[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
btw 樓上個個稱呼村上春樹做村上
有冇人有睇埋村上龍

我通常叫佢村春
或者村老
有冇人睇過「人類的故事」?
已經好耐冇睇書,最近睇嘅係世界末日與冷酷異境,好睇到完全停唔到,一口氣睇曬500幾頁

又係村上,我近期先買左第一本佢既書,
the forest in Norway, 但未睇

Norwegian Wood

9譯only

半個月無update 紅色大多數係未買嘅 但有啲已經買咗
呢個list係我覺得我會擺個櫃到幾十年嘅書
除咗男人唔可以窮

劉以鬯我買咗本作品選集,
都唔錯。
有時明明有心水想買某本書,入到書店唔知做乜睇兩睇跟手又買多幾本書
份糧又唔係多,又唔夠時間睇咁多書,都唔知做乜買咁多書
等我又問一次
有冇人知咩網多中文書睇 人喺外國

我答你唔到,幫你推下
因為我始終都係鐘意"書"既感覺

我都係 但呢邊鬼有實體比我睇

haodoo 好讀
我用黎睇散文同武俠小說
d 書比較文學性,唔知啱唔啱大家口味

啱 唔該晒巴打
想重溫白先勇

除咗男人唔可以窮

都唔錯。

人間失格都係本必看的書

達哥推薦。
有冇人睇過「人類的故事」?

偏向寫人多過分析社會環境變遷,故事性强,文筆一流

當小說睇好好睇,但唔好期待嚴謹既歷史考證/分析
唔係咁鐘意睇文學
只鐘意睇知識性書籍

睇緊槍炮、病菌與鋼鐵
btw 樓上個個稱呼村上春樹做村上
有冇人有睇埋村上龍

看埋朝井遼就會看村上龍的無限清澈的藍,太概係尼個名

果本好早期
佢同村上春樹都係 出左名之後就好關懷社會咁
風格上基本上係
村上春樹=老婆
村上龍=老公
留個名
成日想開始睇書,不過冇睇開原來會無從入手唔知睇咩好

除咗男人唔可以窮

都唔錯。

人間失格都係本必看的書

達哥推薦。

我已經睇緊喇
不過呢幾日太多功課做
無時間
有時明明有心水想買某本書,入到書店唔知做乜睇兩睇跟手又買多幾本書

話說有一次係旺角等緊人,無野做就行左上D樓上2手書店行下
(我多數買2手書,唔係下下買新書打幾份工都唔掂)
其實我只係係書局9行左15分鐘,唔覺意又買左4本書落樓
異鄉人其實我都想丟,有人想要可觀塘站問我拿

我住觀塘
唔係咁鐘意睇文學
只鐘意睇知識性書籍

睇緊槍炮、病菌與鋼鐵

前年書展買左未睇
好似會好正經 未有機會開頭
異鄉人其實我都想丟,有人想要可觀塘站問我拿

屌點解掉?
Btw想要
留個名
成日想開始睇書,不過冇睇開原來會無從入手唔知睇咩好

知唔知自己興趣係咩先?
歷史?愛情?推理?哲學?
唔係咁鐘意睇文學
只鐘意睇知識性書籍

睇緊槍炮、病菌與鋼鐵

前年書展買左未睇
好似會好正經 未有機會開頭

依本都BOOKMARK左未買
人間失格驚睇完會好sad 講左幾年都未敢睇
睇書都要講

話說有一次係旺角等緊人,無野做就行左上D樓上2手書店行下
(我多數買2手書,唔係下下買新書打幾份工都唔掂)
其實我只係係書局9行左15分鐘,唔覺意又買左4本書落樓

我而家都只去圖書館借書看 屋企真係無位擺

我好小借書,因為我好鐘意儲書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞