[睇書撚]究竟香港仲有無人有睇書既習慣?

1002 回覆
160 Like 3 Dislike
其實每過一排都會見到有D "睇緊咩書" 既POST出現, 不過好多時討論半個至一個月就沉左,其實係香港黎講睇書既風氣真係麻麻,係咁重"即食文化"既香港, 要坐低慢慢享受睇書既樂趣可能有小小過份奢侈, 不過我都希望係連登依度搵到一班有興趣睇書既人一齊交流下,我得閒既會盡量推下個POST,希望多D人傾下

1) 希望大家可以POST下依家睇緊咩書,同埋講下好唔好睇
2) 如果有D咩書想睇,但又驚中伏,畢竟睇一本書都算係一個小工程,可以互相交流下,問下值唔值得睇
3) 如果大家有D咩書睇完唔KEEP,可以擺係度睇下有無巴打有興趣,希望做到"漂書"既目的

最後,依個網可以幫你BOOKMARK低自己睇書既進度
http://www.goodreads.com/

依家睇緊依本書,睇到一半,本書唔錯,不過因為對上一本就係睇偷書賊,所以有小小比下去

希望有人理我啦
the decline and fall of the roman empire vol 2
睇緊

中年大叔的20個生活偏見
塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳
the decline and fall of the roman empire vol 2

巴打睇英文版?

我到依家都未完整睇晒一本英文既小說,如果係歷史書既英文都OK
因為要一路睇一路查字典既話會減低本書既趣味
BTW,好唔好睇
睇緊

塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,
巴打可唔可以講多小小好唔好睇

睇緊vol.1

巴打睇英文版?

我到依家都未完整睇晒一本英文既小說,如果係歷史書既英文都OK
BTW,好唔好睇

penguin版spelling冇modernize

巴打睇英文版?

BTW,好唔好睇

即係點
睇緊

塔木德
異鄉人
Elon Musk自傳

一次過睇4本???
我多數一本完先一本,
巴打可唔可以講多小小好唔好睇

異鄉人

有無人講多小小依2本
Book thief 睇左1/3,幾好睇

英文算淺,各位可以試原著
睇緊呢本
Book thief 睇左1/3,幾好睇

英文算淺,各位可以試原著

我睇中文版,未夠膽都睇一本英文既小說,
BTW偷書賊既寫作手法幾特別,佢先講結局,成本書都無所謂"驚喜",但係寫得好吸引
睇緊呢本

我好小睇依D"教人" 成功既書,成日都覺得好似講緊呀媽係女人既道理
本小子在此
只係睇小說 輕小說路過
對上一本非小說應該係Justice

巴打睇英文版?

BTW,好唔好睇

即係點

即係原汁原味
要喺一個好靜嘅地方先睇到書
我對巴打本currywurst有性趣
本小子在此

一齊傾
之前係第二個post介紹咗幾本書,都冇人覆
Lolita
我每一日搭車都會睇書

不過我最近睇果啲偏向心理學果邊

阿德勒談人性,書名好似係咁
好好睇
我對巴打本currywurst有性趣

咁我講多小小
BACKGROUND都係關於2次大戰既德國
用一位賣咖哩香腸既老婆婆去講返二戰既時跡,暫時睇到一本,都寫得唔錯
只不過係睇完偷書賊同舒特拉的名單所以依本有小小比下去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞