[踩去西藏]四千公里的單車流浪日記 Live

1001 回覆
368 Like 17 Dislike
每個人心中都有一份清單,裡面寫嘅都係啲一生人入面好想去做的事。但奇怪嘅係,好多人有能力嘅時侯,往往冇去實行,到做唔到嘅時候,就後悔。

而由香港出發,踩去西藏就其中的一件一人生入面好想去做嘅事。

有呢個念頭,係受Motherwalker巴打所感染,我決定踩一次自己嘅西藏行。 而同佢唔同嘅係,我今次係會踩318川藏線。

今次西藏之旅,其實籌備左好耐。砌一架可以跨過山和大海同人山人海嘅旅行車,由一個對單車一竅不通嘅初哥,一手一腳上網睇資料,問車友,上網訂部件返黎搵人砌,到最後見到成品,呢個過程好難忘。

而台灣環島拎經驗之餘,亦充滿住人情味同回憶。

但想出發又邊會咁容易?

自己嗰關就容易過, 返工返到有啲迷失, 想搵個新方向,所以裸辭咗,返黎重新出發。

但屋企人嗰關難過呢。唔係個個屋企人都放心仔女出去闖蕩,仲要踩去西藏,傻撚左啊。我阿媽更甚,非常擔心,雖然反對,但最後因為我心意已决,只能妥協,我係仆街仔。

有時想太多就會卻步,冒險是需要勇氣。

西藏,離天堂最近的地方?我而家答你唔到,睇下捱唔捱去到拉薩先講。
Day 1 厚街

一大朝早就係屋企再check多次有冇野漏,係再三考慮下,我决定都係唔帶幾kg重嘅雙人營,唔知會唔會後悔

跟住就call車去上水坐地鐵過落馬州過關,上van仔既時候,司機大哥問我係咪返大陸踩,我話踩去西藏。佢當堂唔撚係樹能樣,但作為見盡千其百趣客人嘅佢,好快平復,話車過好多返大陸踩短線嘅,踩西藏真係第一次,之後再傾咗陣其他野,都差唔多到。

收錢嘅時候,佢話比xx得,當係支持你,計平左好多比我。呢一刻,我感覺到,係一個好嘅開始。

單車入地鐵站要拆轆,真係好唔friendly,而且仲危險,尤其係裝晒行李嘅車,少啲臂力都抽唔起

一到落馬州過境大堂,即刻裝轆推車過,非常順利到達福田

是日目標係東莞厚街,踩到12點到,見到有間KFC,醫肚先,架車推入佢,叫左個唔知乜脏芝士蝦雞堡,麻麻地

仲有慢慢長路,繼續踩,有啲位要推車,好以咁

落咗陣暴雨,雨停左但經過爛地有水氹,差啲做左海底奇兵,一入虎門開始有小小塞車

終於到,幾試正,仲可以將架車推入房,正

落左去行同食野

俾左正皮
Day 2 廣州

不得不提尋晚,係咁比蚊咬,本身已經半睡半醒,半夜仲有人敲門。心諗,唔係咁邪啊。佢敲左兩次,又講左句唔知咩,我就起左身去門口,但望出去冇人,但繼續有聲問我係咪話電視壞左call左人上黎,我話冇,佢就走咗。

隔左陣,有電話到,大堂打上黎問我唔咪話電視壞咗咩,我話冇,就收線繼續訓。有古怪,但唔深究,反正今日走。

出發前去吃左個早餐,我個人認為櫃桶腸粉係完勝布拉腸

為咗之後嘅一睡眠質素,我買左佢

之後就向廣州怒踩

最怕要推車上天橋,推到跟狗一樣

唔通呢到就係廣州嘅三和加一眾大神

踩到咁上下,坐底食啲野先。叫咗碗面加份餃子,合共22蚊。啲野食黎到我真係呆咗,碗面湯碗咁大,餃子成20隻。心諗,實食唔完,反觀香港,只有價錢貴而份量少係常見。

食嘅途中有幾個街坊問來食,傾咗幾句。其中一個叔叔勸我唔好踩,話唔好浪費時間。每個人都有自己嘅睇法,我唔想改變,只想專心做好一件事。

子非魚...

經過天河公園,未請教

中山大學

4點左右就踩到老死間鋪,佢咁啱行開咗

原來去廁所,之後問佢拎咗鎖匙上佢到放底啲野同沖涼

沖完涼落去揾佢同埋班廣州朋友食飯,之後日子應該都要自己一個食了

老死話阿姨贊助我1000人仔支持我,搞到我都有啲唔好意思。所以去上下九印左件衫,幫佢屋企間公司宣傳下

之後去左飲野傾下計, 無意中發現野飲店老闆都曾經係一個浪子,後生嘅時候四處去玩徒手攀岩同探洞

樓主你做緊我一直好想做嘅野
因為擔憂安全同搵唔到志同道合所以就無實踐到
好羨慕你有咁大嘅勇氣呀
祝你一路順順利利!安全到達目的地
會keep住睇你呢個旅程
多謝支持

一個人雖然會危險,但自由度大好多
如果路上搵到志同道合又夾得嚟 會當係bonus
係大陸小心d
好多呃人
鐘意你果句
每人睇事件都唔同
最緊要係要信念
以前中過唔少伏,學精咗
Day 3 四會

尋晚同朋友傾到有啲夜,今朝進發時間推後左小小

出發前佢自彈自唱幫我餞行

贊助服

今日踩去四會嘅路上全程猛太陽,踩踩下都要停一停抖暑先

支水嘅exactly係凍左嘅滾水,不可一不可再

三水

有位哥仔好慘,唔知係架電動車冇電定壞左, 用腳推行好左耐

我知到咗四會了

係街市穿梭,尋找旅館

就係呢間,要托車上去,係簡陋但唔錯嘅

落街行,順便去食飯

清真好,食蓋飯,食完咁濟先記得影

垃圾,KFC老北京辣鴨肉卷,之前小龍蝦雞肉卷先係巔峰之作
加油呀
Day 4 懷集

食個早餐先,腸粉加去濕粥,個粥好稀

四會踩去又係漫長嘅一日,太約110公里,太陽又鬼咁好,買水都買窮

廣東段同台灣環島比,台灣真係天堂,路好踩好多。呢幾日已踩太多爛路,再唔係就塵土飛揚

經過一間幾多貨車司機食野嘅飯店,多人食應該唔差,叫魚香茄子最穩陣

已經矖到麻木,但眼前呢個竹林令我眼前一亮

但我開心得太早,伏呢嘅,一入竹林覆蓋範圍,地下全部都係石仔, 凹凸不平,震足成程。之後嘅路上仲要斷斷續續有四五個位係咁。

解暑

之後入左古水鎮,家家戶戶都做加工竹制品

仲有30公里,但心很累,但唔踩到市區冇地方住宿嘅,山卡啦你只可訓街

我到旅店時好滾動,可以沖返個熱水涼

店內仲有停車區,安全至上

望一望房匙,409,要上4層樓梯

樓下啲食店全部都食乜野 正宗梁村雲吞,叫左份試。咬咗啖,啲肉咁實正,根本就係肉丸包雲吞皮,我唔識欣賞。
加油,入到西藏後你將會係踩318既人入面最強
踩 318 .. 玩命

btw 正評支持 希望唔會中途放棄
Day 5 賀州

今日要踩入賀州市區,要成12x公里,好彩陰陰天

吃咗早餐先講,冇錯, 又係腸粉,如果一路上都有腸粉店,我諗我可以食足全程

向大山進發

天女散花?

終於見到呢啲廣西特色嘅山,地理上黎講嘅XXX地貌

踩到攰攰地,買罐八寶粥坐底食,同老闆傾咗陣偈, 佢話尋日有個東莞出發嘅後生仔經過諗住用200日徒步去西藏, 我仲諗住喺路上會遇到佢, 可惜連影都唔見

跟住又係不間斷嘅連環爛路,裂地

大量貨車停泊,我係附近找左間店食野

呢段路景還好,但又係幾多爛路

我幾欣賞呢位倒車哥仔,一路倒後行直到返加工廠

係呢個大桂山森林公園, 有大叫噴水池, 細路嗌好落力

漸入佳境呀但係仲有好撚遠路,仲有24公里, 所以我決定買支red bull俾啲掙扎自己

雙人房居然最平,但因為平,所以得風扇

我沖完涼出黎, 若隱若現聽到啲叫聲, 仔細一聽,原來喺隔離房做緊床上運動, 我都唔理得咁多,去食嘢清靜下

螺絲粉

為咗騎行嘅質素需要買啲補給, 我返到去就順手洽咗嗰幾隻蛋黎食

巴打係去到下一站先搵旅館
同埋點處理大陸旅館「內賓外賓」既問題
先預計去幾遠,再睇下嗰到有冇住宿,再調整路程,住邊間就差咁多到先睇心情決定,嗰日辛苦嘅咪住好啲

攜程有得set,淨睇香港人可入住嘅店
支持
Day 6 黄姚古鎮

話說呢,諗住直接踩落陽朔,但睇睇個距離就有啲遠, 所以呢就選擇咗 踩去呢個五十幾六十公里開外嘅著名景點區黃姚古鎮, 當抖一抖同埋 可以縮減去陽朔嘅路程。

今日嘅早餐都係有腸粉,但係我想講呢一檔係垃圾, 所以我喺隔離檔買多兜牛腩粉

經過藥房, 醒起預防高反好似要提前食定啲紅景天 ,所以買定啲先

其實開始呢段路呢都幾舒服嘅, 會見到啲西瓜場呀,什麼百香果場之類咁

但後半段路就開始甘,不斷嘅爬坡, 直到我見到呢個牌我有少少興奮

落完條斜路終於見到有飯店,坐低嗌咗個蕃茄炒蛋,休息下

跟住穿過埋一個小村莊 ,呢度幾靚,有一大片嘅荷花池。 再踩多冇耐就到達黃姚古鎮

是日住宿

放低啲嘢整理好,當然係出去行下,睇下呢度係咪伏黎

睇相係咪好似ok呢, 但實際上係都幾伏。我個人覺得, 裏面冇乜特別嘢好行, 又係商店,食店買手信呀嗰啲,啲景點亦都唔係好靚,名過於實, 就算有多餘時間都唔建議去

行到我都嬲嬲地, 去咗食嘢, 問咗個後生女店員,問佢呢度平時都咁少人㗎,佢話一時時啦唔定

跟住聽人講呢個話有間叫金蘭居嘅旅店,係呢度最高嘅建築,可以畀十蚊雞上頂樓影相

咁見影完 咪諗住去超市買啲嘢跟住返青旅, 但仆街呀,行行踩到鐵釘, 輕輕咁畀佢拮到留咗啲血, 但破傷風咪大鑊
支持,躁車真係好開心
支持巴打
Day 7 陽朔

今日要踩幾長距離,大約百三公里,朝早又畀我搵到腸粉, 食完就出發,但係個開頭呢段路就真係比較麻煩

全條都係石板街, 起碼震咗十分鐘以上

午飯之前這一段路都比較普通, 但食完飯之後 一直去到陽朔都有唔錯嘅景色, 但當然啦,好風景嘅背後係嘥撚到仆街, 有種靈魂被抽乾嘅感覺

去到陽朔嗰刻,好滾動,今日經歷過乾變濕再變乾嘅過程兩次,終於可以沖個涼

是日既青旅我揀咗間離陽朔西街好近嘅 ,方便夜晚落去行下,呢到環境真心唔錯

呢兩個係我同房,都係今日入住,分別係阿東同阿華,一個海南一個中山,我地傾咗陣計,佢地都係自己一黎呢邊放鬆下玩幾日,之後就一齊出左去食野

西街

我地去咗周圍都係嘅大師傅食啤酒魚

買左盤好大兜嘅飯後果

見到有師承劉王叔嘅婆婆,買咗對草鞋做後備車鞋

阿東帶咗我地去一個位睇江,話自己下午係嗰到坐咗半日

之後行到差唔多,我地買咗啲野飲就返去

仲約好聽朝早啲起身,行上旅舍旁邊座山個亭睇日出
雖然呢期發生好多事,搞到個人情緒好複雜。不過都要留個名,FF自己仲踩緊車,順便打吓J加油青
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞