打加油
你都要加油,一定可以完成,唔好令自己遺憾
師兄自己識換?
堅抽
support
支持 我都想踩去西藏 之前踩過台灣環島 千一公里
但踩去西藏係難好多 所以仲係考慮緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞